Konference EMAPI 2019 představila celosvětový výzkum invazních rostlin


Konference EMAPI 2019 představila celosvětový výzkum invazních rostlin

15. mezinárodní konference věnovaná ekologii a managementu invazních rostlin (EMAPi 2019) přinesla nejnovější poznatky vědeckých výzkumů ze 40 zemí světa. Celosvětové setkání vůdčích osobností výzkumu rostlinných invazí, studentů a ochranářů uspořádal Botanický ústav AV ČR ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou. „Každá invaze druhů je komplexním problémem, který se netýká jen určitého vědního oboru, jako jsou botanika či zoologie, ale má vždy také společenské, zdravotní, právní a další aspekty,“ zmínila ve svém úvodním projevu předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Více než 200 účastníků ze 40 zemí prezentovalo minulý týden v Praze své výsledky výzkumů v 83 přednáškách a 130 plakátových sděleních. Okruhy témat byly zaměřeny na současnou invazní biologii, která studuje druhy zavlečené člověkem mimo oblast jejich původního výskytu a důsledky tohoto procesu.

„Problematika nepůvodních, člověkem zavlečených rostlin, je v současnosti velmi aktuálním tématem. Jeho význam stoupá se vzrůstající pozorností, která začíná být po celém světě věnována úbytku biodiverzity, protože biologické invaze jsou jedním z faktorů, které k tomuto poklesu přispívají. Nejde ale jen o biodiverzitu, invaze mají závažné dopady i na další aspekty životního prostředí, ekonomiku i lidské zdraví. Na druhou stranu řada nepůvodních druhů je využívána hospodářsky, a je proto třeba hledat kompromisy přijatelné pro různé sektory,“ říká organizátor akce Petr Pyšek, z Oddělení ekologie invazí Botanického ústavu.

Již tradičně byl kladen důraz na propojení primárního výzkumu s aplikační sférou při managementu invazních druhů. Významným počinem v této oblasti jsou připravované zásady přístupu k invazním dřevinám a jejich praktickému využívání, které realizuje pracovní skupina vedená Giuseppem Brundu z university v italském Sassari a Davidem Richardsonem, ředitelem Centra excelence v jihoafrickém Stellenboschi. Dřeviny totiž patří k invazním rostlinám s nejzávažnějšími důsledky z hlediska dopadů na stanoviště, režimu požárů či dostupností vody.

Na konferenci vystoupily s plenárními přednáškami vůdčí osobnosti současné invazní ekologie, jako Marc Cadotte  z University of Toronto, koordinátor celosvětového výzkumu invazí ve městech, Franz Essl z University of Vienna, specialista na globální trendy invazí, Jane Catford z londýnské King’s College, která se dlouhodobě věnuje teoretickým aspektům invazní ekologie, či Heinke Jäger z Nadace Charlese Darwina na Galapágách, která se zabývá prevencí před invazemi v chráněných územích. Tuzemské vědce zastupoval Milan Chytrý z Masarykovy univerzity v Brně, který pronesl přednášku o tom, jakou roli v invazích hraje typ stanoviště.

Účastníci si vyslechli i přednášku Spyridona Flevarise z Evropské komise, který je seznámil s posledním vývojem a záměry EU z pohledu Nařízení EU 1143/2014 o invazních druzích. Aníbal Pauchard z chilského Concepcionu, který je jedním z koordinátorů celosvětového hodnocení dopadů biologických invazí připravovaného mezinárodním panelem IPBES, informoval účastníky o tom, jakým způsobem bude tato významná iniciativa v příštích několika letech organizována. Proběhla i schůzka pracovníků, kteří se na hodnocení budou podílet, s účastí českých zástupců Jana Pergla a Petra Pyška.

Každá konference EMAPi dává příležitost studentům a mladým vědcům prezentovat své výsledky výzkumů a oceňuje ty nejlepší z nich. Letos v soutěži o nejlepší přednášky a postery, sponzorované nakladatelstvími NeoBiota, Springer a Oxford University Press, zvítězili Emily Jones z Jižní Afriky a Kyle Hemming z Austrálie (nejlepší přednášky), Nerea Montes ze Španělska (nejlepší poster), za druhý nejlepší poster byla oceněna i Martina Sychrová z Masarykovy univerzity v Brně.

Účastníci prezentovali své výzkumy v tematických sekcích, které byly věnovány příčinám invazního chování rostlin, začleňování nepůvodních druhů do místních společenstev, invazím v chráněných územích, měření důsledků invazí, vyhodnocování rizik plynoucích ze zavlékání nepůvodních rostlin, managementu invadovaných území a politickým nástrojům ke zmírnění důsledků a prevenci.

Konference EMAPi 2019 je součástí série, která byla založena roku 1992 a každé dva roky se na ní sejde řada vědců, kteří patří v celosvětovém měřítku k vůdčím osobnostem výzkumu rostlinných invazí, ale také studentů a lidí zabývajících se praktickou stránkou problému. V současnosti představuje EMAPi celosvětově nejznámější a nejvýznamnější konferenci zaměřenou na invazní rostliny a jejich výzkum a management.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3685 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál