Investice do fintech firem celosvětově klesají

Investice do fintech firem celosvětově klesají

Investice do fintech firem v první polovině roku 2019 celosvětově klesají, pokles v Číně vyrovnávají objemy v USA a v Evropě, zjistila analýza společnosti Accenture.
Celková hodnota obchodů po rekordním obchodě Ant Financial z roku 2018 klesá o 29 %; v USA a Velké Británii investice prudce stoupají, velké zisky zaznamenává i Německo, Švédsko a Francie.

Globální investice do podniků zabývajících se inovacemi ve finančních technologiích (fintech) v první polovině roku 2019 významně poklesly, neboť investice a obchodní aktivita v Číně, které se o rok dříve prudce zvýšily, se nyní zastavily. Částečně tento pokles vyrovnávají obrovské zisky v USA, Velké Británii a v několika dalších evropských zemích, jak zjistila analýza dat společnosti Accenture ve spolupráci s firmou CB Insights, která se zabývá analýzou dat.

Celková hodnota fintech obchodů po celém světě v průběhu prvních šesti měsíců tohoto roku byla 22 mld. dolarů, v porovnání se stejným obdobím roku 2018, kdy činila 31,2 mld. dolarů, což znamená pokles o 29 %. Pokles byl zapříčiněn hlavně tím, že se letos nekonal tak gigantický obchod jako byla loňská transakce firmy Ant financial za 14 miliard dolarů. Pokud bychom tuto transakci odečetli, globální fintech investice by se v první polovině roku 2019 v porovnání se stejným období v loňském roce, vyšplhaly o 28 %.

Hodnota transakcí v USA v první polovině roku 2019 vzrostla o 60 % na 12,7 miliardy USD, i když se počet transakcí od první poloviny roku 2018 v podstatě nezměnil (564 vs. 563), což na světovém největším a nejaktivnějším fintech trhu signalizuje trend větších obchodů.
Největší část financování, 29 %, plynula do startupů zabývajících se půjčkami, a dále do těch, které se zabývají platbami, a to 25 %. Největší obchod činil 1 miliardu dolarů ve firmě Figure Technologies, v rámci úvěrové facility v květnu tohoto roku.

Fintech investice ve Velké Británii se téměř zdvojnásobily na zhruba 2,6 miliardy dolarů. Počet obchodů se zde zvýšil o 25 %, na 263, což souvisí s tím, že pozornost investorů je nadále zaměřena na nové banky a platební společnosti.
Jako příklad můžeme uvést společnost Monzo, která v červnu získala 144 milionů dolarů, dále Starling Bank, která v únoru ve dvou transakcích získala peněžní prostředky v hodnotě 211 milionů dolarů; startup TransferWise, který se zabývá převodem peněz, uzavřel v květnu obchod v hodnotě 292 milionů dolarů a společnost WorldRemit získala v červnu 175 milionů dolarů.



„Maturita evropských trhů v oblasti finančních inovací se postupně zvyšuje s tím, jak mladší zákazníci dospívají na finančně produktivního věku. Stejně tak dospívají i jednotlivé fintech společnosti, které již překonaly tzv. Seed stage (první kolo financovaní pro nerozvinuté společnosti) a v některých případech i Series A (druhé kolo financování pro společnosti s již existující krátkodobou historií), a to znamená že poptávané částky budou vyšší, jelikož společnosti potřebují finance na další rozvoj a investoři jsou ochotni zaplatit vyšší částky společnostem s již etablovaným obchodním modelem,“ říká Karel Kotoun, manažer v oblasti finančních služeb Accenture.

Jiné evropské trhy též udělaly velké pokroky, například investice do německých fintech firem se v první polovině roku 2019 více než zdvojnásobily, v porovnání se stejným obdobím minulého roku ze 406 milionů dolarů na 829 milionů dolarů. Z toho 300 milionů dolarů získala nová banka N26 a 125 milionů dolarů insurtech společnost Wefox Group. Tyto transakce proběhly v lednu a v březnu. Investice ve Švédsku se více než zčtyřnásobily, a to na 573 milionů dolarů, zatímco Francie získala v první polovině letošního roku 423 milionů dolarů, což je o 48 % více než v předchozím roce.
Velké investice proběhly i v Tichomoří, přičemž hodnota transakcí v Singapuru se téměř zčtyřnásobila na 453 milionů dolarů a hodnota transakcí v Austrálii se více než ztrojnásobila na 401 milionů dolarů.

Investic do platebních startupů (28 %) a startupů poskytujících půjčky (25 %) byla v celosvětovém měřítku většina a u firem z oblasti insurtech to bylo 14 %.
Počet investičních transakcí do fintech firem vzrostl v porovnání s první polovinou roku 2018 zhruba o 2 % na 1 561, ale aktivita byla na největších světových trzích odlišná. Zatímco v USA byl počet transakcí stabilní a prudce rostl ve Velké Británii, v Číně a Indii byla situace zcela odlišná – Čína zažívala pád objemů o 49 %, a Indie o 21 %. Tyto poklesy však vyrovnal nárůst objemu jinde, včetně ostatních částí Asie – v Singapuru to byl nárůst počtu obchodů o 55 % a v Japonsku o 33 % - a v Evropě se například ve Švédsku počet transakcí zdvojnásobil na 40 a v Německu na 56, což byl nárůst o 27 %.

„Český trh za ostatními evropskými trhy spíše stagnuje, než aby silně rostl. Může za to nižší penetrace chytrých mobilních zařízení a relativně dražší internet. To v důsledku znamená, že koncoví zákazníci nejsou navyklí využívat finančních služeb prostřednictvím mobilních zařízení. Na druhou stranu má ale Česko vysokou penetraci bezkontaktních platebních terminálů.
Lze tedy očekávat postupný růst fintech společností na českém trhu. Větší pravděpodobnost má pod tlakem rostoucích investic a evropské regulace situace, kdy český trh začnou penetrovat zahraniční fintech startupy jako Revolut, N26, Transferwise apod.,“
dodává Karel Kotoun z Accenture ČR.

Zdroj informací

Accenture ČR a NejBusiness.cz

Datum

20. září 2019

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2049 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál