Autonomní jízda na BMW Group #NEXTGen 19

Autonomní jízda na BMW Group #NEXTGen 19

Technologie pro scénář mobility na přání. Co se projet v BMW řady 7 a sledovat u toho film, nebo na chvíli zavřít oči? BMW Group tohle vše umožní a na akci #NEXTGen nabídne pohled na autonomní jízdu budoucnosti.

V městském scénáři mobility na přání BMW řady 7 působivě demonstruje, jak vysoká automatizace (úroveň 4) může změnit individuální dopravu budoucnosti. Prázdné vozidlo přivolané pomocí aplikace pro chytré telefony samo přijede pro svého řidiče. Vozidlo může být nasměrováno na libovolné místo vyzvednutí a přístup po příjezdu může být ověřen prostřednictvím chytrého telefonu.

V úrovni autonomního řízení úrovně 4 jízda začne prostřednictvím OMD tabletu, protože cestující již nemusí být přímo zapojeni do procesu řízení. Cílová adresa je do vozu předem zaslána prostřednictvím aplikace chytrého telefonu a sedadlo řidiče zůstává neobsazeno.

Vzhledem k bezpečnostním mechanismům vozu může jízda začít až poté, co se všichni cestující připoutají bezpečnostními pásy. Cestující mohou čas ve voze trávit podle svého přání. Jednou z možností je prostě si užít zábavního systému. Tímto způsobem lze také ovládat jednotlivé funkce vozu: houkačku, světelnou houkačku – odemykání a zamykání vozu jsou typickými funkcemi, které byly realizovány pro účely demonstrace. Jakmile vozidlo dojede do svého cíle, cestující vystoupí a nechají jej samočinně zaparkovat.

Pro zajištění bezpečné jízdy v městském prostředí společnost BMW Group intenzivně investuje do vývoje technologie strojového učení. Používají se jak technologie vysokovýkonných senzorů, jako počítačové vidění, tak i inovativní metody propojených senzorů. Tyto technologie maximalizují výhody asistenčních systémů pro naše zákazníky.

Další úroveň asistenčních systémů: pohled na funkce úrovně 2

BMW Group kromě technologie autonomního řízení nabízí také nejnovější generaci asistenčních systémů úrovně 2. Dnešní asistenční systémy řidiče využívají pro bezpečné a pohodlné udržování vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla výkonných radarových senzorů. Senzory GPS a mapové údaje slouží k proaktivnímu zpomalování vozu v zatáčkách a při jízdě v hustém provozu.

Další úroveň asistenčních systémůje k vidění na akci #NEXTGen: kamerové senzory, stroje schopné učit se, skrytá rozhraní a systémy se používají nejen k rozpoznávaní značek s rychlostním omezením, ale také k reakcím na semafory, což umožňuje regulovat rychlost ještě proaktivněji a pohodlněji.

Historie a milníky: automatizované řízení od roku 2006

Společnost BMW Group v posledních letech opakovaně prokázala své schopnosti zvládnout klíčové požadavky na částečnou až plně automatizovanou jízdu na cestě k plně autonomní jízdě. V roce 2006 dokázalo BMW řady 3 v ideální závodní stopě autonomně objet celý závodní okruh Hockenheim Ring. Od poloviny roku 2011 jezdí testovací vozidla s autonomním řízením úrovně 3 po německé dálnici A9.

V roce 2014 automatizovaný prototyp BMW poprvé prodriftoval závodní okruh Las Vegas Speedway, čímž ukázal, jak lze vysoce automatizovanou jízdu dostat na samotný limit. Na veletrhu CES v Las Vegas v roce 2017 společnost BMW Group představila podmíněně automatizované, propojené a personalizované autonomní řízení úrovně 3 v BMW řady 5. V témže roce byla v Německu, USA a Izraeli do provozu nasazena také testovací flotila vysoce automatizovaných vozidel BMW řady 7.

V roce 2018 BMW Group otevřela Autonomous Driving Campus v Unterschleissheimu nedaleko Mnichova a v březnu letošního roku byla spuštěna vysokovýkonná platforma BMW Group D3. Toto centrum pro vývoj na základě dat kombinuje uložiště s kapacitou paměti 230 petabajtů s výpočetním výkonem více než 100 tisíc jader a 200 GPU.

Získáním podílu ve společnosti HERE v roce 2014 a spoluprací s firmami Intel, Mobileye (od roku 2016) a dalšími partnery BMW Group odstartovala vývoj sériového vozu BMW iNEXT.

V roce 2021 bude BMW iNEXT jako první vůz BMW Group vybaveno funkcí bezpečné autonomní jízdy po dálnicích úrovně 3. BMW Group a její partneři, kteří nyní pracují především v novém BMW Group Autonomous Driving Campus, vytvořili rozšiřovatelnou technologickou platformu pro realizaci bezpečné a stabilní vysoce automatizované a plně automatizované jízdy.

Zdroj informací

BMW Group & NejBusiness.cz

Datum

25. června 2019

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2034 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál