Jak vidí rok 2019 podnikatelky na Floridě, v Monaku i Kopřivnici

Jak vidí rok 2019 podnikatelky na Floridě, v Monaku i Kopřivnici

Zeptali jsme se pětice podnikatelek, které se na konci dubna setkaly v Arménii na 67. World Committee Meeting 2019 - FCEM (Femmes Chefs D'Entreprises Mondiales) v roli jeho nejvyšších představitelek, co ovlivňuje jejich podnikání v roce 2019.

 

Z Floridy i do Prahy

Teresa Meares podniká na Floridě v Jacksonville, kde založila společnost Audibelle Clothing. Oborem jejího podnikání je oděvní průmysl, její značka Audibelle inspiruje mladé dívky k sebevědomí a plnění vlastních snů. Aktuálně se zajímá o rozšíření svého podniku na mezinárodní trhy včetně České republiky, kde prozatím nemá vhodného partnera pro společný byznys. Prahu navštívila mimo jiné letos v lednu u příležitosti setkání vedení FCEM. Teresa předpokládá, že i v druhé polovině roku 2019 budou manažerskou práci v jejím americkém regionu ovlivňovat politické šarvátky mezi dvěma politickými stranami. Podle ní vnáší do podnikání nežádoucí „rozptýlení”: „Potřebujeme společný cíl, abychom pracovali ve prospěch ekonomiky jako celku. V okamžiku, kdy společnost cítí nejistotu, podniky mají tendenci být konzervativnější. A v okamžiku, kdy jste konzervativní, podnikání nemůže růst.”

Oproti roku 2018 podnikatelka cítí mnohem silnější vliv sociálních sítí, respektive jejich schopnost měnit názory a náladu ve společnosti nebývale rychle a jednoduše. Sama stávající prostředí sociálních sítí označuje za “virové” a očekává, že jako takové se bude promítat do obchodních a marketingových plánů. Druhou věcí, kterou Teresa Meares vyzdvihla jako faktor ovlivňující podnikání, je udržení konkurenceschopných platových nabídek na jedné straně a správná rovnováha mezi náklady na zaměstnance vázané na mzdy, daně a zdravotní péči na straně druhé.

Teresa Meares, která je FCEM World Vice-President, se vyjádřila k silným stránkám žen v podnikání. Podle ní jsou ženy v podnikání (nejen v USA) velmi zodpovědné, jejich hlavní motivací není mimořádný úspěch ani společenské postavení. Mnohem více si cení své nezávislosti, zároveň jsou citlivější vůči tomu, co podnikání přináší či naopak ubírá jejich rodinám: „Mým nejvyšším cílem,” uvádí Teresa: „je vybalancování pracovního a rodinného života. Jsem vlastníkem firmy a pracuji i v několika neziskových komisích. Musím vyvážit svůj pracovní čas a závazky, které mám vůči kolegům a společnosti s těmi rodinnými,” uzavírá Meares.

Monako sleduje Francii

Joëlle Baccialon, FCEM World General Secretary, má podnikatelskou základnu v Monaku, pod hlavičkou společnosti JLA Leadership Sarl se věnuje oblasti obnovitelných zdrojů, energie a ekologických staveb. Podnikání v Monaku závisí na Francii, v případě JLA Leadership Sarl na politice životního prostředí: „Politická situace Francie se našeho odvětví zásadně dotýká, dnes například nevíme, zda některé zákony na podporu odvětví, vstoupí v účinnost, popřípadě kdy. Také některé daňové odpočty na ekologickou restrukturalizaci domů nejsou dosud urovnány, a naopak – některé už byly pozměněny. Lidé i firmy vyčkávají na jasnější podmínky,” uvedla J. Baccialon na konto překážek svého podnikání již na počátku roku 2019. Nyní doplňuje, že ekonomické podmínky a otazníky nad budoucností přimějí zákazníka, aby zaujal pozici „počkejme a uvidíme", což progresi nesvědčí: „Přitom na začátku roku 2019 jsme předpokládali, že letošek bude rokem ekologických projektů, nyní ale všichni znejistěli,” uvádí podnikatelka z Monaka. Konstatuje však, že její firma roste a expanduje a velmi brzy bude stát před rozhodnutím, jak její velikost a financování řešit. V České republice se Joëlle Baccialon podnikat nechystá, preferuje slunné a frankofonní země. Nyní investovala v Africe.

Role žen

Sophie Escrivant se pohybuje v oblasti informačních technologií a výstavnictví, dále také zastává prezidentskou funkci sdružení ADAMA Toulon. V rámci FCEM je pověřená interní komunikací na celosvětové úrovni (FCEM World Comunication Manager). V podnikatelském životě pořádá veletrhy zejména v oblasti nových technologií zaměřených na podporu inovačních firem. Co jejímu podnikání „určuje” rozlet, jsou reformy francouzské vlády. Jsou to právě podnikatelé, kteří se budou muset vyrovnávat se sociálními hnutími a protestními pochody, které reformy vyvolaly, jak Escrivant zdůraznila. Aktuálně Sophie Escrivant připravuje několik odborných eventů a nových konceptů ve Francii a USA. Patří mezi ně i dlouhodobý projekt Místo žen ve filmovém průmyslu. Jde o diskusi s herečkami, které se chtějí podělit o své zkušenosti z jejich atraktivního prostředí. V roce 2020 bude Escrivant spolupořádat odborný event s podtitulem: Místo žen v ekonomickém světě.

Olivové B2B

Cinzia Cicolella, FCEM World Ethics Commissioner&Protocol se pohybuje v potravinářském odvětví. Její firma Olio Cicolella se soustředí na olivové oleje nejvyšší kvality. Zaměstnává ty nejlepší ochutnavače a specialisty na míchání lisovaných olejů z různých druhů oliv. V letošním roce mnohem více cestuje, jejím podnikatelským cílem je rozšíření obchodní sítě na sever Evropy a do Andalusie. Její produkty mají špičkovou kvalitu, což znamená i vysokou cenu. Přestože klientů, kteří vysokou kvalitu vyžadují, není málo, jejich ochota za ni platit není samozřejmá. V letošním roce Cinzia plánuje posílit B2B spolupráci se supermarkety, kam chce své olivové oleje dodávat. V Praze již podnikala a bylo by jí potěšením zde obchodního partnera opět najít.

Český optimismus

Oblast výstavnictví a marketingu je doménou Kateřiny Haring, prezidentky ČMAPM a FCEM World Vice-President Europe. Její společnost Dynamic Group se sídlem v Kopřivnici zajišťuje veletržní expozice pro českou i mezinárodní klientelu na domácích i zahraničních trzích. Výstavám a veletrhům, podle Haring, letos prospívá ochota firem investovat do reklamy a marketingu, ze kterých je část prostředků alokována pro účast na velkých eventech: „Nálada firem a konjunktura trhu se navzájem kopírují. Vzhledem k provázanosti mezinárodních trhů se veletrhům daří, hlavním faktorem je a bude situace a atmosféra v Ruské federaci, USA a v Evropské unii.”

V okamžiku, kdy česká podnikatelka srovnává výzvy, kterými se zaobírala na počátku letošního a loňského roku, vidí velkou podobnost v rychlosti, s jakou úspěšní podnikatelé musí operovat: „Doba a tempo se zrychlují díky novým technologiím, které vás zastihnou všude a v jakoukoliv denní dobu. Tím se zvyšuje i konkurence, protože kdo dříve reaguje a odpoví, ten získá zakázku,” říká hlavní tvář společnosti s příhodným jménem Dynamic Group. Pozitivně se Haring staví také k otázce překážek rozvoje svého oboru: „Věřím, že letos nepůjde o žádné speciální překážky, jako tomu bylo v případě sankcí ve vztahu k Ruské federaci, které jsou od roku 2014. Na ty si už všichni zvykli a fungují i s nimi. Nicméně, ovlivnit nás může brexit, který určí, jak se bude postupovat v případě dočasné práce našich pracovníků na technickém veletržním zázemí ve Spojeném království. Zatím není vůbec jasné, jaká pravidla nastanou. Ovlivní to ale hlavně administrativní složku naší práce v případě, že bude potřeba zajišťovat speciální povolení či víza. Předpokládám ale, že bude jisté „přechodné období“ a že „natvrdo“ by se podmínky změnily nejdříve za 2 – 3 roky,” uvádí Kateřina Haring z České republiky.

Zdroj informací

Českomoravská asociace podnikatelek a manažerek & NejBusiness.cz

Datum

10. června 2019

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4136 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál