Nová rezidenční čtvrť TESLA HLOUBĚTÍN

Nová rezidenční čtvrť TESLA HLOUBĚTÍN

Dosluhující skladový a průmyslový areál Tesly Hloubětín by měla za několik let nahradit moderní rezidenční čtvrť. Aktuálně zde probíhá změna územního plánu, pracuje se na projektové dokumentaci a Central Group by již v roce 2021 mohl zahájit stavební práce na projektu se zhruba 1500 novými byty, s obchody, restauracemi, kavárnami, službami, množstvím zeleně a občanskou vybaveností. Celková investice přesáhne šest miliard korun.

„Naším cílem je zde vytvořit velmi příjemné místo pro život s cenově dostupným bydlením. Hloubětín a Vysočany procházejí velmi dynamickou proměnou. Průmyslová minulost brownfieldů ustupuje budoucnosti. A je to tak dobře. Právě rezidenční využití totiž do takových oblastí patří,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Řada benefitů pro nové obyvatele i starousedlíky

„Pro tuto oblast je živé město určitě lepším řešením než stávající průmyslové využití. Proto je pro městskou část pozitivní, že tak velké rozvojové území je nyní v rukou zkušeného rezidenčního developera, se kterým jsme se dokázali konstruktivně dohodnout na potřebách města v této oblasti. Výsledkem tak bude například i mateřská škola přímo v projektu,“ řekl starosta Prahy 9 Jan Jarolím. „Oceňujeme, že architektura reaguje na industriální charakter původního území a jsme zároveň rádi, že investor počítá s obchody a službami směrem do Poděbradské ulice, která tak bude atraktivnější nejen pro nově přistěhovalé, ale i pro starousedlíky,“ dodal.

Většina komerčních prostor bude situována právě do Poděbradské ulice, kterou tak obchody, restaurace, kavárny a služby v této její části oživí. Bytové domy v Poděbradské odstíní zelený zklidněný vnitroblok, v němž vznikne prostor pro aktivní odpočinek pro různé věkové kategorie. V místě bude řada dětských hřišť pro různě staré děti, fitness pro dospělé nebo hřiště na pétanque. V centru lokality bude také prostor pro umístění uměleckého díla. I to by mělo odkazovat k industriální minulosti místa.

Projekt, který vzniká přímo u stanice tramvaje a jeho obyvatelé tak budou mít výborné spojení prostřednictvím MHD, také logicky počítá s rekonstrukcí a rozšířením křižovatek na vjezdu a výjezdu do lokality. Navíc ale Central Group v rámci projektu na vlastní náklady zkapacitní velkou křižovatku ulic Poděbradská a Průmyslová přidáním odbočovacích pruhů.

Architektura se inspiruje industriální minulostí

Projekt ateliéru Loxia a architektonického týmu Central Group se odkazuje k industriální minulosti, používá například do Poděbradské ulice režné zdivo. Architektura hlavních bytových domů si hraje s principem skládání cihel. Na jednu stranu do hlavní Poděbradské ulice tvoří bytové domy spíše metropolitní bydlení, na druhou stranu terasovitě ustupující podlaží do zeleného vnitrobloku nabídnou klidné rodinné bydlení. Zadní část areálu směrem k Hořejšímu rybníku tvoří nízké viladomy a vyšší bytové domy s rodinnými byty. Hmotově jsou tak domy v projektu velmi rozdílné, použitím jednotících prvků však tvoří harmonický celek.

Z brownfieldů nové městské čtvrti

Central Group je největším vlastníkem pozemků pro bytovou výstavbu v Praze. V jeho portfoliu je aktuálně více než milion m² brownfieldů a pozemků určených k výstavbě pro zhruba 30 tisíc nových bytů po celé Praze. Nejnovější a zároveň největší akvizicí Central Group je areál po továrně Siemens na Zličíně. Má 360 tisíc m² a v současnosti je na něm velká výrobní hala a sklady. Společnost zde plánuje zažádat o změnu územního plánu na rezidenční využití. V nové čtvrti by vznikly byty, obchody, služby, restaurace, kavárny, několik mateřských škol, náměstí s prostorem pro velkou školu se sportovištěm a budovu nového úřadu. Středem lokality, která je v docházkové vzdálenosti stanice metra Zličín, by měla vést tramvajová trať. Současně se zde počítá se zavedením systému sdílených kol. Svoji základní vizi rozvoje území již investor představil zástupcům městské části a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Další významnou lokalitou Central Group, která je ale výrazně blíže realizaci, je severní část Nákladového nádraží Žižkov, kde by na 128 tisících m² měla vzniknout Parková čtvrť s 2100 až 2600 byty, velkým veřejným parkem a mateřskou školou. Společnost zde nyní usiluje o změnu územního rozhodnutí a stavět by se mohlo začít už v roce 2020. Urbanismus zde vytvořil známý architekt Jakub Cigler a na architektuře se podílí devět předních ateliérů s 21 různými architektonickými koncepty.

Již letos Central Group plánuje zahájení stavby Rezidence Park Kavčí Hory na brownfieldu v sousedství nejvyšší pražské budovy City Tower v Praze 4. Výjimečný projekt s veřejným zeleným vnitroblokem zde navrhl nejoceňovanější český architekt současnosti Josef Pleskot.

Slavná jména architektů ze světa přilákal architektonický workshop na komplex budov, který vyroste na místě bývalého Telecomu v Praze 3 na Žižkově. Přihlásilo se 98 architektonických ateliérů ze 30 zemí celého světa. Mezi nimi i světoznámí architekti jako Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie) a Richard Meier (USA). Naše barvy hájí například slavná česko-britská architektka Eva Jiřičná. Jasno o vítězi bude na konci března.

Zdroj informací

Central Group a Nejbusiness.cz

Datum

7. února 2019

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2128 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál