Obchody a dopravce čeká předvánoční nápor – mají na jeho zvládnutí lidi?

Obchody a dopravce čeká předvánoční nápor – mají na jeho zvládnutí lidi?

Nedostatek lidí je evergreenem letošního roku bez ohledu na obor nebo region. Obchody a dopravce teď čeká vypjaté předvánoční období. Mají šanci sehnat dostatek pracovníků, aby jej zvládli? Některé přepravní firmy už nyní avizují, že v předvánočním období se budou dodávky zpožďovat, právě kvůli nedostatku personálu.

V současné situaci, kdy je nezaměstnanost nejnižší za posledních 20 let, je nábor nových pracovníků opravdu problém. V říjnu nezaměstnanost opět klesla, a to na 2,8 %, takže v mnoha regionech je reálná nezaměstnanost nulová, pokud vezmeme v úvahu, že část lidí pracovat nemůže nebo nechce. Obchodníci a přepravní společnosti jsou tak ve složité situaci – již v průběhu roku řešili nedostatek výkonných zaměstnanců najímáním brigádníků nebo nabídkou částečných a netradičních úvazků. Přesto v době dovolených docházelo ke zpožděným dodávkám zboží do e-shopů a některé z nich uvažovaly o zřízení vlastní dopravy. V retailu se zase výrazně zvyšovaly mzdy a odčerpávali se tak lidé z výroby. Teď nás čeká vypjaté předvánoční období – mají obchodníci a dopravci šanci jej zvládnout?

Vyřeší to brigádníci?

Již v loňském roce se v předvánočním období výrazně zvýšila nabídka míst na dohodu, tedy brigádnických míst v retailu a logistice. „Obchody a dopravci lákali sezónní pracovníky výrazným zvýšením hodinových sazeb, někdy i nabídkou benefitů, která je obvyklá spíše u stálých zaměstnanců,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. Poprvé dochází k tomu, že po celý rok zaznamenáváme na Profesia.cz dvojciferný nárůst nabídky volných míst oproti stejnému období předcházejícího roku. Zájem o nabízená místa ale klesá. Ve třetím čtvrtletí se dostal na nejnižší hodnotu od roku 2012, pouhé tři reakce na nabídku v průměru.

Nabídka míst na dobu určitou je aktuálně výrazně orientovaná na tento segment. Na Profesia.cz například brigádnické pozice tvoří 46 % ze všech nabídek na pozici prodavač a 45 % pokladní. Nejvíce, a to celá čtvrtina, je na místa v Praze.

„V aktuální situaci, kdy se o každého volného kurýra přetahuje několik společností, roste důležitost budování silného vztahu k zaměstnavateli a ke značce. Zaměstnanec si raději vybere firmu, která mu nabídne vedle patřičného ohodnocení, které je dnes již nutností, také pocit, že si ho váží a zajímá se o něj. Zapojení do týmu a života společnosti je dnes ještě důležitější než kdy jindy,“ říká k situaci v náboru kurýrů CEO Dáme jídlo Filip Fingl.

Scházejí především prodavači a skladníci

Do jisté míry je to dané i fluktuací lidí na těchto pozicích, ale nejvíce nabídek je pro prodavače a skladníky. V žebříčku nejnabízenějších pozic v retailu dále figurují pokladní, obchodní zástupci a odborní prodejci. Nejvíce reakcí je zase na manažerské a administrativní pozice – dominuje Key Account Manager a Account Manager, zástupce vedoucího, ale i obchodní zástupce.

V logistice kromě již zmíněných skladníků firmy nejčastěji hledají řidiče vysokozdvižných vozíků, logistiky a řidiče. Největší počet reakcí je na inzerované pozice expedient, kurýr, skladník a logistik.

„Nedostatek zaměstnanců v logistice je kapitola sama pro sebe. Obzvlášť teď, v hektickém období před Vánoci. Zejména velcí retailoví hráči nicméně mají chytrá skladová řešení, která automatizují celý proces a kladou tak menší nároky na lidské zdroje. Bez toho by nemohly na zvládnutí náporu předvánoční nákupní horečky ani pomýšlet,“ říká Ondřej Dědina, ředitel společnosti Mibcon.

Největší podíl nabídek je v Praze a Středočeském kraji

Zajímavé je podívat se, jaký je podíl retailu a logistiky na celkovém počtu nabídek. Například místo práce Praha má 29 % nabídek z obchodu a 18 % nabídek z logistiky. V případě Prahy jde o největší podíl nabídek v retailu, v logistice ji předstihl jen Středočeský kraj s 19 %. Vysoký podíl nabídek z těchto segmentů má ještě Jihomoravský kraj, kde průměr zvyšuje Brno a okolí – v retailu 14 % a logistice 10 %.

Mzdy rostly více než o 8 %

Růst mezd kopíroval trendy – v retailu oproti loňsku narostly mzdy o 8 % na průměrnou celkovou hodnotu (včetně odměn) 31 700 Kč, v logistice o 8,8 % na 26 800 Kč. Mzdy letos výrazně stouply zejména u profesí, kde firmy nejvíce postrádají zaměstnance – prodavačům, pokladním, skladníkům. I tak zůstávají tyto profese mezi nejhůře hodnocenými v těchto oborech.

Zdroj informací

Profesia.cz a NejBusiness.cz

Datum

10. prosince 2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2992 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál