Modernizovaný ZETOR z legendární modelové řady CRYSTAL vyniká silným výkonem a inovovanou převodovkou

Modernizovaný ZETOR z legendární modelové řady CRYSTAL vyniká silným výkonem a inovovanou převodovkou

Na přelomu srpna a září se veřejnosti představil modernizovaný ZETOR CRYSTAL HD 170. Jde o vylepšenou verzi modelu z roku 2015, kdy se po téměř 30 letech vrátil do nabídky traktorů značky ZETOR 6válcový traktor s výkonem nad 150 koní. V čem se liší nejnovější model CRYSTAL HD 170 a model CRYSTAL 160 z roku 2015?

 

6válcový motor s maximálním výkonem 171 koní

Modelová řada CRYSTAL disponuje 6válcovým motorem DEUTZ TCD 6.1 s maximální výkonem 150 nebo 171 koní. Motor je vybaven moderním vstřikovacím systémem Common Rail.

Zásadní odlišností je, že letošní model splňuje emisní normu STAGE IV, a to díky filtru pevných částic a technologii SCR (močovina). Zároveň je motor připraven na plnění normy STAGE V, která vejde v platnost v příštím roce. CRYSTAL z roku 2015 odpovídal emisní normě STAGE IIIB, a to byl důvod, proč traktor nebyl několik měsíců v Evropě v nabídce.

Nový CRYSTAL HD 170 vypouští do ovzduší nižší množství emisí než jeho předchůdce, dosahuje zároveň nižší spotřeby paliva, a tím šetří provozní náklady. Úspora, v závislosti na vykonávané činnosti, může dosahovat až 18 % ve srovnání s CRYSTALEM z roku 2015.

Převodovka

Úspora provozních nákladů u nové generace stroje je dána motorem a také novou ECO 40 převodovkou, ta je vyvinuta a vyráběna v ZETORU. Nová převodovka dosahuje při maximální rychlosti 40 km/h úsporných 1750 otáček za minutu. Efekt ocení zejména tam, kde CRYSTAL využívají například v dopravě. U nové převodovky byl pro zlepšení ergonomie přepracován mechanismus řazení rychlostních stupňů a zapracování pohodlného bowdenového řazení.

Z pohledu technický parametrů má CRYSTAL HD, stejně jako model z roku 2015, 30 rychlostí vpřed a 30 rychlostí vzad, je vybaven 3stupňovým násobičem krouticího momentu (PowerShift) a elektrohydraulickým reverzorem (PowerShuttle). V nejčastějším pracovním rozsahu 4–12 km/h je k dispozici 13 převodových stupňů.

Kabina

Nejvíce změn patrných na první pohled souvisí s kabinou. U letošního modelu je posazena o 10 cm výše a zajišťuje lepší výhled řidiče kolem stroje. Prostorná 6sloupková kabina je pohodlná a najdete v ní spoustu úložného prostoru. Na první pohled zaujme u letošní novinky multifunkční ovládací panel, který předchozí generace neměla. Řidič tak najde vše důležité na jednom místě. Nový CRYSTAL má ve standardu i pohodlnější sedadlo s rozšířenou možností seřízení, odpružením a s vyhříváním. Nová přístrojová deska kombinuje LED osvětlení s analogickými budíky, je přehledná a jednoduše se ovládá. V CRYSTALU HD jsou nová panoramatická zrcátka, vnitřní zpětné zrcátko, držák na lahev a v sedadle řidiče je zabudovaný bezpečnostní senzor, který automaticky odpojí PTO v případě, že řidič opustí sedadlo.

Bezpečnost především

CRYSTAL HD je vybaven pneumatickou brzdovou soustavou s posilovačem, brzdy předních kol jsou ovládány hydraulicky. Touto úpravou bylo dosaženo o více než 50% zvýšení brzdného účinku (v souladu s legislativou platnou od roku 2018) a také výrazného snížení ovládací síly brzd. Ke zvýšení bezpečnosti například přispívá i bezpečnostní pás na sedadle spolujezdce nebo možnost vybavit stroj výkonnými pracovními LED světlomety.

Hydraulika

CRYSTAL HD je vybaven zubovým čerpadlem o průtoku 85 l/min stejně jako předchozí generace. Stroj je vybaven 4sekčním rozvaděčem hydrauliky (verze z roku 2015 disponovala jen třemi sekcemi) s elektrohydraulickým ovládáním a regulací času a průtoku oleje. Závěsy kategorie III umožňují použít širokou škálu přípojných zařízení. Traktor lze na přání vybavit předním tříbodovým závěsem a předními hydraulickými vývody 2+1.

Jízda jako v bavlnce

Model z roku 2015 byl oceňován, mimo jiné, pro vysoký jízdní komfort, kterého bylo dosaženo za pomoci přední nezávisle odpružené nápravy. Unikátní řešení od dodavatele Carraro bylo implementováno i do modelu letošní produkce. Přičteme-li odpružení kabiny, nové sedadlo a snížení vnitřní hladiny hluku dostáváme vyšší pohodlí během jízdy než u předchozího modelu. V nabídce je nově i centrální mazání mazných bodů odpružené nápravy.

Zrodila se nová vlajková loď

ZETOR CRYSTAL HD představuje nyní nejvýkonnější a nejlépe vybavený traktor v portfoliu značky ZETOR. Je určený především k práci na středních a velkých farmách, k využití v rostlinné výrobě, k agregaci s různými zemědělskými stroji nebo v dopravě aj. Jde o novou generaci stroje, který převzal pozitiva svého předchůdce a implementoval novinky zvyšující ovládání, bezpečnost a pohodlí uživateli stroje.

Traktorová legenda jménem ZETOR CRYSTAL

ZETOR drží několik světových NEJ a slavný ZETOR CRYSTAL rozhodně patří mezi ně – jedná se o první model unifikované řady II, který byl do sériové výroby zaveden před 50 lety, tedy v roce 1968.

Prvky a řešení představené na modelové řadě CRYSTAL byly na tehdejší dobu převratné a zajistily ZETORU přední příčku mezi výrobci traktorů na světě. Jako první ZETOR představil u modelu CRYSTAL bezpečnostní kabinu, ta byla namontovaná na silentblocích a byla zabezpečená proti převrácení. Další světové prvenství držel CRYSTAL v „tichosti“ stroje, kdy hladina zvuku uvnitř kabiny nepřesáhla 85 decibelů, a to i díky vyvažovacím hřídelím ve čtyřválcovém motoru. CRYSTAL byl dále vybaven násobičem krouticího momentu, který umožňoval měnit převodové stupně pod zatížením a násobit tak počet převodových stupňů. Revoluční hranatý design od Otakara Diblíka pak už jen umocňoval vizuální dojem z nového silného stroje.

V roce 1975 ZETOR představil CRYSTAL 12011. Šlo o první traktor brněnského výrobce vybaveného šestiválcovým motorem s výkonem 120 koní, v roce 1980 byl výkon posunut na úctyhodných 160 koní u modelu 16045. V roce 1981 se výroba modelu CRYSTAL z politických důvodů přesunula do slovenských Závodů ťažkého strojárstva (ZTS) v Martině.

Po 34 letech se však legenda vrátila zpět do Brna. Znovuzrozený CRYSTAL se začal vyrábět v Brně opět v roce 2015, šlo o šestiválcový traktor s výkonem 162 koní. Díky svým parametrům získal přezdívku Hardworker, tedy dříč, který pracuje v jakýchkoliv podmínkách: v zimě i v létě, v dobrém i nepříznivém počasí. Na konci letních prázdnin v roce 2018, tedy v roce, kdy si ZETOR CRYSTAL připomíná 50 let od uvedení na trh, ZETOR světu představuje novou generaci stroje. Ta disponuje modernější ECO 40 převodovkou 30/30, nezávisle odpruženou přední nápravou, vylepšeným ovládáním stroje i díky multifunkčnímu panelu uvnitř kabiny a sérií bezpečnostních prvků včetně modernizovaného brzdového systému. Moderní CRYSTAL se vyznačuje, stejně jako předchozí modely, nízkými náklady na provoz i údržbu.

Zdroj informací

ZETOR TRACTORS a.s. a NejBusiness.cz

Datum

21. listopadu 2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2949 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál