Cestovní ruch a gastronomické služby zaměstnávají v České republice stále více lidí. Příliv zahraničních turistů neklesá a výrazně roste zájem o vnitrostátní cestování. Zvládají letos firmy letní sezónu zvládnout, způsobuje nedostatek lidí růst mezd?
Počet zahraničních turistů směřujících do České republiky roste, v loňském roce jich podle ČSÚ přijelo o 850 tisíc více než v roce předchozím. Výrazně posiluje i domácí turistika, která loni podle cestovních kanceláří rostla o 15 až 20 %. To znamená, že tyto služby potřebují stále více lidí. To v oboru, který se s fluktuací a nedostatkem zaměstnanců potýká téměř trvale, znamená v současné situaci prakticky nulové reálné nezaměstnanosti velký problém.
Zatímco počet nabídek stále roste, zájem o nabízená místa se snižuje. To je situace v mnoha oborech, ale pro zvládnutí letošního sezónního náporu mnoho firem a podnikatelů v gastronomii a cestovním ruchu zvýšilo nabídku brigádnických míst i finanční ohodnocení. A tak, i když právě tyto služby zaznamenávají v mezioborovém porovnání největší počet reakcí od potenciálních zájemců, letos nebylo obsazení volných míst vůbec jednoduché. Pracovní portál Profesia.cz registroval nejvíce nabídek na místa číšníků, kuchařů a recepčních, často sháněli i pomocné kuchaře, barmany a pokojské. Největší ohlas zájemců kromě atraktivních zaměstnaní jako letuška/steward zaznamenali na místa recepčních, číšníků, pokojských nebo prodejců zájezdů v cestovních kancelářích.
Z pohledu regionů bylo nejvíce nabídek samozřejmě v Praze, a to téměř 42 %. S odstupem následují kraje Plzeňský (10,5 %) a Královehradecký (7 %), nejméně nabídek je na Vysočině (méně než 1 %). Největší zájem o nabízené pozice byl v posledním roce v Jihočeském a Zlínském kraji, nejmenší překvapivě nebyl v Praze, ale na Vysočině a v Libereckém kraji.
Stejně jako ve většině jiných oborů, i zde mzdy rostou. A tak zatímco v roce 2015 byla průměrná hrubá mzda v těchto oborech 18 770 Kč, letos to je téměř 20 700 Kč. Celkem výrazný růst průměrné mzdy způsobuje i to, že dynamičtěji roste ohodnocení nejnižším příjmovým skupinám, jak to ilustruje porovnání mezd šéfkuchaře a pomocného kuchaře v grafu.
Ale stále platí, že finanční ohodnocení je v těchto oborech poměrně nízké. Výjimkou jsou samozřejmě platy špičkových šéfkuchařů, ale ti „běžní“ si v průměru přijdou na necelých 33 000 Kč, barman na 20 000 Kč a pomocný kuchař na 16 500 Kč. V oboru cestovního ruchu je průměrné finanční ohodnocení průvodce 25 750 Kč, správce ubytovacího zařízení si vydělá 21 000 Kč a animátor necelých 24 000 Kč.
Profesia.cz a Nejbusiness.cz
19.7.2018
Société Générale Equipment Finance (SGEF), tuzemský lídr nebankovního financování firem a člen Skupiny...
Flexibilní kanceláře v Česku zažívají rekordní růst. Po utlumení poptávky během pandemie sledujeme výrazné...
Integrovaný regionální operační program (IROP) v roce 2024 významně podpořil rozvoj regionů napříč všemi...
V uplynulém roce 2024 bylo při kontrolách Státního úřadu inspekce práce odhaleno téměř 2 tisíce nelegálně...
ABB, Smart View a Keyence uspořádali RoboVision Hackathon, který studentům nabídl jedinečnou možnost...
České firmy přehodnocují své exportní strategie v reakci na geopolitický vývoj, regulatorní změny a...
osud roztříštěný evropský trh se softwarovými, datovými a analytickými nástroji pro obchodování s novými i...
Evropská komise schválila podle pravidel EU pro veřejnou podporu český program ve výši přibližně 2,6...
Mind the gap. Hlášení, které v anglicky mluvících zemích upozorňuje cestující v metru na prostorovou...
Jen krátká smlouva a žádné osobní jednání, přesně o tom jsou moderní úvěry, které lze vyřešit z pohodlí...