Cestovní ruch a gastronomické služby zaměstnávají v České republice stále více lidí. Příliv zahraničních turistů neklesá a výrazně roste zájem o vnitrostátní cestování. Zvládají letos firmy letní sezónu zvládnout, způsobuje nedostatek lidí růst mezd?
Počet zahraničních turistů směřujících do České republiky roste, v loňském roce jich podle ČSÚ přijelo o 850 tisíc více než v roce předchozím. Výrazně posiluje i domácí turistika, která loni podle cestovních kanceláří rostla o 15 až 20 %. To znamená, že tyto služby potřebují stále více lidí. To v oboru, který se s fluktuací a nedostatkem zaměstnanců potýká téměř trvale, znamená v současné situaci prakticky nulové reálné nezaměstnanosti velký problém.
Zatímco počet nabídek stále roste, zájem o nabízená místa se snižuje. To je situace v mnoha oborech, ale pro zvládnutí letošního sezónního náporu mnoho firem a podnikatelů v gastronomii a cestovním ruchu zvýšilo nabídku brigádnických míst i finanční ohodnocení. A tak, i když právě tyto služby zaznamenávají v mezioborovém porovnání největší počet reakcí od potenciálních zájemců, letos nebylo obsazení volných míst vůbec jednoduché. Pracovní portál Profesia.cz registroval nejvíce nabídek na místa číšníků, kuchařů a recepčních, často sháněli i pomocné kuchaře, barmany a pokojské. Největší ohlas zájemců kromě atraktivních zaměstnaní jako letuška/steward zaznamenali na místa recepčních, číšníků, pokojských nebo prodejců zájezdů v cestovních kancelářích.
Z pohledu regionů bylo nejvíce nabídek samozřejmě v Praze, a to téměř 42 %. S odstupem následují kraje Plzeňský (10,5 %) a Královehradecký (7 %), nejméně nabídek je na Vysočině (méně než 1 %). Největší zájem o nabízené pozice byl v posledním roce v Jihočeském a Zlínském kraji, nejmenší překvapivě nebyl v Praze, ale na Vysočině a v Libereckém kraji.
Stejně jako ve většině jiných oborů, i zde mzdy rostou. A tak zatímco v roce 2015 byla průměrná hrubá mzda v těchto oborech 18 770 Kč, letos to je téměř 20 700 Kč. Celkem výrazný růst průměrné mzdy způsobuje i to, že dynamičtěji roste ohodnocení nejnižším příjmovým skupinám, jak to ilustruje porovnání mezd šéfkuchaře a pomocného kuchaře v grafu.
Ale stále platí, že finanční ohodnocení je v těchto oborech poměrně nízké. Výjimkou jsou samozřejmě platy špičkových šéfkuchařů, ale ti „běžní“ si v průměru přijdou na necelých 33 000 Kč, barman na 20 000 Kč a pomocný kuchař na 16 500 Kč. V oboru cestovního ruchu je průměrné finanční ohodnocení průvodce 25 750 Kč, správce ubytovacího zařízení si vydělá 21 000 Kč a animátor necelých 24 000 Kč.
Profesia.cz a Nejbusiness.cz
19.7.2018
Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...
Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....
Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...
Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....
Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...
Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...
Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...
Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...
Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...
Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...