EY Světovým podnikatelem roku 2018 se stal brazilský developer Rubens Menin ze společnosti MRV Engenharia

EY Světovým podnikatelem roku 2018 se stal brazilský developer Rubens Menin ze společnosti MRV Engenharia

Vítězem letošního světového finále soutěže EY Podnikatel roku byl na slavnostním ceremoniálu v monackém Salle des Étoiles včera večer vyhlášen Rubens Menin, předseda představenstva brazilské společnosti MRV Engenharia e Participações S.A. („MRV“). Byl vybrán z 56 finalistů, národních vítězů ze 46 zemí a regionů. Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 761 podnikatelů. Menin je historicky prvním EY Světovým podnikatelem roku z Jižní Ameriky.

Menin (62) založil developerskou a realitní společnost MRV v roce 1979 a postupně z ní vybudoval největšího latinskoamerického rezidenčního developera co do počtu prodaných bytových jednotek a nejvýznamnější brazilskou společnost zabývající se výstavbou bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. V roce 2017 MRV vykázala provozní výnosy ve výši 1,44 miliardy amerických dolarů a čistý zisk 197 milionů amerických dolarů. Tato čísla svědčí o tom, že za poslední dekádu zaznamenala společnost impozantní růst. V roce 2007, kdy vydala akcie na brazilské burze (B3, původně BM&FBOVESPA), měla totiž provozní výnosy pouhých 105 milionů amerických dolarů a čistý zisk 13 milionů amerických dolarů. MRV zaměstnává 24 tisíc lidí, působí ve 150 městech po celé Brazílii a za dobu své existence postavila už přes 300 tisíc rezidenčních nemovitostí. Každý dvoustý Brazilec bydlí v domě nebo bytě, který postavila MRV.

„Je nám velkou ctí, že můžeme letošní titul udělit Rubensu Meninovi, který se tak stává prvním jihoamerickým vítězem světového finále,“ říká předseda poroty EY Světového podnikatele roku Jim Nixon, předseda představenstva a generální ředitel americké společnosti Nixon Energy Investments. „Na porotu nejvíc zapůsobil jeho inovativní podnikatelský duch a jeho úsilí o spravedlivější společnost, ve které si budou lidé víc rovni.“

„Po celý živost se snažím pomáhat k vlastnímu bydlení lidem, pro které to byl nesplnitelný sen, a dát jim tak víc důstojnosti,“ říká letošní vítěz Rubens Menin, předseda představenstva MRV Engenharia e Participações S.A. „Velice si vážím tohoto ocenění, tím ale moje práce nekončí. Stavebnictví je odvětví, které může mít mimořádný sociální potenciál. Věřím, že když má člověk ekonomickou moc, neměl by ji využívat jen k tvorbě bohatství, ale i k společenskému rozvoji, a že dědictví MRV dál ponesou i příští generace.“

„Účast na světovém finále v Monaku byl pro mě velice cenný zážitek, protože všichni národní vítězové se společně seznámili a mohli si vyměňovat zkušenosti,“ sdílel své dojmy ze světového finále český vítěz soutěže Lubomír Stoklásek a dodal: „Několikadenní setkání nejlepších podnikatelů z mnoha zemí světa přináší spoustu inspirace i obchodních příležitostí. Každému bych účast v soutěži doporučil.“

„Na letošním celosvětovém finále soutěže EY Podnikatel roku Českou republiku skvěle reprezentoval Lubomír Stoklásek, jehož společnost Agrostroj Pelhřimov patří mezi nejvýznamnější výrobce zemědělské techniky a stroje dodává nadnárodním společnostem, jako jsou John Deere, DAF nebo Scania. Mezinárodní porotu Lubomír Stoklásek oslovil především mezinárodním přesahem podnikání, investicemi do rozvoje a celoživotním úsilím o zvýšení prestiže českého strojírenství v zahraničí,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy. „Gratulujeme vítězi Rubensu Meninovi, který svou altruistickou vizi dokázal reflektovat do úspěšné rodinné společnosti s výnosy v řádech miliard dolarů. Vybudoval nové domovy pro více než milion lidí a dále rozšiřuje podnikání i do dalších ekonomických sektorů nejen na jihoamerickém kontinentu. Také díky využívání inovativních technologií, které korespondují s myšlenkou trvalé udržitelnosti, je inspirativní osobností i pro ostatní podnikatele."

„Rubensova vize, odhodlání a nasazení pomohly nespočtu brazilských rodin udělat první krok na pomyslném žebříku k lepší budoucnosti,“ říká Mark Weinberger, předseda správní rady a generální ředitel EY. „O jeho mimořádných vůdcovských schopnostech svědčí jeho zarputilost, se kterou se mu i přes nepříznivou hospodářskou situaci podařilo v turbulentních letech vybudovat největší brazilskou společnost zabývající se výstavbou domů a bytů, a dokonce největšího latinskoamerického rezidenčního developera. Jako EY Světový podnikatel roku 2018 bude jistě velkou inspirací.“

„Rubensův úspěch a nadšení jsou zárukou, že titul EY Světový podnikatel roku je opět v dobrých rukou,“ říká Bryan Pearce, který v EY vede globální tým zajišťující soutěž EY Podnikatel roku. „Vybudoval rodinný podnik a svou pochodeň předal další generaci. Jeho syn, synovec a dcera budou pečovat o toto mimořádné rodinné dědictví a dávat střechu nad hlavou milionům lidí v Brazílii i v dalších zemích.“

Info o vítězi

Rubens Menin a jeho společnost MRV Engenharia e Participações S.A..

Rubens Menin si už v mládí uvědomoval, že vlastní bydlení je pro mnoho Brazilců nedostižným snem. A rozhodl se, že s tím něco udělá. V roce 1979, v pouhých 21 letech, založil se dvěma společníky společnost MRV Engenharia e Participações S.A. V 70. letech se totiž v mnoha brazilských městech rozrůstaly slumy (slum = portugalsky favela). A Menin pochopil, že bojovat proti favelizaci se dá jedině tak, že nemovitosti budou dostupnější pro široké vrstvy obyvatelstva, čehož lze dosáhnout tím, že bytová výstavba přestane být kvazi uměleckým oborem a změní se v průmyslové odvětví.

MRV pod Meninovým vedením postavila v Brazílii do roku 2017 přes 320 tisíc domů a bytů. Více než milion lidí díky ní mohl uskutečnit svůj sen o vlastním bydlení. Aktuálně staví 214 developerských projektů, každý projekt má průměrně 398 bytových jednotek. Od roku 2008 se MRV spolu s několika dalšími společnostmi podílí na federálním programu sociálního bydlení, který pod názvem „Minha Casa, Minha Vida“ (můj dům, můj život) realizuje brazilská vláda a v jehož rámci se už postavily tři miliony domů.

Menin vždycky kladl důraz na inovace. MRV například používá stavební technologii betonových zdí, která je úsporná, flexibilní a trvale udržitelná. Díky ní tato společnost snížila průměrný počet stavebních dělníků na projektu ze 12 na 3,5 a postavila čtyřpodlažní budovu se 16 bytovými jednotkami za pouhých deset pracovních dní. Jedním z aspektů strategie MRV je, že staví míň ve velkých městských aglomeracích a víc ve středně velkých městech, kde jsou pozemky levnější a konkurence menší. V roce 2015 představoval tento segment 70 % aktivit MRV.

Rubens Menin se ale nezaměřuje jen na stavebnictví. V roce 1994 založil Banco Inter, která v březnu letošního roku požádala brazilskou komisi pro cenné papíry o registraci, aby mohla vydat akcie. V roce 2008 založil společnost LOG, která staví a pronajímá logistické areály, nákupní centra, kancelářské komplexy a parcely pro komerční účely. V roce 2012 se vydal i za hranice Brazílie, do Spojených států, kde založil American Housing Solutions (AHS). Tahle společnost zajišťuje kvalitní bydlení pro nízkopříjmové domácnosti, u nichž výdaje na nájem přesahují polovinu celkových příjmů. Ve stejném roce založil společnost URBAMAIS, která rodinám pomáhá získat a připravit kvalitní stavební parcely.

Během necelých 40 let své existence MRV investovala přes 302 milionů amerických dolarů do městské infrastruktury, mimo jiné do výstavby komunikací, kanalizační sítě, pouličního osvětlení nebo školských, předškolských a zdravotnických zařízení. Provádí stavební úpravy veřejných prostor, revitalizuje parky. Zapojila se také do programu „Přítel klimatu“ (Programa Amigo do Clima) a už se jí podařilo splnit cíl, který si v této souvislosti dala – vysadit milion stromů, a tím snížit emise oxidu uhličitého v atmosféře o 550 tisíc tun.

Menin vybudoval z MRV úspěšný rodinný podnik a svým optimistickým přístupem „nakazil“ i další generaci. Funkci generálního ředitele společně zastávají syn Rafael a synovec Eduardo Fischer, dcera Maria je ředitelkou právního oddělení.

Porota soutěže

EY Světového podnikatele roku 2018 vybírala nezávislá porota, jejímž předsedou byl letos Jim Nixon, předseda představenstva a generální ředitel americké společnosti Nixon Energy Investments. Členy poroty byli:

Rosario Bazán, spoluzakladatelka společnosti DanPer (Peru)
Diane Foreman, předsedkyně představenstva Chelsea Group Ltd (Nový Zéland)
Ruigang Li, zakladatel společnosti CMC Capital Partners (Čína)
Manny Stul, spoluředitel Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities (Austrálie)
Přenos ze slavnostního ceremoniálu, rozhovor s letošním vítězem soutěže EY Světový podnikatel roku a fotografie s vysokým rozlišením jsou k dispozici zde.

Profil českého národního vítěze:

Lubomír Stoklásek – AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.

EY Podnikatel roku 2017 České republiky
EY Podnikatel roku 2017 Kraje Vysočina

Svou profesní kariéru zahájil Lubomír Stoklásek jako projektový inženýr a postupně získal bohaté pracovní a řídící zkušenosti v oblasti investic a výroby. Podnikat začal v roce 1992 a nyní je majitelem pěti firem. Do Agrostroje Pelhřimov, jedné z nejstarších strojírenských firem v Evropě vyrábějících zemědělskou techniku, zásadně vstoupil v roce 1997, kdy vyhrál výběrové řízení na odkup majoritního podílu. Pod jeho vedením prošla společnost restrukturalizací, obrat se znásobil o stovky procent a firma se stala jedním z předních zaměstnavatelů v regionu Vysočina. Agrostroj Pelhřimov je nejvýznamnějším výrobcem zemědělské techniky v ČR a největším univerzálním kooperantem v Evropě. Výrobní program tvoří vlastní finální stroje, nástrojářská výroba a z více než 90 procent dodávky strojů a montážních celků v rámci kooperací pro významné nadnárodní společnosti, jako jsou Claas, John Deere, Krone, DAF, Scania, Volvo a další. V současnosti firma dodává do 36 závodů po celém světě a export činí 98 %. Skupina Agrostroj zaměstnává okolo 2 600 lidí a v roce 2016 měla obrat 4,62 miliard korun.

Podle Lubomíra Stokláska jsou kromě vlastního know-how klíčoví především zaměstnanci. Jak říká, technologie si může koupit každý, kdo má peníze. To nejcennější jsou však kvalitní, technicky vzdělaní lidé, kterých je na trhu stále nedostatek. Proto firma dává prostor mladým lidem a své zaměstnance si sama vychovává. Agrostroj tedy investuje i do zaměstnanců. Ti mají k dispozici třeba firemního lékaře či prodejnu regionálních potravin. Stoklásek pro ně buduje sto nadstandardních bytů, při jejichž výstavbě mu záleží také na kvalitě architektury.

Agrostroj je dnes největší firmou svého druhu v Evropě. Stoklásek vidí úspěch ale i jinde. Jeho podnikatelský odkaz spočívá v celoživotním úsilí o zvýšení prestiže českého strojírenství v zahraničí na úroveň, kterou mělo za první republiky. Skvělé výsledky Agrostroje na celosvětových trzích dokazují, že se Stokláskovi jeho záměr daří.

Přihlaste se nebo nominujte do 19. ročníku soutěže EY Podnikatel roku v České republice!

V létě 2018 vyhlásí společnost EY již devatenáctý ročník této soutěže v České republice. Nominovat výjimečné české podnikatele lze již nyní na webových stránkách www.podnikatelroku.cz.

Zdroj informací

EY Česká republika a Nejbusiness.cz

Datum

28.6.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3081 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál