Pro ZETOR byl rok 2017 lepší, než předpokládal

Pro ZETOR byl rok 2017 lepší, než předpokládal

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. vykázala v hospodaření za rok 2017 zisk ve výši 117 mil. Kč před zdaněním. Oproti loňskému roku je to nárůst o 15 mil. Tržby společnosti ZETOR TRACTORS a.s. dosáhly v roce 2017 téměř tří miliard Kč. Vyrobeno a prodáno bylo 3 000 traktorů (oproti předpokladu 2 900 strojů), z čehož 80 % bylo vyvezeno do více než 50 zemí světa. Rok 2017 je osmým v řadě, kdy společnost dosáhla kladného hospodářského výsledku, a který se zároveň nesl ve znamení vstupu na nové trhy a představení mnoha novinek. Společnost investovala do podpory R&D a prodeje a marketingu přes 262 milionů Kč, tedy 9 % z celkových tržeb.

Vývoj v ZETOR TRACTORS a.s. kopíroval trendy panující na trzích. Segment traktorů od 80 do 150 koní zaznamenal především v Evropě propad, a to v celkových prodejích o takřka 6 procent. I přesto si ZETOR oproti podzimním pesimističtějším výhledům udržel tržby a prodeje na hodnotách z loňska. „V roce 2017 nastává obrat. První tři kvartály roku objemy prodejů stále klesaly, ale závěrečná část roku byla natolik pozitivní, že v celkovém ročním průměru trhy zaznamenaly stabilizaci ve srovnání s rokem 2016. Pozitivní závěr se promítl i směrem k ZETORU, kdy jsme nakonec dosáhli lepšího výsledku, než jsme na AGRITECHNICE avizovali. Tehdy jsme odhadovali prodeje traktorů ZETOR na úrovni 2900 kusů, nakonec jsme dosáhli počtů přes 3000,“ shrnuje výsledky roku 2017 Marián Lipovský, výkonný ředitel ZETOR TRACTORS a.s., a dodává: „Oblastí zájmu ZETOR TRACTORS a.s. je udržet a posilovat pozice na evropských trzích, zejména v Evropě a v Severní Americe. Region však prochází odbytovou krizí, využíváme proto i potenciálu nových trhů.“

Export 80 %

O ZETORY je v zahraničí zájem, v letošním roce export společnosti činil 80 % z celkové produkce. ZETOR TRACTORS a.s. také pokračoval ve vstupech na nové trhy, jako jsou Izrael, Jordánsko, Zambie, Keňa, Filipíny, Uzbekistán nebo Rusko. S ruským partnerem v roce 2017 ZETOR TRACTORS a.s. uzavřel memorandum o dodávce 6 tisíc sad traktorů modelové řady FORTERRA do roku 2022 a jen v loňském roce dodal první stovku těchto sad do Ruska. Ve spolupráci společnost pokračuje, odhad pro letošní rok hovoří o dodávce několika set sad traktorů. ZETOR v roce 2017 působil ve více než 50 zemích světa a i nadále plánuje pokračovat v expanzi do dalších oblastí světa. Pozornost je nyní upřena zejména na Austrálii a Nový Zéland, jihovýchodní Asii, východní Afriku nebo Blízký východ. Společnosti se dařilo udržovat pozice na stávajících trzích, v Čechách a na Slovensku ZETOR obhájil pozici lídra na trhu, v Polsku patří mezi top 3 hráče v oboru.

Uplynulý rok byl také o představení nových traktorů. Samotná prezentace novinek proběhla na nejprestižnějším veletrhu AGRITECHNICA 2017. Značce se podařilo navázat na úspěch z roku 2015, kdy v Hannoveru oslnila celý svět s novou jedinečnou designovou vizí. Loni na podzim tak společnost ZETOR TRACTORS a.s. představila veřejnosti první modelovou řadu MAJOR v novém jedinečném a atraktivním designu. Nové stroje budou uvedeny na trh v polovině roku 2018. Implementace ZETOR designu pokračuje dále a nového kabátu se postupně dočkají všechny traktory ZETOR.

Další modelové řady v novém designu – PROXIMA a FORTERRA, budou uvedeny na trh již v roce 2019. Společně s designem byly představeny nové modelové řady traktorů UTILIX a HORTUS, se kterými ZETOR vstupuje do výkonnostního segmentu od 40 do 70 koní. Rozšířením produktové nabídky a vstupem do nového výkonnostního segmentu reaguje ZETOR na celkový vývoj na trzích. Třída strojů s výkony od 40 do 80 koní patří z pohledů prodejů dlouhodobě mezi stabilní a činí v Evropě až 20 % všech prodejů, v USA dokonce až 50 % všech prodejů. Modelové řady UTILIX a HORTUS jsou v prodeji již nyní.

Představenstvo společnosti ZETOR TRACTORS a.s. se v roce 2017 rozrostlo o dva nové členy. Do struktury nejvyššího orgánu byli jmenováni David Kollhammer, ředitel Úseku strategie, a Milan Kuneš, ředitel Úseku kontroly kvality. Představenstvo v tuto chvíli tvoří celkem sedm osob. Společnost zaměstnává okolo 640 osob v Brně a dalších 100 v zahraničí.

Rok 2018 bude pro ZETOR o uvádění produktových novinek na trh. Již nyní se k zákazníkům dostávají novinky UTILIX a HORTUS, v létě pak modelová řada MAJOR v novém designu. V průběhu jara byla na trh uvedena rozšířená nabídka traktorů PROXIMA, která zákazníkům přinese větší výběr výkonu od 80 do 120 koní. Během druhé poloviny roku 2018 bude pozornost věnována zejména nejsilnějším traktorům v portfoliu značky. Představena bude nová generace FORTERRY HD a na trh bude uvedena inovovaná modelová řada CRYSTAL. Ta bude povýšena na verzi HD, tedy vybavena sofistikovaným ovládáním v podobě multifunkčního panelu. Z pohledu výzkumu a vývoje se pokračuje na motorech ZETOR splňujících emisní normu STAGE V, která vejde v platnost v roce 2019, dále na implementaci nového designu na další modelové řady. Obchodní strategií zůstává posílení pozice na stávajících trzích, ale také hledání nových partnerů, a to v oblasti Austrálie a Nového Zélandu, Jihovýchodní Asie, Východní Afriky, Blízkého východu, či Jižní Ameriky.

Zdroj informací

ZETOR TRACTORS a.s. a Nejbusiness.cz

Datum

27.6.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 2.3866 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál