Děti chtějí obchodovat s akciemi


Děti chtějí obchodovat s akciemi

Vítězem třetího ročníku soutěže Innovative Kid (iKid), kterou pro děti ve věku 10–14 let pořádá KPMG Česká republika, se stal tým z EKO gymnázia v Brně. Jejich projekt Pocket Shares se zabývá virtuálním obchodováním s akciemi. Dále letos bodovala aplikace pro rozvoj kritického myšlení, multifunkční hudební nástroj nebo program pro setkávání seniorů a dětí z dětského domova.

I děti ze základních škol mohou přijít s dobrými podnikatelskými nápady. Dokazuje to soutěž iKid, která v České republice proběhla již třetím rokem. Pod vedením učitelů a mentorů z podnikatelského prostředí vytváří žáci základních škol svůj první startup. Na představení inovace a výrobu prototypu mají šest měsíců.

„Jsem rád, že díky projektu iKid můžeme vést nejmladší generaci k podnikatelskému myšlení, podpořit kreativitu dětí, učit je prezentovat, přesvědčovat o nápadu. Snažíme se tak doplnit jim znalosti, které jsou bohužel ve výuce mnoha českých škol pokryty spíše okrajově,“ komentuje Karel Růžička, partner KPMG odpovědný za CSR.

Akcionářem už na základce

Na prvním místě se porotci jednoznačně shodli. Získal ho tým z EKO gymnázia v Brně s projektem Pocket Shares, který se zaměřuje na virtuální obchodování s akciemi. Webové rozhraní umožňuje formou hry nakupovat a prodávat akcie, seznamovat se s faktory, jež mají vliv na cenu akcií, získávat přehledně a srozumitelně informace o ekonomických souvislostech.

„Žáci z brněnského EKO gymnázia dali projektu maximum a bylo to vidět nejen na perfektní prezentaci, ale především na propracovaném projektu. Poměrně složitého tématu se děti nebály a dokázaly ho zpracovat tak, aby chytlo jejich vrstevníky,“ zdůvodnil výběr poroty Roman Maco, Senior Manager poradenského oddělení KPMG.

„Dalším krokem, který plánujeme, je vývoj aplikace na podporu finanční gramotnosti mládeže,“ doplnila advokátka Iva Baranová z advokátní kanceláře KPMG Legal, která je mentorkou projektu a po celý půlrok se s týmem setkávala. „Byla to skvělá zkušenost, děti byly neuvěřitelně iniciativní. Samy se rozhodly web vlastními silami zrealizovat, až jsme je s jejich vedoucí paní Sylvií Schmiedovou občas musely brzdit, aby se ve svých nápadech neztratily,“ dodává. Společně se v září podívají do dublinského Googlu a Facebooku, kde mohou svůj projekt posunout dál.

Děti chtějí kriticky přemýšlet

S multifunkčním hudebním nástrojem „M-Box“ přišly děti z 1. ZŠ Rakovník a vybojovaly tak druhé místo. Spojením více samozvučných hudebních nástrojů do jednoho vznikl skladný a cenově dostupný produkt, který lze využívat v hodinách hudby nebo při muzikoterapii.

Bronzoví žáci ze ZŠ Gajdošova se rozhodli změnit životy seniorů, kterým chybí rodina. Vytvořili platformu „Dítě v nás“ pro setkávání dvou generací, seniorů a dětí z dětského domova, jimž naopak chybí prarodiče. Sepsali manuál a v partnerství s nadací Taťány Gregor Brzobohaté chtějí, aby se podobné akce konaly v celém Česku a možná i v zahraničí.

Na velmi aktuální téma kritického myšlení reagoval aplikací MyMoz tým z pražské ScioŠkoly, získal tak Cenu zaměstnanců KPMG a Zvláštní cenu poroty za nápad. „O kritickém myšlení se vedou žhavé debaty, přitom v Česku dosud vzniklo jen několik iniciativ, které jej opravdu řeší. Podobný projekt pro děti, jako je MyMoz, tady dosud chyběl. Věřím, že se jej podaří dopracovat a dostat na co nejvíce škol,“ zdůvodnil Jan Binar z McCann Prague výběr poroty. Díky aplikaci si mohou děti na základních školách hravou formou trénovat zdravé pochybování a ověřování informací; počítá se i s modulem pro učitele, který lze využít při hodině.

Finále se účastnila desítka týmů

Finále se konalo 14. 6. 2018 v prostorách pražského Microsoftu. O výsledku rozhodla porota ve složení: Šárka Bryndová (oddělení podpory financování inovací České spořitelny), Karel Klatovský (manažer vzdělávacích programů, Microsoft), Jan Binar (CEO McCann Prague a prezident Asociace komunikačních agentur) a Roman Maco (Senior Manager, Management Consulting, KPMG Česká republika).

Ve finále se objevilo celkem 10 týmů z různých koutů České republiky. Do výroby prototypů se zapojili také podnikatelé, kteří v projektu figurovali v pozici odborných mentorů.

Přihlášky do dalšího ročníku jsou otevřené
Původcem myšlenky celého projektu je řídící partner KPMG Slovensko, Kenneth Ryan, který chtěl touto cestou inovovat tradiční formy výuky. KPMG Česká republika následně převedla soutěž iKid do českého prostředí.

Do čtvrtého ročníku pro rok 2019 KPMG hledá další školy, učitele a mentory. Oficiální přihlášky lze posílat od září, již teď je možné se nezávazně hlásit na http://ikid.cz/, kde najdete také více informací o projektu.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2498 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál