ŠKODA SUNROQ: Žáci podnikového učiliště ŠKODA AUTO představují pátý žákovský vůz

ŠKODA SUNROQ: Žáci podnikového učiliště ŠKODA AUTO představují pátý žákovský vůz

ŠKODA SUNROQ, výsledek osmiměsíční práce 23 žáků Středního odborného učiliště strojírenského ŠKODA AUTO, se představuje. Žákovský koncepční vůz je postaven na základech kompaktního SUV ŠKODA KAROQ. Může se pochlubit lakováním v červené barvě Velvet a unikátním červenobílým interiérem. Svou kreativitu žáci projevili při realizaci různých designových detailů, kterými jsou například decentně svítící loga ŠKODA na přídi a zádi vozu nebo podsvícená kola. Jméno vozu ŠKODA SUNROQ bylo vybráno žáky z několika stovek návrhů, které automobilce poslali zákazníci a fanoušci značky prostřednictvím sociálních sítí.

Na studii ŠKODA SUNROQ pracovalo 23 žáků ve věku od 17 do 20 let ze sedmi učebních oborů přibližně osm měsíců. Žáky přitom vedle pedagogů podpořili i odborníci z oblasti technického vývoje, designu a výroby.

Do volby jména studie zapojili žáci i zákazníky a příznivce značky ŠKODA, kteří mohli své návrhy zasílat prostřednictvím profilů automobilky na sociálních sítích. Z několika set jmen nakonec zvítězil SUNROQ. Autor vítězného návrhu byl pozván na oficiální představení studie SUNROQ novinářům, kde se mimo jiné setkal s žáky a měl i příležitost si novou studii vyzkoušet.

„Je to skvělý pocit konečně představit SUNROQ veřejnosti,“ říká Michal Bydžovský, jeden z 23 členů žákovského týmu. „Uplynulých osm měsíců pro nás představovalo velkou výzvu, ale nakonec jsme to zvládli na jedničku“.

Carsten Brandes, vedoucí ŠKODA Akademie, k tomu dodává. „Výsledek tohoto projektu je důkazem vysoké kvality vzdělávání na podnikovém učilišti. Je nádherně vidět, s jakou pílí naši žáci na projektu pracovali a že do studie SUNROQ dali i kus svého srdce“.

Prvním krokem při konstrukci vozu SUNROQ bylo vyztužení karoserie a odstranění střechy. V této souvislosti bylo nutné také upravit všechny čtyři boční dveře, vyrobit zcela nové páté dveře a kompletně přepracovat záď vozu. Oproti 521 litrům v běžném sériovém modelu ŠKODA KAROQ má tak SUNROQ dokonce o něco větší zavazadlový prostor. Kromě toho byly navrženy také nové výplně dveří, upraveny sloupky A a zcela odstraněny sloupky B, což si vynutilo nové ukotvení bezpečnostních pásů přímo v předních sedadlech. Také přední a zadní nárazník dostaly novou podobu. Rozvor náprav 2638 milimetrů zůstal nezměněn, stejně jako délka 4382 milimetrů a šířka 1811 milimetrů. Výška vozu činí 1480 milimetrů.

Lakování v odstínu červená Velvet dodává studii ŠKODA SUNROQ sebevědomý vzhled, interiér v kombinaci bílé a červené kůže se ke kabrioletu skvěle hodí a dotváří originální barevný koncept. Velký důraz kladli žáci na malé detaily, přičemž se v první řadě věnovali různým druhům světelných efektů. Kliky dveří a podběhy jsou podsvícené diodami. Z předních a zadních nárazníků a ze všech čtyř dveří se na asfalt promítají loga, resp. nápisy ŠKODA, další logo poté zaujme na dně zavazadlového prostoru.

Studii ŠKODA SUNROQ pohání oblíbený čtyřválcový motor 1,5 TSI, známý z modelu KAROQ. Zážehový agregát s přímým vstřikem paliva má nyní díky upravené řídicí jednotce výkon 120 kW (163 k) a maximální točivý moment 279 Nm. Díky němu dosahuje ŠKODA SUNROQ maximální rychlosti 195 km/h a z nuly na 100 km/h zrychluje za 8,6 s. Sportovní vzhled vozu dodávají mj. dvacetipalcová kola VEGA z lehké slitiny. Díky tlumičům z vozu ŠKODA OCTAVIA RS je světlá výška o 50 milimetrů nižší než u výchozího modelu. Upravený výfukový systém se čtyřmi koncovkami vydává sportovní zvuk.

Od roku 2014 vyvíjejí žáci Středního odborného učiliště strojírenského ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi každý rok jednu studii. Na počátku stála dvoumístná verze modelu ŠKODA CITIGO, v roce 2015 následovala ŠKODA FABIA v provedení pickup. V dalším roce vzniklo kupé z vozu ŠKODA RAPID SPACEBACK, v roce 2017 pak elektrická bugyna na bázi modelu ŠKODA CITIGO.

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a. s. a Nejbusiness.cz

Datum

8.6.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1666 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál