Přelomová studie: Po odstavení českých uhelných elektráren světla nezhasnou

Přelomová studie: Po odstavení českých uhelných elektráren světla nezhasnou

Česká síť může v roce 2030 bezproblémově fungovat bez velkých uhelných elektráren. To je hlavní sdělení nové studie [1] renomované konzultační společnosti Energynautics, kterou dnes na tiskové konferenci v Praze představil její hlavní autor Peter - Philipp Schierhorn. Studie Czech Power Grip Without Elektricity from Coal by 2030 vznikla na objednávku organizací Glopolis, Frank Bold, Hnutí DUHA, CEE Bankwatch Network a Aliance pro energetickou soběstačnost.

Český výtah ze studie:

http://frankbold.org/sites/default/files/publikace/infolist-sit_bez_uhli.pdf

Celá studie v angličtině:

http://frankbold.org/sites/default/files/publikace/czech_grid_without_coal_by_2030_fin_0.pdf

Základem studie jsou výsledky modelování, které provedli experti Energynautics pomocí vlastních softwarových nástrojů. Simulovali na počítačovém modelu chování sítě ve všech dnech roku s předpokladem zrychlení energetické transformace v České republice mezi dneškem a rokem 2030. Projevila by se především odstavením všech uhelných zdrojů provozovaných výhradně pro výrobu elektřiny. Podle předpokladů zůstanou v provozu pouze uhelné zdroje s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny, jejichž hlavním cílem je zásobování velkých sídelních celků teplem, a kogenerační zdroje v průmyslových podnicích. Pro ty navíc bude zajištěno uhlí, kterým by se jinak zbytečně plýtvalo v nízkoúčinných elektrárnách.

Druhým významným rozdílem mezi předpoklady pro rok 2030 a současným stavem je nárůst výkonu obnovitelných zdrojů, především větrných a solárních elektráren, tedy zdrojů závislých na počasí. Model předpokládá nárůst výkonu větrných elektráren na 2050 MW (oproti 278 MW v roce 2017) a solárních elektráren na 5500 MW (oproti 2100 MW v roce 2017). Podle výsledků modelu tento nárůst stabilitu sítě neohrozí.

Hlavním výsledkem modelu, který testoval řadu parametrů sítě v patnáctiminutových intervalech, je zjištění, že ani po rozsáhlé transformaci nebude ohrožena bezpečnost dodávek spotřebitelům.

Studie také ukazuje, že ve včerejší bouřlivé debatě o omezení výjimek z limitů pro znečištění ovzduší z uhelných elektráren v Poslanecké sněmovně měli pravdu ti, kteří argumentovali, že útlum uhelných elektráren kvůli ochraně ovzduší neohrozí dodávky tepla a elektřiny ani stabilitu elektrizační soustavy. Bohužel včera nakonec vyhrálo neopodstatněné strašení, prospěšné uhelné lobby [2]. Přitom velmi kompromisní návrh Pirátů k zákonu o ovzduší by zdaleka nevedl k zavření všech elektráren, které by dle nové studie zavřeny bez problémů být mohly. Na základě dnešních informací může poslanecký omyl opravit ještě Senát.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA:

“Není možné, aby Česká republika plnila Pařížskou dohodu a zároveň provozovala uhelné elektrárny v Počeradech, Chvaleticích nebo Dětmarovicích. Potřebný útlum uhelných elektráren bude znamenat významný zásah do systému. Zpráva o tom, že česká síť se bez uhelných elektráren může obejít, je důležitým vstupem do debaty. Poslanci včera unáhleně odmítli omezit znečištění z uhelných elektráren, senátoři však už mohou rozhodovat s vědomím zcela nových informací.”

Kristína Šabová z Frank Bold:

"Modelování expertů z Energynautics nastínilo možnosti pro rozvoj obnovitelné energetiky, jaké má stávající česká síť bez potřeb zásadních úprav. V oblasti práva a regulace však máme nedostatky. Chybí například vodítka pro volbu lokalit vhodných pro větrné elektrárny nebo právní úprava akumulace."

Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku, členské organizace CEE Bankwatch Network:

“Všechny členské státy EU právě připravují Národní plány, které mají říci, jak země dosáhnou svých energeticko-klimatických cílů pro rok 2030. Dnes zveřejněná studie jasně dokládá, že se Česká republika nemusí rychlejší energetické transformace obávat a může si stanovit ambicióznější cíl pro rozvoj obnovitelné energetiky.”

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost:

“Česká energetická koncepce potřebuje přepracovat na základě impulsů z evropských cílů ve zvyšování podílu energie obnovitelných zdrojů v příštím desetiletí i nastupujících prvků akumulace energie. Studie ukazuje, že lze zvládnout stabilní chod sítě bez blackoutů i pomocí decentralizovaných řešení, mezi které patří také společná výroba elektřiny a tepla.”

Klára Sutlovičová z analytického centra Glopolis:

“Výkon obnovitelných zdrojů v některých zemích narostl natolik, že pokrývají významnou část spotřeby. Během deseti let, v období 2007 až 2017, se podíl obnovitelných zdrojů v Evropské unii na celkové výrobě zdvojnásobil a činí už 30 procent. Zkušenosti ze zemí s vysokým podílem zdrojů závislých na počasí ukazují, že je lze efektivně využít, aniž by byla ohrožena spolehlivost zásobování zákazníků. Energynautics spočetli, že je to možné i u nás - a ČR by dokonce mohla zůstat zemí s převažujícím vývozem elektřiny.”

[1] Peter-Phillip Schierhorn: Czech Power Grid Without Electricity from Coal by 2030: possibilities for integration of renewable resources and transition into a system based on decentralized sources, Energynautics 2018, ke stažení zde: http://bit.ly/grid-cz.

[2] Tisková zpráva Hnutí DUHA z 23. 5. 2018: http://www.hnutiduha.cz/aktualne/vetsina-poslancu-dala-prednost-uhelne-lobby-pred-zdravim-energetickou-politikou-statu.

Zdroj informací

Frank Bold a NejBusiness.cz

Datum

29.5.2018

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2485 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál