Společnost Vítkovice upozorňuje na omyly Jaromíra Soukupa v jeho pořadu Kauzy 2. 5. 2018

Společnost Vítkovice upozorňuje na omyly Jaromíra Soukupa v jeho pořadu Kauzy 2. 5. 2018

V pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa se ve středu 2. května 2018 objevila řada překvapivých informací o turecké elektrárně Adularya, kterou pro tureckého investora Naksan budovala společnost Vítkovice Power Engineering. Ačkoli má Jaromír Soukup pravdu, že Česká exportní banka (ČEB) nevěnovala obchodnímu případu dostatečnou pozornost ve chvílích, kdy Turecko přestalo plnit smluvní podmínky a turecký investor nehradil úvěr ČEB, v mnoha dalších věcech se autor Kauz mýlí.

V pořadu zmiňovaní historičtí členové dozorčích rad někdejších státních Vítkovic v letech 1999 - 2003 nemohli mít na zakázku a tedy ani na obchodní případ ČEB žádný vliv. Nebyli statutárními zástupci ve skupině Vítkovice Machinery Group. Ta vznikla později - poté, co v roce 2003 změnily státní Vítkovice, a.s. majitele a staly se součástí skupiny Vítkovice Machinery Group. Společnost Vítkovice Power Engineering vznikla následně v lednu 2004.

Záměr budovat elektrárnu v Turecku vznikl o dalších pět let později. Původním autorem projektu turecké elektrárny známé jako Adularya byla za Českou republiku společnost BTG Energy, která nemá s Vítkovicemi nic společného. Ta projekt představila ČEB a EGAP. BTG Energy, která kontrakt uzavřela a zpočátku poskytovala financování, však nebyla schopna projekt realizovat sama a následně ani v roli lídra dodavatelského konsorcia s účastí společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE).

V roce 2010 vyvolalo VPE audit koncepce BTG, která se ukázala jako naprosto nepřipravená. VPE tedy zadalo nový concept design u společnosti Energoprojekt Praha. Na výstavbě Adularye se podílely desítky českých firem.

V roce 2011 se pak společnost VPE stala z původního dodavatele ocelových konstrukcí a kotelny výlučným EPC kontraktorem. ČEB na projekt poskytla úvěr tureckému investorovi ze skupiny Naksan. Ten byl tím, kdo měl za výstavbu platit nejen VPE. Dodnes za ni Vítkovicím dluží 1, 5 miliardy korun.

Zpoždění na elektrárně vznikalo od počátku. Turecký investor nebyl schopen plnit podmínky ČEB. Celkové zpoždění financování tím narostlo na 16 měsíců.

Kotel pro elektrárnu Adularya vyrobila společnost Andritz. Důlní část projektu a kvalitu uhlí podle kontraktu garantovala turecká strana. Vítkovice neměly oprávnění do této části zasahovat, dokonce ani vstupovat.

Jan Světlík jako hlavní vlastník Vítkovic na obchodu nevydělal, ale naopak. Vítkovice přišly o firmu VPE, která mj. v důsledku tureckého dluhu zkrachovala. Celkově tedy Jan Světlík přišel o zhruba 5, 5 miliardy korun.

Přes všechny potíže na straně investora dodala elektrárna první energii do turecké energetické sítě 29. ledna 2016. První blok tepelné elektrárny získal oficiální statut nového energetického zdroje pro Turecko začátkem března 2016.

Jiří Skuhra, kterého Jaromír Soukup označil za jednoho z možných strůjců „kauzy", se stal členem představenstva a ředitelem společnosti VPE v době, kdy se v Turecku dávno stavělo, tedy v roce 2015. Do Vítkovic navíc nepřišel ani z ČEB ani z pojišťovny EGAP, ale z privátní firmy Renaissance Construction.

Elektrárna není dokončená, ne však proto, že by toho Vítkovice nebyly schopny. Proces najíždění elektrárny byl opakovaně přerušován ze strany investora, který dodával do elektrárny uhlí s odlišnou specifikací, než jaká je zakotvena v kontraktu. Toto uhlí mělo negativní účinky na zařízení elektrárny.

Na tento problém Vítkovice opakovaně upozorňovaly. S cílem zabránit nenávratnému poškozování zařízení elektrárny a kvůli neschopnosti investora problém s uhlím řešit bylo VPE nuceno proces najíždění elektrárny k 30. 6. 2016 přerušit a elektrárnu udržovat v zakonzervovaném stavu. Následovaly politické události v Turecku, po kterých byli zástupci tureckého holdingu Naksan zatčeni a jejich společnost de facto znárodněna.

Vítkovice opakovaně deklarovaly ochotu pomoci českým státním institucím s řešením problému a ustavily k tomu účelu i speciální společnost Yunus Emre Project a. s.

Jan Světlík, kterého Jaromír Soukup označil za miliardáře zbohatlého na úvěru ČEB, nemohl žádným způsobem na ČEB vydělat. Finance od ČEB čerpal a měl českému státu splácet turecký holding Naksan.

Stejně tak je známo, že Jan Světlík neměl v 90. letech půl miliardy, ale na privatizaci společností Vítkovice Lahvárna a později Vítkovice si půjčil.

Hodnota majetku hlavního akcionáře skupiny Vítkovice je hypotetickým výpočtem na základě odhadované bonity a výkonnosti vlastněných firem, což je silně proměnlivá veličina a rozhodně neznamená „peníze na kontě".

Zdroj informací

Vítkovice, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

17.5.2018

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.3087 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál