Češi lépe splácejí své dluhy, nejvíce dluží bankám, pojišťovnám a za telekomunikační služby

Češi lépe splácejí své dluhy, nejvíce dluží bankám, pojišťovnám a za telekomunikační služby

Téměř plná zaměstnanost a rostoucí platy se podle inkasní agentury M.B.A. Finance projevují lepší platební morálkou dlužníků. „Do problémů se splácením se dostává oproti loňskému roku o polovinu méně dlužníků. Rostoucí platy lidem umožňují financovat chod domácnosti a zároveň splácet dluhy. Problémových dlužníků podstatně ubylo,“ shrnuje vývoj zadluženosti českých domácností Jakub Zetek, provozní ředitel inkasní společnosti M.B.A. Finance.

Podstatně klesl i počet dlužníků, kteří se dostali do platební neschopnosti kvůli nízké finanční gramotnosti. „Pozitivně se projevuje regulace odvětví finančních služeb, které nyní mohou nabízet jen licencovaní poradci. Nezodpovědně si půjčovat lze i nyní, ale není to tak snadné jako dřív, kdy s předlužením pomáhali bezskrupulózní finanční poradci,“ dodává Jakub Zetek.

Z letošních dat o dlužnících vyplývá, že v oblasti financování chodu domácnosti dluží lidé po splatnosti nejvíce za peněžní služby a pojištění (63 %), kde je pro dlužníky případný postih nejméně hmatatelný. „Obvykle přestanou jako první platit za pojištění, někteří dlužníci si dokonce mylně myslí, že nezaplacením se automaticky pojistná smlouva ukončí,“ shrnuje Jakub Zetek.

U mobilních operátorů (30 %) a v případě energií (7 %) se domácnosti snaží účty hradit co nejdéle. „Tyto služby většinou potřebují a jsou si vědomi, že mohou být rychle odpojeni, takže přestávají platit až v okamžiku finančního kolapsu,“ vysvětluje Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance.

Češi loni dlužili po splatnosti za služby spojené s provozem a financováním domácnosti v průměru 7422 korun. „Očekáváme, že letos částka poklesne, novou průměrnou částku budeme znát koncem května,“ říká Jakub Zetek. Dluhy spojené s provozem a financováním domácnosti nezvládají splácet hlavně dlužníci z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje. Naopak nejméně se do problémů se splácením dluhů dostávají lidé ze Zlínska, Vysočiny a Olomouckého kraje (viz grafy v příloze).

Vyplývá to z analýzy inkasní společnosti M.B.A. Finance, která zkoumala data o 540 tisících dlužníků, kteří se dostali do problémů se splácením výdajů spojených s chodem domácnosti, tedy za energie, telekomunikační služby, pojištění a bankovní financování.

Splátková disciplína může rychle skončit, finanční rezervu má jen málokdo

Ačkoli řadě zadlužených domácností se daří držet nad dluhovou pastí, snadno tam mohou spadnout. S rostoucími příjmy totiž roste i chuť si půjčit víc, a to i s vědomím, že domácnost nemá finanční rezervu. Pokud by ale ekonomika šla do recese a začala růst nezaměstnanost, mohla by to být pro řadu dlužníků katastrofa. „Setkáváme se s dlužníky, kteří si v ten samý den půjčí od několika firem. Dokud mají práci, dokáží závazky splácet, ale stačí třeba měsíční výpadek příjmů a ocitnou se v platební neschopnosti,“ varuje Jakub Zetek.

Z analýzy dluhů spravovaných společností M.B.A. Finance vyplývá, že pro zvládnutí neočekávaných výdajů či překlenutí nemocenské by domácnosti měly mít rezervu ve výši 6násobku měsíčních příjmů: „V praxi to znamená si půjčovat pouze tehdy, když mám finanční rezervu. Typický dlužník, který se dostane do problémů se splácením, nemá rezervu prakticky žádnou. Finanční rezervou jsou myšleny peníze na spořicím účtu, nikoli kontokorent nebo jiná forma půjčky,“ dodává Jakub Zetek.

Že dlužníci jsou jen vypočítaví lenoši, je mýtus, těch problémových je do 20 procent

Analýza M.B.A. Finance nicméně vyvrací častý názor, že dlužníci jsou vypočítaví lenoši, kteří se jen vymlouvají a dělají dluhy. „Těch vyloženě problémových dlužníků je zhruba pětina, valná většina dlužníků má vůli splácet, ale může to být běh na dlouhou trať. V dnešní době si totiž seriózní věřitelé, třeba banky, už dobře rozmyslí, komu půjčí, takže chroničtí dlužníci půjčku nedostanou,“ říká Jakub Zetek.

To je dobře vidět na příkladu Ústeckého kraje, kde lidé v přepočtu na osobu dluží za provoz domácnosti sice nejméně, ale jen kvůli tomu, že jim nikdo víc nepůjčí.

„Na Ústecku lidé v průměru dluží 6105 korun, což je o 1317 korun méně než republikový průměr. Tím ale dobré zprávy končí, protože úspěšnost vymáhání pohledávek tam je nejmenší ze všech krajů – jen 41 procent. Rovněž v tomto kraji je téměř trojnásobně větší pravděpodobnost, že dlužník přestane splácet, než například ve Zlínském kraji,“ uzavírá Jakub Zetek, provozní ředitel inkasní společnosti M.B.A. Finance.

Zdroj informací

M.B.A. Finance s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

26.4.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1836 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál