Kosmický inkubátor ESA BIC otevřel pobočku v Brně

Kosmický inkubátor ESA BIC otevřel pobočku v Brně

Dva roky po založení prvního českého kosmického inkubátoru ESA BIC Prague se možnost využívat technologie a systémy Evropské kosmické agentury (ESA) otevírá i mimopražským firmám. Při příležitosti 40. výročí prvního letu československého kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru dnes agentura CzechInvest spolu s partnery slavnostně otevřela pobočku kosmického inkubátoru v Brně. Sídlit bude v Jihomoravském inovačním centru (JIC) a v následujících třech letech podpoří až devět progresivních start-upů, které hledají využití kosmických technologií v běžném životě.

Pobočku kosmického inkubátoru v Brně slavnostně otevřeli zástupce Evropské kosmické agentury Frank Salzgeber, ministr dopravy v demisi Dan Ťok, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula a Jan Urban, pověřený řízením agentury CzechInvest. Jako čestný host se slavnostního otevření zúčastnil i první československý kosmonaut Vladimír Remek.

Na základě smlouvy uzavřené s CzechInvestem poskytne Jihomoravský kraj na provoz pobočky kosmického inkubátoru v Brně 300 tisíc euro. Stejnou částkou do projektu přispěje Evropská kosmická agentura, která síť kosmických inkubátorů po Evropě provozuje. Smlouvu o spolupráci, která inkubovaným start-upům zajistí zázemí zavedeného centra pro inovační firmy, zároveň CzechInvest dnes podepsal i s Jihomoravským inovačním centrem.

„Už krátce po zahájení provozu pražského kosmického inkubátoru jsme věděli, že potenciál rozvíjet kosmické technologie směrem k praktickému využití v běžném životě mají firmy po celé České republice, nejen v Praze. Projekty, s kterými české firmy přicházely do ESA BIC Prague, nám pomohly přesvědčit ESA, že otevření další pobočky je jednoznačně krok správným směrem,“ říká Tereza Kubicová, ředitelka Odboru interních projektů a podpory malých a středních podniků agentury CzechInvest.

„Koncept ESA BIC se v České republice již osvědčil, a proto jsme rádi, že za naší podpory a za podpory Jihomoravského kraje CzechInvest může otevřít pobočku českého ESA BIC v Brně. Díky této pobočce bude CzechInvest schopen nejen rozšířit počet inkubovaných firem z pěti na osm ročně, ale díky spolupráci s Jihomoravským inovačním centrem i rozšířit škálu svých služeb. Tím budeme v České republice moci dále stimulovat rozvoj podnikatelského prostředí v oblasti kosmických technologií a družicových aplikací a ještě lépe využívat příležitostí a potenciálu, které oblast kosmických aktivit pro rozvoj hospodářství České republiky skýtá,“ říká Václav Kobera, ředitel Odboru kosmických aktivit z Ministerstva dopravy, které zaštiťuje jednání s Evropskou kosmickou agenturou v České republice a její financování.

První start-upy by do brněnského kosmického inkubátoru mohly vstoupit letos v červnu. Kromě finanční podpory ve výši až 50 tisíc eur, zázemí v Jihomoravském inovačním centru, konzultačních a poradenských služeb v technologické i podnikatelské oblasti a marketingové podpory či pomoci s vyhledáváním partnerů a potenciálních investorů na ně čeká zejména vzácná příležitost sdílet unikání know-how Evropské kosmické agentury.

„Jižní Morava je prostředím, kde se odvětví kosmických i leteckých technologií daří a jsou pro nás jednou z priorit. Nové start-upy, které se do projektu dostanou, můžou využít blízkosti výzkumných a vědeckých center, specializovaných institutů na brněnských univerzitách nebo navazovat spolupráci s etablovanými firmami i nadnárodními korporacemi působícími v regionu,“ říká náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

S navázáním nových kontaktů start-upům pomůže Jihomoravské inovační centrum, které už 15 let se začínajícími firmami na jižní Moravě pracuje. „Za tu dobu prošlo Jihomoravským inovačním centrem víc než 200 start-upů. Některé z nich se staly mezinárodně úspěšnými technologickými firmami, které představují významné zaměstnavatele a investory. Jsme připraveni poskytnout perfektní podporu pro ty, které se do nového inkubátoru zapojí. Zároveň budeme oslovovat potencionální zájemce, hlavně studenty, inovátory, začínající start-upy nebo spin-off firmy z výzkumných organizací,” doplňuje ředitel Jihomoravského inovačního centra Petr Chládek.

Evropská kosmická agentura provozuje po Evropě síť 18 Business Incubation Centre (BIC). Od roku 2004 se v nich inkubovalo již téměř 600 start-upů, které pomohly přenést kosmické technologie do běžného života. V ESA BIC Prague se v současné době inkubuje 10 firem: FestkaNG AviationTriphoodTuddyTuddyBig TerraInsightARTLet’s EarthNaviRiderFoxWorks Aerospace a SMUP – UQ.

Pobočka českého ESA BIC v Brně je společným projektem CzechInvestu, Jihomoravského kraje, Ministerstva dopravy a Evropské kosmické agentury. Sídlit bude v Jihomoravském inovačním centru.

Vedle 40. výročí prvního letu československého – a zároveň prvního neamerického a nesovětského – kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru je rok 2018 rokem několika dalších významných počinů epochy „dobývání vesmíru“ s českou stopou. V říjnu 2018 uplyne 40 let od vypuštění první české družice Magion 1 do vesmíru. A v listopadu 2018 Česká republika oslaví 10 let v Evropské kosmické agentuře. Při té příležitosti Ministerstvo dopravy a CzechInvest vyhlásili tento rok českým kosmickým rokem Czech Space Year 2018. Během celého roku se uskuteční řada akcí s kosmickým tématem pro širokou i odbornou veřejnost, která na podzim vyvrcholí oslavou výročí vstupu České republiky do ESA. Přehled akcí a veškeré související informace jsou dostupné na czechspaceyear.com.

Zdroj informací

CzechInvest a Nejbusiness.cz

Datum

12.3.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.214 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál