Unipetrol vykázal za rok 2017 zisk téměř 9 miliard Kč

Unipetrol vykázal za rok 2017 zisk téměř 9 miliard Kč

Největší rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2017. Tržby činily 122,5 miliard Kč, v meziročním srovnání vzrostly o 34,7 miliard Kč (+39 %). Provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) dosáhl výše 14,8 miliard Kč, což představuje meziroční nárůst o 2,8 miliard Kč (+23 %). Čistý zisk meziročně vzrostl o 684 milionů Kč (+39 %) na hodnotu 8,7 miliard Kč. Tyto zlepšené výsledky byly pozitivně ovlivněny především dobrým stavem makroekonomického prostředí, vysokým využitím výrobních kapacit a příjmy z pojištění proti poškození majetku a přerušení provozu za mimořádné události v roce 2015.

„Loňský rok byl v mnoha ohledech rekordní. Zvýšili jsme tržby a provozní zisk na historickou úroveň, pokračovali jsme v mohutných investicích do modernizace a rozvoje našich klíčových výrobních jednotek. Ty dosahovaly vysokého stupně využití. Výrazně jsme pokročili v kompletaci stavby nové polyetylenové jednotky PE3, která je klíčovou investicí v naší strategii. V maloobchodním segmentu jsme investovali do rozšiřování počtu čerpacích stanic a jejich modernizace, zejména do rozvoje občerstvovacího konceptu Stop Cafe. Benzina díky tomu navýšila své vedoucí postavení na trhu a překročila dvacetiprocentní hranici tržního podílu,“ shrnul uplynulý rok Andrzej Modrzejewski, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Unipetrol, a dodal: „Potvrdili jsme, že námi zvolená strategie byla správná a umožnila nám zvyšovat hodnotu celé skupiny pro naše akcionáře.“

Segment downstream – vysoké využití rafinérských kapacit, nárůst prodejů, Spolana v zisku

V rámci segmentu downstream, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázala skupina Unipetrol v roce 2017 provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 13,5 miliard Kč. V meziročním srovnání jde o nárůst o 2,4 miliard Kč (+21 %). Dosažené výsledky byly pozitivně ovlivněny stabilním provozem obou rafinerií a meziročním navýšením využití výrobních kapacit z 62 % na 90 %. Díky tomu Unipetrol meziročně zvýšil objem zpracované ropy o 46 % na 7,9 milionů tun. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně vzrostly o 9 % na 6,8 milionů tun. Etylenová jednotka byla využita na 82 % (meziroční změna +65 %), což se projevilo ve výrazném nárůstu prodejních objemů petrochemických produktů, a to o 86 % na úroveň 2 milionů tun. Z toho Spolana, která uzavřela minulý rok čistým ziskem 433,5 milionů Kč, přispěla prodaným objemem ve výši 397 tisíce tun.

Segment maloobchod – nová paliva, modernizace, růst počtu čerpacích stanic i podílu na trhu

V maloobchodním segmentu skupina Unipetrol vykázala na konci roku 2017 provozní zisk EBITDA LIFO ve výši 1,4 miliardy Kč, což představuje meziroční navýšení o 436 mil. Kč (+46 %). Důvodem je pokračující všeobecně příznivá makroekonomická situace a zvýšený prodej pohonných hmot, zejména nového typu paliv EFECTA 95 a EFECTA Diesel. V nepalivové části těžil Unipetrol z dalšího rozvoje konceptu moderního občerstvení Stop Cafe. K úspěšným výsledkům přispělo i postupné převzetí 63 čerpacích stanic od společnosti OMV. Dosud Unipetrol převzal 56 stanic. Ukončení procesu očekává v prvním čtvrtletí letošního roku. Unipetrol v minulém roce nadále posílil vedoucí pozici značky Benzina na trhu čerpacích stanic v České republice, když ke konci roku evidoval ve své síti Benzina 401 čerpacích stanic. Tržní podíl Benziny se zvýšil na 20,5 % (říjen 2017).

Mohutné investice do rekonstrukce a modernizace

Unipetrol v uplynulém roce proinvestoval více než 7,5 miliardy Kč. Vynaložené prostředky směřovaly zejména do projektů zaměřených na modernizaci a rozvoje výrobních provozů, ochrany životního prostředí (více než 200 milionu Kč), optimalizace energetické efektivity a zvýšení procesní bezpečnosti. Úspěšně pokračovala výstavba nové polyetylenové jednotky PE3. Stavba jednotky PE3 je v současné době dokončena ze 77 %, celkové dokončení se předpokládá na konci letošního roku.

Mezi klíčové projekty patřila také probíhající rekonstrukce teplárny T700 a revitalizace jednotky parciální oxidace (POX). V oblasti dopravy a logistiky Unipetrol investoval do nákupu nových lokomotiv. Investice mířily rovněž do neratovické Spolany, a to do modernizace a ekologizace výroby a do produkce granulovaného hnojiva Spolsan G. V maloobchodním segmentu Unipetrol investoval více než 900 milionů Kč v rámci rozšiřování konceptu občerstvení Stop Cafe na čerpacích stanicích a v neposlední řadě v rámci přebírání a rebrandingu čerpacích stanic, které skupina převzala od společnosti OMV.

Zaměstnanost a Nadace Unipetrol

Na konci roku 2017 měla skupina Unipetrol 4 638 zaměstnanců. Unipetrol v loňském roce pokračoval v podpoře vědy a vzdělávání. Založením Nadace Unipetrol zintenzívnil spolupráci se středními a vysokými školami a zvýšil finanční podporu středoškolským a vysokoškolským studentům. Na konci roku Nadace Unipetrol vyplatila první stipendia 22 středoškolským a 18 vysokoškolským studentům přírodovědných a technických oborů.

Zdroj informací

Unipetrol a NejBusiness.cz

Datum

29.1.2018

Fotogalerie

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.157 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál