Splní každý příkaz, myslí na ekologii a dokonce Vás i vyšetří - Hyundai

Splní každý příkaz, myslí na ekologii a dokonce Vás i vyšetří - Hyundai

Automobilka Hyundai Motor představuje na letošní přehlídce CES 2018 technologie zaměřené na čistou a ekologickou mobilitu. Na tiskové konferenci 8. ledna v Las Vegas předvedla novou generaci vozu poháněného energií z vodíkových palivových článků, na jehož řízení se z velké části podílejí systémy umělé inteligence. 

Nové SUV nese název NEXO a do současné ekologické mobility přináší několik převratných novinek. Automobilka představila zásadní vylepšení v oblasti systému autonomního řízení nebo například možnosti propojení vozu s domácností prostřednictvím technologií Internetu věcí (Internet of Things – IOT). K dalším novinkám patří inteligentní hlasové ovládání funkcí vozu, monitoring míry stresu a životních funkcí řidiče či schopnost vozu adekvátně na ně reagovat.

„I když není snadné předvídat, jakým způsobem nové technologie ovlivní budoucnost celého odvětví průmyslu, všem je nyní zřejmé, že technologický pokrok a inovace představují nikdy nekončící proces, který bude pokračovat, dokud se nepodaří na světě vybudovat dopravu poskytující maximální pohodlí bez nehod s nulovými emisemi,“ uvedl Dr. Woong-chul Yang, místopředseda a vedoucí výzkumu a vývoje Hyundai Motor.

Zástupci automobilky také na dnešní konferenci oznámili uzavření strategického partnerství se společností Aurora Innovation, která se zabývá vývojem technologií autonomního řízení. Do roku 2021 by měly společnosti uvést na trh vozy s autonomním řízením čtvrté úrovně. Pilotní testy budou dle dohody provedeny právě na nové generaci vozu s palivovými články NEXO.  

Hyundai NEXO: Autonomní řízení vozidel s palivovými články

Vůz NEXO je vybavený revolučním systémem palivových článků a inteligentními systémy Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Jako vůbec první vůz využívá systém sledování slepých úhlů (BVM - Blind-spot View Monitor), který řidiči zobrazuje okolí vozu při změně jízdních pruhů v obou směrech. Technologie umožňuje řidiči soustředit se na silnici před vozem bez nutnosti otáčet hlavou.

Jako první model Hyundai dále nabízí NEXO funkci Lane Following Assist (LFA), která pomáhá udržet vůz ve středu jízdního pruhu v rychlostech od 0 až do 144 km/h jak na dálnicích, tak i v ulicích města. Společně s asistenčním systémem (HDA - Highway Driving Assist), který využívá citlivé snímače a mapová data pro zajištění bezpečného provozu a automatické úpravy rychlosti, budou řidiči schopni překonávat dlouhé vzdálenosti s ještě větší mírou komfortu a bezpečí.

Vůz nabízí také dálkový inteligentní parkovací asistent (RSPA - Remote Smart Parking Assist), který umožňuje zaparkovat, vyjet z garáže nebo parkovacího místa i bez řidiče ve voze. Systém umí zaparkovat i do kolmého parkovacího místa, zatímco řidič stojí na obrubníku.

Druhá generace sériově vyráběných vozidel s palivovými články bude k dispozici na vybraných trzích po celém světě od letošního roku. Lepší efektivita nakládání s palivem umožní vozu odhadovaný dojezd téměř 800 kilometrů. Novinka tak má pomoci Hyundai splnit cíl uvést na do roku 2025 na trh 18 ekologicky šetrných modelů. 

Hydrogen Life Vision: Nulové emise a energie pro domácnosti

Společně s nejnovějšími technologiemi v oblasti vodíkového pohonu automobilů představila společnost Hyundai další možnosti využití tohoto čistého zdroje energie. Technologie Hydrogen Life Vision umožní využít energii z vozu k napájení nejrůznějších systémů v domácnosti. Elektřina vodíkových palivových článků tam bude moci být využita k napájení domácích spotřebičů, na zahradě a podobně. Vůz NEXO je navíc možné využít i jako zdroj čisté vody, jelikož jediným „odpadním“ materiálem při výrobě energie je vodní pára.   

Koncept Hydrogen Life Vision tak může pro domácnosti fungovat jako záložní zdroj a pomáhat například během energetických špiček. Kromě toho vozy NEXO fungují jako účinné čističky vzduchu jelikož pro správný chod vodíkových palivových článků vyžadují naprosto čistý vzduch. Systémy jsou schopné při jízdě odfiltrovat 99,9 % jemného prachu z okolního ovzduší.     

Inteligentní kokpit: péče o zdraví řidiče i vozidlo

Hyundai představuje i nový pohled na prostředí kabiny řidiče. Tzv. Inteligentní kokpit využívá špičkové technologie rozpoznávání hlasu (Artificial Intelligence – AI), internetu věcí (Internet of Things - IOT) a detekce míry stresu u řidiče.

Nová technologie rozpoznávání hlasu od společnosti SoundHound umožňuje řidičům například ovládání klimatizace, střešních oken, zámků dveří a celé řady dalších funkcí. Funkce IOT propojující automobil s domácností rozšiřuje dosah hlasového ovládání i do domácího prostředí. Řidič tak může svým hlasem ovládat hudbu nejenom uvnitř vozu, ale může ji při příjezdu domů přenést i do svého domácího audiosystému či například zapnout osvětlení v domě. 

Pokročilá technologie rozpoznávání hlasu s funkcí "vícenásobného rozpoznávání příkazů" umožní rozeznat ve větě jednotlivé úkoly, které následně vyplní. Například při zadání: „Řekni mi, jaké bude zítra počasí a vypni světla v našem obývacím pokoji,“ dokáže systém rozpoznat dva samostatné příkazy a vyplnit je zvlášť.

Inteligentní kokpit také funguje jako aktivní asistenční systém, který předpovídá potřeby řidiče a poskytuje užitečné informace. Například může včas upozornit na nadcházející schůzku a navrhnout odjezdové časy, které odpovídají současným podmínkám provozu.

Další důležitou technologií zabudovanou do Inteligentního kokpitu je Wellness Care. Tato funkce využívá dva senzory umístěné na volantu a sedadle. Biosenzor na volantu a snímač srdeční frekvence v sedadle monitorují srdeční frekvenci a v případě náhlých změn mohou detekovat úroveň stresu řidiče. Pokud stres detekují, systém je vybaven k tomu, aby podnikl definované kroky a poskytl přístup k on-line vizuální konzultaci s lékařem, sám zapnul uklidňující hudbu nebo utlumil vnitřní osvětlení.

Zdroj informací

Hyundai a NejBusiness.cz

Datum

18.1.2018

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1272 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál