Quinoa je vysoce výživnou potravinou a pyšní se komplexním zdrojem bílkovin. Obsahuje také řadu antioxidantů, které působí skvěle také proti civilizačním chorobám,“ říká Eva Nepokojová, manažerka vzdělávacího programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.

Využití merlíku v kuchyni je široké – nasladko i naslano. Celá semena jsou skvělá do salátů, na kaše i pudinky a jsou také skvělou přílohou k rybě či drůbeži. Z mouky připravíte třeba bezlepkové placičky nebo sušenky. A nás Čechy určitě zaujme také to, že z quinoy vzniká i pálenka zvaná „chica“.

Víte, že NASA zařadila quinou do výzkumného programu? Díky vysoké nutriční hodnotě by totiž potravina mohla umožnit podporu lidského života během dlouhých vesmírných letů.

Nechte se inspirovat a připravte si třeba k snídani vynikající, hřejivou a zdravou jablečno-skořicovou snídani z quinoy. O tom, že vám dodá energii, není pochyb.

NP Bio QuinoaNature’s Promise Bio Quinoa (250 g)

Exkluzivně v obchodech Albert

Běžná cena: 79,90 Kč

 

Recept: Jablečno-skořicová kaše z quinoy

  • 3/4 hrnku mléka (můžete použít i rostlinné)
  • 2/3 hrnku na kostičky nakrájeného jablka 
  • 1/4 hrnku Nature's Promise Bio quinoy 
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 4 lžičky nahrubo sekaných ořechů
  • špetka soli
  • Nature's Promise Bio javorový sirup podle chuti

V malém kastrolku přiveďte k varu mléko s quinoou, skořicí a 1/3 jablek, přidejte špetku soli. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a pomalu vařte, než se mléko vstřebá, trvá to asi 12 minut. Nechte asi 5 minut vychladnout, dochuťte sirupem a posypte zbylými jablky (můžete přidat i na plátky) a ořechy.