Nástěnná nabíjecí stanice Siemens nově v nejvýchodnějším městě ČR

Nástěnná nabíjecí stanice Siemens nově v nejvýchodnějším městě ČR

V Jablunkově, nejvýchodnějším městě České republiky, byla uvedena do provozu nástěnná nabíjecí stanice Siemens. Slavnostní zahájení proběhlo ve středu 17. ledna 2018 v areálu SOŠ a SOU podnikání a služeb, kde se nabíjecí stanice také nachází. Majitelé elektromobilů jí mohou využívat při svých cestách po České republice nebo například na Slovensko.

Nabíječka Siemens je veřejnosti k dispozici na budově SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov a instalovala ji společnost Elektro-projekce s.r.o. v rámci dotačního programu Soutěž o nejlepší chytrá řešení v Moravskoslezském kraji pro rok 2017. Jedná se o další z celkem 10 nabíjecích stanic Siemens v Moravskoslezském regionu – ty lze najít např. ve Frýdku Místku, Havířově, Frenštátě pod Radhoštěm, Opavě atd.

„Všechny nabíjecí stanice jsou v užívání od 1. ledna 2018 a jsou provozovány první rok na náklady Moravskoslezského kraje (MSK) a naší společnosti.“ říká Ondřej Vlček, jednatel společnosti Elektro-projekce s.r.o. a doplňuje: „Zapojit se do Soutěže o nejlepší chytrá řešení s nabíjecími stanicemi jsme se rozhodli i z důvodu toho, že bychom chtěli přispět ke zlepšení životního prostředí v MSK, které, jak je všeobecně známo, patří k těm nejzatíženějším v rámci České republiky. Doufáme, že tímto krokem rozvoj elektromobility podpoříme a získáme tak více příznivců a uživatelů.“

 

Siemens usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030

„Jsme rádi, že si společnost Elektro-projekce s.r.o. vybrala do projektu právě společnost Siemens a její řešení. Snižování emisí CO 2 a ochrana životního prostředí není pouze vizí velkých soukromých korporací, ale postupně prochází celou společností. Naším cílem je vybudování sítě dobíjecích stanic po celé ČR a podpora elektromobility jako takové.
Lidé mají k elektromobilům kvůli kratší dojezdové vzdálenosti často negativní vztah. To bychom chtěli kvalitní sítí dobíjecích stanic změnit. Motivuje nás k tomu i závazek společnosti Siemens, která globálně usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030. Toho bez elektromobilů nedosáhneme,“
 říká Ivo Hykyš, Head of e-charging/e-mobility společnosti Siemens ČR.

Jednou z podmínek MSK bylo pravidelné podávání reportů o vytíženosti nabíjecích stanic, poskytování dat o časech využívání stanic, spotřebě kW, typu uživatelů apod. Všechna data jsou analyzována přes aplikaci Evmapy, přes kterou se
uživatelé k jednotlivým stanicím a odběrům, nejen v rámci tohoto projektu, hlásí.
Z těchto analýz bude kraj vycházet při plánování dalších kroků v oblasti elektromobility. Celkový přehled včetně vytíženosti všech deseti nabíjecích stanic najdete na webových stránkách www.krajskenabijecky.cz.

 

Významný mezník pro celý region i mimo něj

Otevření veřejné nabíjecí stanice v Jablunkově patří k významné události pro celý region. Jablunkov leží v krásném prostředí Beskyd a celé okolí je vyhledávaným turistickým místem, například díky horám, Světovému Muzeu a Knihovně Bible nebo například nádherným arboretem.
V těsné blízkosti Jablunkova leží mezinárodní silnice I/11, která je jednou z hlavních evropských dopravních tepen spojující východ se západem (např. Českou republiku, Slovensko, Ukrajinu) i sever a jih (Polsko, ČR, Slovensko, Maďarsko). Majitelé elektromobilů tak mohou využít dobíjení ke krátkému odpočinku i návštěvě tohoto krásného města.

"Jsem moc rád, že je tato nabíjecí stanice právě u naší střední školy podnikání a služeb a věřím, že Jablunkov bude první vlaštovkou v našem regionu. Mnozí lidé z regionu uvažují o elektromobilu a tento krok jistě napomůže v jejich rozhodnutí," říká Jiří Hamrozi, starosta města Jablunkova a dodává: "V našem regionu je to trend a jistě správná cesta. Tak jako Třinec a mnohá další města v České republice, tak i město Jablunkov by mohlo v budoucnu mít své elektromobily".

Střední škola v Jablunkově se stává významnou vzdělávací institucí
a dobrou volbou rodičů i žáků

Jablunkovská střední škola se stává, například v segmentu automotive, významnou vzdělávací institucí. Studenti mohou získat mnoho praktických zkušeností pro svůj budoucí profesní život.
V České republice a na Slovensku působí obrovské množství firem, které přímo působí v automobilovém průmyslu (například výrobci automobilů nebo komponent pro automobilový průmysl) nebo jsou na tento průmysl navázáni (výroba hutních výrobků, apod.). Studium v tomto segmentu je tedy důležité a především velmi perspektivní.

"Rádi bychom v Jablunkově vytvořili něco nového. Téma elektromobility vzniklo na naší škole více jak před rokem. Elektromobily začínají být trendem dneška, segment se velmi rozrůstá a chceme být inovativní.
Tento obor je také nesmírně zajímavý pro naše žáky a prakticky celý náš region. Počet aut na čistě elektrický pohon neustále narůstá a je tudíž nutné již nyní vychovávat odborníky, kteří se těmto automobilům dokáží věnovat (např. ve vývoji) nebo tyto auta odborně opravit," říká Roman Szotkowski, ředitel Střední odborné školy a středního odborného učiliště podnikání a služeb v Jablunkově.

Jablunkovská střední škola tak napomáhá celému oboru a je velmi perspektivní pro budoucí uplatnění mladých lidí, zejména v oborech automechanik a také doprava a logistika. Na projektu spolupracuje s Moravskoslezským automobilovým klastrem a dalšími odborníky.
Škola je také autorem mnoha odborných výukových materiálů nebo se na některých z nich podílí. Spolupracuje také s partnerskými školami z České republiky a ze zahraničí.

 

Elektromobil nabijete také doma

Jeden z velkých mýtů mezi veřejností je ten, že elektromobil je možné nabíjet pouze prostřednictvím veřejné nabíječky. Tedy že je to velmi nepraktické a časově náročné. To je zcela mylná představa. Elektromobily je dnes možné bez problémů nabíjet doma v garáži, v práci nebo v blízkosti restaurací. 
Síť dobíjecích stanic je po celé Evropě daleko hustší, než-li před několika lety a prakticky dojezd do jakéhokoliv místa není dnes problém.

 

Nízké provozní náklady

Pořizovací cena elektromobilu je samozřejmě vyšší, než-li u klasických pohonů nebo některých alternativ (např. LPG či CNG). Nicméně je nutné se na vše dívat z globálního pohledu. Běžná spotřeba elektromobilu je cca 15 - 18 kW/h na 100 km.
Při nabíjení prostřednictvím nočního proudu (ceny kolem 1,5,- Kč kW/h) se běžně dostaneme na cenu cca 0,25 Kč na kilometr. Tato cena je pro mnohé již velmi zajímavá.

K tomu je také nutné "připočítat" absenci souvisejících nákladů při provozu automobilu - např. výměna oleje, filtrů, oprava běžných mechanických částí motorů a mnoho dalšího. To jsou také nemalé náklady, na které se často zapomíná.

 

Zdroj informací

NejBusiness.cz, Siemens Česká republika, Město Jablunkov, SOŠ a SOU Jablunkov

Datum

19. ledna 2018

Fotogalerie

Zobrazit celou fotogalerii

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.9284 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál