Společnost DHL a podnikatelé spojili síly na DHL Innovation Day 2017

Společnost DHL a podnikatelé spojili síly na DHL Innovation Day 2017

Společnost DHL, přední světová logistická společnost, zprostředkovala setkání špičkových logistických a technologických firem a startupů během každoročního DHL Innovation Day v Německu. Soutěže, interaktivní workshopy a projevy účastníků ukázaly nové celospolečenské cíle v dopravě a nastínily budoucnost technologií v tomto oboru. Účastníci DHL Challenge soutěžili ve vývoji prototypu mobilního vychystávacího robota a také předložili nápady na zahrnutí strategie sdílené ekonomiky do logistiky. Společnost Vecna z USA vyhrála cenu v oblasti robotiky a startup Parcelly z Velké Británie získal 1. místo v kategorii sdílené ekonomiky. Nejlepší nápad, který zvítězil v tzv. „Shark Tank“, předložila společnost KWIK. PACCAR Parts pak byla uznána jako nejinovativnější společnost díky své spolupráci s DHL na inovativním zákaznickém řešení.

„Digitalizace a globalizace mění náš svět a DHL se zavázala, že nás na tyto změny pomocí inovativních řešení připraví. Není lepší způsob, jak společně diskutovat o nekonečných možnostech, které před námi leží, než přivézt všechny tyto kreativní mozky na náš DHL Innovation Day. Blahopřejeme všem vítězům, že nás posunuli zase o krok dál k budoucnosti logistiky,“ řekl Matthias Heutger, Senior Vice President DHL Customer Solutions & Innovation.

Excelence prostřednictvím inovací

Od března do září roku 2017 přicházely do DHL přihlášky z celého světa. Obsahovaly nové prototypy mobilního vychystávacího robota pro automatické vyzvedávání zásilek ve skladech, stejně jako návrhy na využití sdílené ekonomiky v logistice. Finalisty vybrali vrcholoví manažeři DHL. Na DHL Innovation Day pak své řešení prezentovali vždy tři finalisté před zraky 180 odborníků na logistiku. O vítězích se hlasovalo v přímém přenosu. 

V robotické soutěži, která se konala ve spolupráci s DELL EMC, prezentovali naživo své roboty finalisté ze Singapuru, Švýcarska a USA. Roboti byli sestrojeni tak, aby samostatně procházeli sklad, vyzvedávali krabice různých velikostí z polic a dávali je do vozíku. Vítěz, Piece Picking Robot americké společnosti Vecna, obdržel odměnu 15 000 euro a také možnost společně s DHL prokázat komerční využitelnost robota. 

„Jsme šťastní, že náš prototyp dokázal v této soutěži uspět, a ukázal, že je vhodný pro automatické vyzvedávání zásilek. Těšíme se na partnerství s DHL, které pro našeho robota znamená příležitost ukázat, co se v něm skrývá,“ řekl Daniel Theobald z Vecny. 

Ročník 2017 DHL Innovation Day podpořila společnost Dell EMC, která má dlouholeté zkušenosti s poskytováním nejnovějších technologických řešení a produktů firmám, které procházejí digitální transformací. Vice President, Global Parts Operations a Limerick Site Leader ze společnosti Dell EMC Timmy O'Dwyer, řekl: „Pro nás, jako jednu z největších světových společností poskytujících technologická řešení, je podpora této akce skvělou příležitostí. Věříme, že inovace jsou páteří digitální transformace a jsme pyšní, že jsme se mohli podílet na robotické výzvě DHL Challenge.“

Prezentace finalistů soutěže o sdílené ekonomice se zaměřovaly na inspirativní řešení stávajícího přístupu k vlastnictví. Z více než 60 soutěžících z celého světa zvítězili zástupci firmy Parcelly se svou platformou koordinující pohodlné uložení zásilek v lokálních obchodech sokamžitou notifikací a flexibilním časem vyzvednutí. 

„Otevřenost společnosti DHL k postupnému odbourávání běžných obchodních modelů v logistice je pro nás motivací,“ uvedl Sebastian Steinhauser z Parcelly. „Stejně jako společnost DHL i my chceme vycházet vstříc měnícím se potřebám zákazníků a umožnit jim co nejoperativnější uložení či vyzvednutí jejich zásilek.“

Konferenci úspěšně zakončila soutěž Shark Tank, které se zúčastnily čtyři startupy. Účastníci prezentovali své nápady před odbornou porotou, která byla složena z Dr. Alexe von Frankenberka z High-Tech Gründerfonds, zakladatele a známého investora Franka Thelena z Freigeist a Peera Bentzena ze skupiny DHL Deutsche Post. Vítězný startup KWIK bude mít příležitost prokázat komerční využitelnost svého konceptu a zároveň vystavit vítězné řešení v inovačním centru DHL. KWIK na porotce zapůsobil svým řešením online nákupů, které umožní zákazníkům znovu objednat jejich oblíbené výrobky pouhým stisknutím tlačítka. Otevřený trh a analytický ovládací panel KWIKu nabízí firmám možnost rozvíjet přímý vztah se zákazníky.

„Byla to skvělá příležitost ukázat, jak naše řešení propojuje internet věcí s online nakupováním, a to vše ve prospěch jak zákazníků, tak firem,“ uvedl Ofer Klein, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti.

Posouvání hranic logistiky

Společnost DHL také ocenila nejinovativnější zákaznické řešení roku 2016. Executive Vice President Sales Europe z DHL Express Michiel Greeven ocenil společnost PACCAR Parts za roli, kterou sehrála při společném vývoji DHL MetriX Freight, měřicího systému vyvinutého startupovou společností Metrilus GmbH a inovačního týmu DHL. Potřeba moderního, nízkonákladového a výkonného měřicího systému vzešla z diskuze během workshopu a prohlídky inovačního centra. Senzory dodané renomovaným výrobcem herních konzolí spolu snejmodernějšími softwarovými algoritmy společnosti Metrilus umožňují DHL MetriX Freight přesně měřit jednotlivé kusy zásilek bez ohledu na jejich tvar a za méně než vteřinu. Dosud tento proces vyžadoval činnost dvou zaměstnancům po dobu až jedné minuty.

Pilotní projekt spustily DHL, PACCAR Parts a softwarový startup Metrilus a následně byl zaveden na dalších pět poboček DHL. Společnost PACCAR Parts ukázala, že v první řadě přemýšlí o lidech a poskytované kvalitě. Vnímá také vysokou citlivost lidí vůči novým technologiím. Značka DAF společností DHL a PACCAR hledí do budoucna a v roce 2019 spustí pilotní projekt zabývající se bezpečností a efektivitou bezdrátově připojených kamionů.

Hlavní řečníci DHL Innovation Day inspirovali účastníky novými náhledy na sociální otázky a technologie. Člen představenstva DHL Deutsche Post pro lidské zdroje Thomas Ogilvie zdůraznil, jak kulturní změny a inovace mohou být oboustranně výhodné. Christian Langer ze společnosti Lufthansa mluvil o dopadech digitalizace a procesů plánování na rozvoj podnikání. Anab Jain ze společnosti Superflux představila ve svém projevu různá témata zaměřená na budoucnost – od internetu věcí až po klimatické změny. 

DHL Innovation Day představuje jedinečnou příležitost propojit přední odborníky logistiky, inovátory, obchodní partnery a startupy, aby jednou ročně společně posunuli hranice logistiky a technologií. Publikum může naživo vidět prezentace nových prototypů, zúčastnit se interaktivních workshopů, volit vítěze jednotlivých soutěží a aktivně sdílet nejrůznější nápady. Soutěže během DHL Innovation Day 2017 se zaměřovaly především na sociální otázky technologie a podnikání. Poskytly také příležitost chytrým hlavám z celého světa prezentovat své nápady, které mohou od základu změnit odvětví logistiky.

Zdroj informací

DHL a NejBusiness.cz

Datum

11.1.2018

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

Reklama

Page generated in 1.3034 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál