Sdílení elektromobilů pro Prahu

Sdílení elektromobilů pro Prahu

Občané a pražské firmy mohou od 9. října 2017 využívat k cestám po Praze flotilu 15 moderních elektromobilů Volkswagen e-Golf. Společnost CAR4WAY, na základě strategického partnerství s Pražskou energetikou, zahajuje pilotní projekt Sdílení elektromobilů pro Prahu. Jde o unikátní projekt, který se opírá o vyspělou technologii, moderní trend sdílení automobilů a zaměření na ekologicky udržitelnou mobilitu. A který předpokládá rozvoj carsharingu v Praze ruku v ruce s plánovaným rozvojem infrastruktury nabíjecích stanic v rámci širších iniciativ tzv. chytrého města (smart city). Dalším partnerem projektu je dodavatel ekologických elektromobilů značky Volkswagen, firma Porsche Česká republika.

Carsharing znamená v překladu sdílení automobilů. V případě služby od CAR4WAY jde o profesionální sdílení vozů pomocí speciálního hardwaru a softwaru. V pražských ulicích volně stojící a viditelně označené elektromobily e-Golf budou dostupné 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. A to všem registrovaným uživatelům, kterým bude stačit po zarezervování k otevření vozu pouze čipová karta. Vyhledají se snadno, pomocí zdarma stažené aplikace ve smartphonu nebo na internetových stránkách CAR4WAY (více informací na www.car4way.cz). Klíč ke každému vozu je umístěn v přihrádce spolujezdce a každý zájemce tak může ihned vyrazit na cestu rezervovaným vozem, bez nutnosti řešení formalit jako například v autopůjčovně. Vůz kartou po skončení jízdy jednoduše uzamkne a zanechá kdekoli ve vyhrazené lokalitě určené pro elektromobily a nazvané „e-centrum“. Uživatel bude platit pouze za to, co skutečně projede. Každé auto má zabudovanou carsharingovou jednotku, díky které mu budou účtovány jen skutečně ujeté kilometry a doba využívání vozu.

S CAR4WAY uživatel po úvodní registraci a uhrazení vratné kauce ve výši 2 000 Kč jednoduše sdílí vozy dle svých potřeb mobility. Kromě zmíněného čistě elektrického e-Golfu si může vybrat i z různých typů běžných vozidel, od malého Citigo až po největšího Transportéra. Minimální doba sdílení je jedna hodina. Zaregistrovat se může každý, kdo vlastní řidičské oprávnění, ať už z pohodlí domova nebo osobně s asistencí v pražské kanceláři CAR4WAY. Pro úspěšnou on-line registraci je potřeba pouze platný doklad totožnosti, řidičský průkaz a platební karta k úhradě vratné kauce.

„Na první pohled je tedy zřejmé, že v Praze vzniká z podobných projektů reálný základ tzv. smart city, tedy chytrého města, nebo chcete-li města budoucnosti, ve kterém je sdílení bezemisních vozů nedílnou součástí ekologické dopravy. Sdílení elektromobilů pro Prahu nepředstavuje konkurenci pro velmi kvalitní pražskou MHD, ale spíše její moderní doplněk,“ říká předseda představenstva Pražské energetiky, a. s., Pavel Elis.

Půjde nejen o nejmodernější vozy značky Volkswagen

Jezdit s elektrovozem v Praze tak nebylo nikdy jednodušší. A co víc, půjde nejen o nejmodernější vozy značky Volkswagen, které jezdí ekologicky bez emisí při dojezdu až 300 km, ale bude možné s nimi parkovat volně kdekoli v lokalitě „e-centra“ Prahy (Praha 1 až 5), včetně tzv. modrých a fialových zón po celém městě.

„Zákazníci PRE získají zajímavé výhody - například poloviční výši kauce - a PRE tak nabízí v tomto pilotním projektu nejen další z benefitů pro své věrné zákazníky, ale i standardní produkt pro ty, kteří hledají moderního poskytovatele služeb v oblasti chytrých řešení smart city,“ dodává tiskový mluvčí PRE Petr Holubec.

„V oblasti e-carsharingu se Praha řadí k rozvíjejícím se městům. Podpora a bonifikace tohoto modelu dopravy spolu s podporou rozvoje nabíjecí infrastruktury je podle nás hlavní argument pro dosažení vyššího počtu vozů na alternativní paliva v Praze,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„Společnost CAR4WAY je největším provozovatelem carsharingu v ČR a v Praze s flotilou více než 200 vozů. Strategické partnerství mezi CAR4WAY, PRE a dodavatelem vozů Volkswagen tak vytváří smysluplné spojení s velkým potenciálem do budoucnosti: know-how CAR4WAY z oblasti carsharingu se propojuje se zkušeností PRE s provozováním dobíjecí infrastruktury a velkou zákaznickou základnou a se špičkovými ekologickými elektromobily značky Volkswagen,“ říká Pavel Louda, předseda představenstva společnosti CAR4WAY.

K projektu se připojil také hlavní importér vozů Volkswagen do ČR: společnost Porsche Česká republika, která zastupuje import značky Volkswagen, Audi, SEAT a Volkswagen užitkové vozy do ČR.

Díky tomuto strategickému partnerství bude v Praze jezdit 15 elektromobilů e-Golf v systému sdílení vozů.

Zdroj informací

PRE a NejBusiness.cz

Datum

11.1.2018

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1542 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál