Státní svátky pro rok 2018 : Kdy máme volno?

Státní svátky pro rok 2018 : Kdy máme volno?

Díky novele zákona z loňského roku si na státní svátky užije volno mnohem více lidí, než dříve. Stále však mohou mít otevřeno obchody s prodejní plochou menší, jak 200 metrů čtverečních, ale také služby, a obchody, na letištích, nádraží, lékárny, a nakonec také čerpací stanice. Kancelářské, státní, a další pozice, si však díky této novele užijí zhruba o týden volných dnů navíc.

Nyní se podíváme na státní svátky, které nás čekají v nadcházejícím roce. Dočkáme se hned 13 státních svátků, počínaje hned měsícem Leden.

Den obnovy samostatného českého státu | 1. 1. 2018

Prvním volným dnem pro nás bude Pondělí na Nový rok, kdy v České republice slavíme také Den Obnovy Samostatného Českého Státu. Republika si tak připomene vznik České republiky, a to konkrétně její 25. výročí.

Velký pátek | 30. 3. 2018

Dalším státním svátkem budou posléze Velikonoce, konkrétně Velký Pátek, ten v roce 2018 vychází na
5. březnový pátek. Tento svátek je nejčastěji spojován s křesťanstvím, a ukřižováním Ježíše Krista. Podle mnoha pranostik se však jedná o magický den, kdy se podle legend otevírají hory, a vydávají mnohá bohatství. Pro nás to bude alespoň prodloužený víkend.

Svátek práce | 1. 5. 2018

První květnové úterý vychází na Svátek práce, ten se v České republice slaví zejména od minulého režimu, který svátek pojil se silnou propagandou. Historie tohoto státního svátku nás však zavede do USA, a to roku 1890. Původně byl svátek vytvořen na počest dělníků z amerického Chicaga, kteří v roce 1886 stávkovali, stávka vyústila v tzv. Haymarketský masakr, kde zahynulo několik policistů a civilistů.

Den vítězství | 8. 5. 2018

Hned následující týden si můžeme užívat dalšího volného úterka. Tentokrát se jedná o významný Státní svátek, a to o oslavy konce 2. světové války na území Evropy. Jednalo se o den, kdy kapitulovala Německá armáda, jen o 3 dny později skončila válka také na dalších světových kontinentech. Svět si do dnešních dní připomíná na 60 milionů lidí, kteří se stali obětmi v této válce.

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje | 5. 7. 2018

V prvním Červencovém týdnu nás čekají hned dva dny volna, ve kterých si připomínáme dalekou, ale důležitou, historii dřívějších zemí České koruny. Tento první státní svátek na nás čeká ve čtvrtek 5.7.
V tento den si připomínáme příchod Cyrila a Metoděje na území Velké Moravy v 9. století. Tento den je spojován s příchodem nejen Křesťanství, ale také vzdělanosti. Jejich výtvorem byla také hlaholice (písmo), a prosazení staroslověnštiny mezi oficiální jazyky.

Den upálení mistra Jana Husa | 6. 7. 2018

Další příjemné volno nás bude čekat hned v následující den. V pátek 6. 7. 2018 si připomeneme 603 let od upálení významného českého reformátora, pedagoga, a kněze – Mistra Jana Husa. Ten byl za svou kritiku mravního úpadku, ale hlavně kritiku katolické církve, v roce 1415 prohlášen za kacíře, a upálen. Bylo to až v roce 1999, kdy papež Jan Pavel II. vyjádřil lítost nad smrtí Jana Husa, ale také nad následným rozdělením, a krveprolitím, ke kterým v českých zemích došlo

Den české státnosti| 28. 9. 2018

Roku 1951 se u nás poprvé objevuje svátek tzv. České státnosti. V tomto státním svátku si připomínáme tragickou vraždu kníže Václava, ten byl zavražděn vlastním bratrem v roce 935. Od 50. let minulého století je oslava tohoto významného českého panovníka známá také jako den Sv. Václava. Pro nás bude také volným zářijovým pátkem.

Den vzniku samostatného československého státu | 28. 10. 2018

Roce 2018 to bude přesně 100 let od toho, co vznikla samostatná Československá republika, a definitivně tak skončila síla monarchie v Českých zemích, s mnoha staletími historie. Tento státní svátek v následujícím roce vychází na Neděli. Pracovní volno si tak mohou vychutnat zejména lidé pracující v obchodech, ale také restauracích, a dalších podnicích, které budou ze zákona zavřeny.

Den boje za svobodu a demokracii | 17. 11. 2018

Vůbec nejmladším, ale také nejvýznamnějším, státním svátkem v moderních dějinách České republiky je připomínka boje za svobodu a demokracii v této zemi. Tento svátek je významný tím, že se na něj váží dvě data. V roce 1939, po vstupu nacistických vojsk na území Čech a Moravy, byly nacisty zavřeny vysoké školy, a lidé nahnáni do továren. Další událostí je poté Sametová revoluce, kdy si země připomíná nejdůležitější protesty v moderních dějinách, které vedly ke vzniku České republiky, a oproštění od Sovětského Svazu. V roce 2018 tento svátek vychází na sobotu.

Vánoce | 24.12 – 26. 12. 2018

Státní svátky spojené s oslavou Vánoc jsou rozděleny na 3 dny. Prvním dnem je 24. 12. 2018. V následném roce nám vychází Štědrý den, tedy poslední den příprav na Vánoce, vychází na Pondělí. Další dva dny, tedy 1. a 2. Svátek Vánoční, tedy Boží hod, a oslava narození Sv. Štěpána, ten byl jedním z prvních mučedníků. Tyto náboženské státní svátky nám v příštím roce přinesou 3 dny volna.

Toto jsou významné státní svátky, které mnohým z nás přinesou příjemný odpočinek od každodenních pracovních, ale také školních, povinností. Doplňujícím svátek je také 1. 4. 2018, tedy Velikonoční Pondělí, které v následujícím roce připadne na dubnovou neděli.

Zdroj informací

Zaplo Finance s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

5.1.2018

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1972 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál