Postřikovač John Deere R952i ověřen členitou krajinou Vysočiny

Postřikovač John Deere R952i ověřen členitou krajinou Vysočiny

Od jara pracuje na pozemcích ZOD Hořice, nacházejících se v rozmanité krajině Vysočiny, tažený postřikovač John Deere R952i vybavený systémem PowrSpray. V Hořicích mají se stroji John Deere dlouholeté zkušenosti. Postřikovač R952i nahradil model 740i, který pracoval v podniku od roku 2012. O tom, jak nový model obstál v náročných podmínkách kopcovité krajiny, hovoří agronom ZOD Hořice pan Bc. Josef Zach.

R952i nahradil model 740i

Zemědělské obchodní družstvo Hořice vsadilo v traktorech již před mnoha lety na značku John Deere. Postupně se od traktorů dostali i k postřikovačům téže značky. První postřikovač v zeleno-žluté barvě začal v Hořicích pracovat již v roce 2012. Jednalo se o model 740i s objemem nádrže 4000 litrů a pracovním záběrem ramen 24 metrů. V roce 2017 se v místním podniku rozhodli pro jeho obměnu. „Hospodaření tady na Vysočině, potažmo na březích Želivky, není žádná výhoda. Náš podnik zde obhospodařuje výměru 3000 ha, z toho celkem 2400 ha orné půdy. Letošní jaro jsme začali s novým, již druhým postřikovačem značky John Deere. Musím říct, že spokojenost s předešlým strojem byla poměrně velká, takže naše volba byla jednoznačná. Vytížení postřikovače u nás v podniku je poměrně vysoké. Stroj stihne za sezónu ošetřit několik tisíc hektarů, na což rozhodně nemůžeme použít stroj druhořadé kvality,“ komentuje agronom pan Zach. Nový postřikovač R952i s řízenou nápravou má objem nádrže 5200 l, navíc je vybaven systémem PowrSpray a rameny s pracovním záběrem 24 metrů rozložených do osmi sekcí. 

Maximální nasazení

„Nejsme sami, kdo tady na Vysočině a v okolí Želivky hospodaří. Jsem v kontaktu i s ostatními kolegy z okolních podniků, často řešíme jak odbornost na poli, odrůdy, výnosy, ale i stroje. Můžu říct, že v porovnání právě s okolními podniky vychází nový postřikovač R952i jako špička.“ V ZOD Hořice pěstují brambory, sladovnický ječmen, řepku, krmnou pšenici, oves a kukuřici. Pan Zach komentuje využití postřikovače: „Vzhledem k tomu, že struktura pěstovaných plodin odpovídá, tomu co na Vysočinu patří, je proto nasazení postřikovače u nás od samého jara až do zámrazu, takže jeho využití je maximální. Musím říct, že každý, kdo si udělal chvíli, přijel se na nový stroj podívat a svezl se s obsluhou, musel uznat, že se vyplatí do takové techniky investovat.“ Pan Zach dodává: „Celkově bych řekl, že využití postřikovače je u nás v podniku velmi časté, stroj za rok ošetří až 8000 hektarů půdy. Myslím si, že na takové podmínky jaké tu máme, je to úctyhodný výkon. Naše volba padla na model R952i z toho důvodu, že jsme byli nadmíru spokojeni s předchozím modelem stejného provedení i značky a využívali jsme jej celých pět sezón. Splňoval naše požadavky svou kvalitou, spolehlivostí a výkonem, tedy přesně to, co od takového stroje očekáváme.“

Kopírování ramen BoomTrac

„Byť s tímto postřikovačem nemáme do této chvíle najety tisíce hektarů, musím říct, že spokojenost jak ze strany obsluhy, tak i z mé strany je enormní. Když k nám stroj přijel, ze zvědavosti jsem se s obsluhou několikrát svezl a viděl tak na vlastní oči nové zavěšení a vyřešení zadních ramen, která přesně kopírují terén. Je to přesně ten stroj, který se sem k nám na všechna ta kopcovitá pole a malé půdní bloky skvěle hodí,“ komentuje pan Zach kopírování ramen a využití systému BoomTrac, který zlepšuje aplikační přesnost a snižuje množství odletujícího postřiku díky automatické regulaci sklonu a výšky ramen. Vyrovnávání ramen je řešeno přes centrální kyvadlový systém.

Systém PowrSpray

Postřikovač R952i pro ZOD Hořice je vybavený systémem PowrSpray. Tento systém využívá dvě odstředivá čerpadla hydraulicky poháněná. První čerpadlo umožňuje plnění rychlostí až 1200 l/min a druhé zajistí vysokotlakou aplikaci až 750 l/min. Praktická funkce Active Pause zajistí čas a čistou vodu pro naplnění nádrže chemikáliemi. „První reakce od obsluhy tohoto stroje byly veskrze kladné, věříme, že jsme opět zvolili tu správnou značku. Od nového postřikovače očekáváme hlavně výkon, spolehlivost a přesnost. Tento typ má oproti tomu původnímu také daleko propracovanější plnění, u předchozího modelu jsme totiž několikrát řešili i to, jak plnění urychlit. Je tam ještě další dobrá věc, a to ta, že si můžeme přesně nadávkovat přípravky. Tím dosahujeme velkou přesnost u dávkování, čímž šetříme finance a jsme schopni aplikovat přípravky v přesně doporučené dávce, ve které by měly na pole přijít. Spotřeba pesticidů tak odpovídá skutečným výměrám." 

Spolehlivá komunikace přes ISOBUS

Během jara byl postřikovač v ZOD Hořice agregován ještě s traktorem John Deere 6930 Premium o výkonu 168 koní. Nyní již pracuje ve stálé soupravě s novým 6215R. Postřikovač R952i komunikuje s traktorem přes systém ISOBUS. Díky této fungující komunikaci jsou schopni v Hořicích využívat na postřikovači i sekční kontrolu, která zajišťuje efektivní aplikaci a využití postřiku, snížením přesahů a vynechávek na minimum.
Různé části pozemku vyžadují různé aplikační dávky. Výraznou úsporu umožňuje i práce dle předem připravených preskripčních map. Aplikace variabilních dávek podle aplikační mapy připravíte snadno na svém počítači v pohodlí kanceláře. Na poli Váš postřikovač provede potřebné nastavení a obsluha se může soustředit na kvalitu a produktivitu práce.

Rychlý transport

Konstrukce s nízkým těžištěm a rovnoměrným rozložením hmotnosti umožňuje bezpečný a snadný transport i při rychlostech až 40 km/h. Ramena postřikovače jsou zvlášť choulostivá na namáhání a opotřebení během rychlé přepravy po silnicích. Díky tomu jsou postřikovače John Deere vybaveny systémem BoomGuard, který zajišťuje minimalizování výkyvů ramen v transportní poloze a snižuje vibrace na minimum bez ohledu na terénní nerovnosti. Tlakové akumulátory v systému zvedání ramen zajišťují dodatečnou podporu během přepravy.

Zdroj informací

STROM PRAHA a.s. a NejBusiness.cz

Datum

21.12.2017

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1313 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál