Český Siemens otevřel v Ostravě R&D centrum pro vývoj elektromotorů, generátorů a řešení pro Průmysl 4.0

Český Siemens otevřel v Ostravě R&D centrum pro vývoj elektromotorů, generátorů a řešení pro Průmysl 4.0

Společnost Siemens ČR v Ostravě otevřela nové výzkumné a vývojové (R&D) centrum zaměřené na vývoj elektromotorů, generátorů a řešení pro Průmysl 4.0. Firma zde zaměstná až 100 nových pracovníků, převážně na pozicích elektro a strojních konstruktérů. Ostravské R&D centrum má globální charakter a je celosvětově teprve druhým centrem koncernu Siemens AG s tímto zaměřením. Český Siemens bude v rámci nového R&D centra úzce spolupracovat i s VŠB-TUO.

Až 100 nových zaměstnanců, globální dosah centra

Otevřením ostravského R&D centra Siemens významně posílí své aktivity v oblasti výzkumu a vývoje v regionu. Nové centrum až pro 100 zaměstnanců bude sloužit pro vývojové aktivity v oblasti elektrických točivých strojů (tzn. elektromotorů a generátorů) a řešení pro Průmysl 4.0. Úkolem vývojového centra pro elektromotory a generátory je poskytovat vysoce specializované vývojové služby nejen závodům Siemens v České republice, které tyto produkty vyrábějí (Frenštát p. Radhoštěm, Mohelnice a Drásov), ale stejně jako ostatní vývojová centra, také celému koncernu Siemens.

V centru Siemens plánuje zaměstnat zejména elektro a strojní konstruktéry a odborníky pro speciální simulace a analýzy, jakož i specialisty na vývoj aplikací pro Průmysl 4.0. Zároveň zde bude působit také oddělení engineeringu a centrální nabídkové centrum.

Ostravské R&D centrum má globální charakter – je prvním Siemens centrem zaměřeným na vývoj v této oblasti v Evropě a v rámci globálního koncernu Siemens AG pak teprve druhým na světě. Jeho řešení tak přispějí k inovacím v oblasti elektromotorů, generátorů a řešení pro Průmysl 4.0 pro zákazníky z celého světa.

Spolupráce s univerzitou

V rámci nového R&D centra bude český Siemens úzce spolupracovat také s akademickým partnerem, VŠB-TU Ostrava. Spolupráce s univerzitou nebude spočívat jen ve vývoji produktů, ale také ve vývoji nových výrobních technologií, robotizaci, technických a procesních simulacích, v oblasti Průmyslu 4.0 a díky superpočítači i ve zpracování velkých dat. Siemens již dnes spolupracuje s VŠB-TUO na různých tématech a otevřením vývojového centra se spolupráce ještě více prohloubí. Technické zázemí univerzity a dosavadní spolupráce byly jedním z rozhodujících faktorů, proč Siemens otevřel R&D centrum právě v Ostravě.

Podpora výzkumu a vývoje v Siemens ČR

V současnosti pracuje v Siemens ve výzkumu a vývoji v ČR více než 900 zaměstnanců, a to nejen v Ostravě, Praze, Brně či Plzni, ale také v lokalitách, kde má Siemens své výrobní závody. Firma také v současnosti spolupracuje s více než třicítkou středních a vysokých technických a přírodovědných škol na vědeckých a vzdělávacích projektech, výuce studijních oborů, studentských praxích a na vybavenosti škol. Atraktivitu a prestiž technického vzdělání každoročně podporuje prostřednictvím prestižní vědecké soutěže Cena Wernera von Siemense pro talentované studenty, vědecké týmy a pedagogy. Český Siemens uzavřel i partnerství s vybranými technickým univerzitami a podporuje devět vysokoškolských profesorů.

Generální ředitel Siemens Česká republika, Eduard Palíšek:

„Schopnost inovovat je zásadní konkurenční výhoda. Otevření nového, již šestého, vývojového centra Siemens v České republice nám umožní nabízet zákazníkům na celém světě ta nejpokročilejší digitální řešení pro elektromotory a generátory vytvořená českými odborníky.“

Tím, že Siemens vytváří vysoce kvalifikovaná a odborná pracovní místa v České republice, výrazně přispívá k tomu, že talentovaní technici najdou odpovídající uplatnění v naší zemi a plně zde rozvinou svůj talent.

Ředitel výrobního závodu Siemens Elektromotory Frenštát, Roman Valný:

„Úzká spolupráce s VŠB-TU Ostrava, výborné technické zázemí univerzity a výrobních závodů, inovační myšlení, kreativita a zejména vysoké expertní znalosti našich vývojářů z českých výrobních závodů Siemens stojí za rozhodnutím německého vedení obchodní oblasti Large Drives vybudovat v Ostravě hlavní evropské vývojové centrum pro oblast elektrických točivých strojů, tedy elektromotorů a generátorů, a také pro oblast chytrých řešení pro Průmysl 4.0. Jde teprve o druhé takovéto vývojové centrum na světě.“

Ředitel R&D centra v Ostravě, Igor Majer:

„V R&D centru nabízíme místa specialistům pro elektrické a mechanické simulace, termální analýzy, certifikace, jakož i odborníkům pro databáze a informační systémy. Inovace, výzkum a vývoj, data management, aplikace a řešení pro digitalizaci produktu a Průmysl 4.0 budou hlavní činnosti kompetenčního centra.“

Zdroj informací

Siemens a NejBusiness.cz

Datum

30.11.2017

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2366 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál