ČEZ ESCO dodá elektřinu Správě železnic i v roce 2021

Do soutěže o dodávku na rok 2021 se přihlásilo 7 zájemců. Poptávaný objem byl 1,33 TWh, obdobně jako na rok 2020. Jde o objemově největší aukce na energetické burze Power Exchange Europe (PXE) – podobné množství vystačí více než 400 000 domácností na celý rok.

„Správě železnic dodával ČEZ elektřinu historicky, pouze v loňském roce zajišťovala dodávku konkurence. Správa železnic je největším odběratelem elektřiny v České republice a současně největším zákazníkem ČEZ ESCO. Jsme tak rádi, že po úspěchu v aukci na letošní rok jsme byli schopni nabídnout ty nejlepší podmínky tomuto zákazníkovi i na rok příští,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Správa železnic je vlastníkem a provozovatelem celostátních i regionálních tratí a stará se také o nádraží.

„Samotná aukce sice trvala pouhých 10 minut, ale připravit úspěšnou nabídku elektřiny v ročním objemu 1,33 TWh trvalo mnohem déle. Při jejím zpracování bylo nutné nejen najít optimální nákupní strategii elektřiny, ale také zajistit kurzové riziko nákupu elektřiny v eurech a jejího prodeje v českých korunách. Navíc součástí spolupráce je i výkup elektřiny v situacích, kdy bude Správa železnic elektřinu do soustavy naopak dodávat, a to díky rekuperaci, tedy elektřině, kterou lokomotivy vyrábí při brždění,“ říká ředitel pro komodity v ČEZ ESCO Martin Ludvík.

ČEZ ESCO a NejBusiness.cz

18. února 2020