Nejvíce nových bytů se prodává v Praze 5

Nejvíce nových bytů se v hlavním městě dlouhodobě prodává na území Prahy 5 a 9. V letošním třetím čtvrtletí se mezi tyto městské části vklínila ještě Praha 4. Pátá městská část vede žebříček prodejů s velkým náskokem, když se v ní za tři měsíce roku prodalo 345 nových bytů. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti EKOSPOL, která monitoruje trh s novými byty v Praze už více než 13 let. V Praze 4 společnost eviduje 215 prodaných nových bytů a v Praze 9 rovných 200 prodaných nových bytů.

„Přes hranici sta prodaných bytů se dostaly už jen dvě další městské části – Praha 10 se 120 prodanými novými byty a Praha 8 se 110 prodanými novými byty. Naopak nejméně bytů se prodává už tradičně v nejužším centru Prahy. V Praze 1 dokonce neevidujeme ve třetím čtvrtletí žádný prodaný byt. Je to jednak výrazně nižší nabídkou, a pak také znatelně vyššími cenami,“ přibližuje prodejní statistiky generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

„Statistiky prodejů jasně ukazují, které lokality lidé preferují. Vyhledávají hlavně okrajovější části Prahy, které jim nabízejí více možností. Ať už je to bydlení v zeleni či výborná občanská vybavenost v místě. Důležité je, aby byla taková lokalita dobře dopravně dostupná a umožňovala rychlé spojení s centrem. Zásadním faktorem je také cena, která je v těchto lokalitách výrazně nižší než v centru. Tam vyjde metr čtvereční nového bytu výrazně více,“ podotýká Korec a dodává, že právě v okrajovějších lokalitách se nyní připravují velké rezidenční projekty, které by mohly na trh vrátit cenově dostupné byty.

Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které Ekospol zveřejnil v minulých týdnech. Z nich vyplývá, že v celé Praze developeři od července do konce září prodali celkem 1224 nových bytů, což o je 402 prodaných bytů více než ve druhém čtvrtletí letošního roku. Meziročně jde ale o pokles o 12 procent.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 28 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 56 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle magazínu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy. EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku.

EKOSPOL a.s. a NejBusiness.cz

2. prosince 2020