Coface Top 500 ve střední a východní Evropě: Vede Polsko následované ČR

Coface Top 500 ve střední a východní Evropě: Vede Polsko následované ČR

Dvanáctá studie úvěrové pojišťovny Coface „CEE Top 500“ monitoruje největší středoevropské firmy. Poskytuje pohled na ekonomiku regionu v předchozím roce a ukazuje její možný budoucí směr. Studie prezentuje střední a východní Evropu jako ekonomicky prosperující region. Žebříček odráží stav 500 největších společností ve střední a východní Evropě na základě jejich obratu.

„V roce 2019 většina společností v regionu střední a východní Evropy využila výhody tehdy pokračujícího příznivého ekonomického prostředí. Platí to zejména pro menší ekonomiky orientované na export,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Agregovaný obrat 500 největších společností se zvýšil o 5,5 % na 740 miliard EUR. 373 sledovaných společností (což je 74,6 % všech společností ve srovnání se 79 % v roce 2018 a 80 % v roce 2017) zaznamenalo zvýšení výnosů. Stagnaci nebo pokles výnosů zaznamenalo pouze 25,4 % firem v řebříčku. Průměrný firemní obrat u 500 největších společností se zvýšil na 1,480 mld. EUR na jednu společnost, v porovnání s 1,396 mld. EUR v roce 2018.

Regionu stále vévodí polské firmy, následované českými společnostmi

Pokud se podíváme na řebříček z pohledu zemí, kde sledované firmy působí, pak první místo získalo Polsko. Vede podle počtu společností v žebříčku Coface CEE Top 500 i v generovaném obratu těchto firem. Souhrnné výnosy polských společností vzrostly o 6,6 % a dosáhly 283,7 miliard EUR. Polsko vede i přesto, že se počet polských společností zařazených do žebříčku CEE Top 500 snížil o 12 ze 175 v roce 2018 na 163 společností v roce 2019. Struktura průmyslu polské ekonomiky zůstává nejrozmanitější v regionu a žádné z největších průmyslových odvětví v ní nedominuje.

Druhé místo patří České republice s celkovým počtem 78 společností, což odpovídá souhrnnému obratu 115,4 miliard EUR, který se zvýšil o 2,3 %. Maďarsko kleslo na třetí místo. Jeho celkový obrat však vzrostl mnohem více než regionální průměr, když zrychlil o 6,3 %.

Česko zabodovalo

„Česká republika je zpět na druhém místě poté, co loni obsadila 4. místo. Je to díky umístění dalších 18 českých společností v žebříčku, takže celkový počet českých firem v CEE Coface Top 500 tvoří 78 subjektů. Tento neuvěřitelný výsledek odpovídá souhrnnému obratu 115,4 miliard eur. Na druhou stranu - pokud jde o meziroční růst - tak se souhrnný obrat zvýšil relativně mírně, a to o 2,3 %,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Česká republika je domovem významných automobilových společností, které jsou pilířem její ekonomiky. Automobilový a dopravní sektor zůstává v žebříčku z pohledu českých společností stále nejsilnějším – a to jak z hlediska obratu (33,4 %), tak i počtu společností (24,4 %). Celkový obrat tohoto sektoru činil 38,5 miliard eur, přičemž samotná Škoda Auto z toho vytvořila téměř polovinu (18,1 miliard eur, +10 %). Sektor veřejných služeb je na druhém místě podle počtu společností a jejich obratu a dosahuje 18,3 %, respektive 15,4 %.

„Díky pokroku v digitalizaci a velkému množství talentů v oblasti informačních a komunikačních technologií existuje pro Českou republiku významná příležitost outsourcovat služby pro nadnárodní společnosti. Česká ekonomika udělala pokrok v oblasti automatizace a robotiky. České společnosti z odvětví počítačů a elektroniky uvádějí stejný podíl využití robotů jako německé a francouzské společnosti,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Sektory: vede automobilový průmysl a doprava, následovaný petrochemickým a plynárenským průmyslem

V regionu střední a východní Evropy je 60 % tržeb generováno největšími společnostmi, která se koncentrují do tří klíčových odvětví: automobilový průmysl a doprava, petrochemický a plynárenský průmysl a obchod. Největší nárůst obratu byl zaznamenán v textilním, kožedělném a oděvním průmyslu (+23,2 %) a ve stavebnictví (+13,6 %).

„Naopak metalurgie, přesné strojírenství, stejně jako dřevozpracující a nábytkářský průmysl generovaly ve srovnání s předchozím rokem nižší obrat. Současně čistý zisk klesl ve všech třinácti sektorech kromě čtyř,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Mezi firmami vede PKN Orlen, Škoda Auto a MOL

Prvními třemi společnostmi v žebříčku Coface CEE Top 500 jsou polská společnost PKN Orlen (1. místo), česká Škoda Auto (2. místo) a ropná a plynárenská společnost MOL Maďarsko (3. místo).

Za pozornost stojí společnosti, které v žebříčku udělaly největší skok: polský Totalizator Sportowy (53) se posunul o 114 míst s tržbami, které vzrostly o 80%. Společnost Strabag Poland (197) vykázala o 40 % vyšší tržby ve srovnání s předchozím rokem a posunula se o 86 míst. Bulharská společnost Astra Bioplant Ltd. (219), výrobce paliva a bionafty, se v žebříčku posunula o 155 míst a obrat se zvýšil o 61 %. Slovenský přepravce plynu Eustream (286) s nejvyšším zlepšením se v žebříčku posunul dokonce o 255 míst, díky růstu tržeb o 76 %.

Díky počtu společností v Coface CEE Top 500 je automobilový a dopravní sektor opět nejsilnějším (1. místo). I když byl prodej nových vozidel v roce 2019 slabší než v předchozích letech, sektor stále - byť mírně - rostl. „Změna spotřebitelských preferencí, zpomalení ekonomiky a zpoždění v přizpůsobování se novým emisním standardům několika evropských značek vedly v roce 2019 pouze k mírnému 1,2% nárůstu prodeje nových osobních automobilů v Evropské unii,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface ČR a SR.

Druhé místo v žebříčku Coface CEE Top 500 s 89 společnostmi (17,8 %) patří petrochemii, výrobě plastů a farmaceutickému průmyslu. Obrat těchto firem zůstává nejvyšší i v roce 2019 - celkem 172,1 miliardy EUR. Společnosti střední a východní Evropy v tomto odvětví působí primárně v navazujícím segmentu, tj. v rafinaci a zpracování ropy a zemního plynu. Obchod je v aktuálním žebříčku zastoupen 73 společnostmi (+2), čímž se tento sektor dostal na třetí místo s obratem 113 miliard EUR (+ 9,8%).

Coface působí v oblasti mezinárodního úvěrového pojištění a každoročně zveřejňuje přehled 500 nejvýznamnějších společností ve střední a východní Evropě – Coface CEE Top 500. Průzkum představuje pořadí podniků podle obratu a zkoumá i další aspekty, jako je počet zaměstnanců, rámec působení, odvětví a trhy a nově také hodnocení úvěruschopnosti podle metodiky Coface. Hospodářský vývoj předních 500 firem v regionu je reprezentativní pro trendy na trhu v celém regionu.

Coface: for trade - Building business together

70 let zkušeností dělá ze společnosti Coface předního světového odborníka na pojištění pohledávek, řízení rizik a globální ekonomiku. Naším posláním je pomáhat firmám v jejich rozhodování o finančních rizicích spolupráce s obchodními partnery a asistovat jim se zabezpečením inkasa pohledávek. Jsme partnerem, který profesionálně hodnotí finanční rizika obchodní spolupráce a přispívá tak k rozvoji a ochraně obchodních vztahů našich klientů. Celosvětově podporuje skupina Coface 50 000 klientů. V roce 2019 zaměstnávala přibližně 4250 osob ve 100 zemích světa a její obrat dosáhl 1,5 miliardy EUR.

Zdroj informací

COFACE a NejBusiness.cz

Datum

2. prosince 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1465 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál