Firma a živnostník roku: V Praze zazářila svítidla a umělecká kovárna

Firma a živnostník roku: V Praze zazářila svítidla a umělecká kovárna

Odbornou porotu v Praze nejvíce zaujala a titul Vodafone Firma roku 2020 Hlavního města Praha získala společnost LASVIT vyrábějící světelné instalace na zakázku. MONETA Živnostník roku 2020 Hlavního města Praha se stal hostivařský umělecký kovář a zámečník Jan Beran.

V roce 1990 požádal vítězný živnostník Jan Beran s rodiči o navrácení majetku, který jeho děda musel po komunistickém převratu vložit do Družstva kovářů. Přebíral dílny v zuboženém technickém stavu a strojní vybavení, které si musel odkoupit, bylo v některých případech ještě původní po dědovi. Hlavní motivací bylo navázat na rodinnou tradici zahájenou již v roce 1897, která byla režimem násilně přerušena.

Také považoval za povinnost podílet se na zachování kovářského řemesla, které pomalu ustupuje moderním výrobním postupům. Středisko uměleckého kovářství používá tradiční postupy ručního zpracování železa v ohni a vyrábí kované mříže, vrata, lampy, lustry, ozdobné rošty do krbů a krbové vybavení, kované kliky, panty, zábradlí, vývěsní štíty, zahradní nábytek a mnoho dalších funkčních a estetických výrobků. Zámečnické středisko naopak využívá moderní metody práce s kovovým materiálem. Vyrábí se zde vrata, ploty, výkladní skříně, schodiště, zábradlí, regály a další ocelové konstrukce.

„Využívám tradiční řemeslné postupy ručního kování v ohni, na rozdíl od některých konkurentů, kteří sestavují výrobky z průmyslově vyráběných polotovarů. Každý náš výrobek je originál, na kterém je patrný každý úder kladiva,“ říká Jan Beran. Realizoval mnoho zajímavých a prestižních zakázek jak v České republice, tak i pro zákazníky v zahraničí, například pro hrad Frýdlant v Čechách, zámek Troja nebo do rezidence velvyslance Thajského království.

„Zaujal mě celý příběh pana Berana, který obnovil rodinnou živnost, kterou převzal v zuboženém stavu a dokázal z ní téměř od nuly vybudovat prosperující Středisko uměleckého kovářství a zámečnictví. Každý výrobek, který projde jeho dílnou, je originál. Udržuje tradiční postupy ručního zpracování železa v ohni. Má zakázky jak z ČR, tak i ze zahraničí, kde se také podílí na obnově historických památek. A v neposlední řadě je spokojenost jeho zaměstnanců a podpora a výuka novým učňům v řemeslu. Imponuje mi to, že povýšil své povolání na poslání o udržení řemesla uměleckého kovářství,“ okomentoval vítěze porotce Vladimír Vomáčka z MONETA Money Bank.
.
Druhé místo obsadila Kateřina Jiroušková, která provozuje bezlepkovou pekárnu. Na třetí příčku dosáhla Pavla Kratochvílová věnující se bytovému textilu.

Vítězná společnost LASVIT navrhuje a vyrábí světelné instalace na zakázku, ale také kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Už více než 2 000 světelných instalací společnosti zdobí hotely, soukromé rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě. Klientům svítidla vytváří specifickou atmosféru a často i vypráví svůj vlastní příběh. „Nechtěli jsme vytvářet něco, co se prodávalo před stovkami let. Chtěli jsme propojit české sklářství se špičkovým designem a dělat to, co nikdo jiný,“ říká HR Director Jakub Vykoukal. Milníkem bylo dokončení doposud největšího projektu křišťálových draků na ostrově Saipan, se kterými LASVIT usiluje o zápis do Guinessovy knihy rekordů. Spolupracuje se Střední sklářskou školou a Technickou univerzitou v Liberci, kde studentům nabízí stáže a odborné exkurze ve sklářské huti LASVIT AJETO. Snaží se pro řemeslo nadchnout další generaci sklářů. Společnost má přes 400 zaměstnanců. Zákazníky jsou lidé, kteří umí ocenit designové sklo a řemeslnou práci. Cíl je už od založení stejný, a to stát se nejúspěšnějšími a nejinspirativnějšími skláři na světě.

„LASVIT je úspěšným příkladem návratu k českým tradicím a jejich využití v podnikání na celosvětové úrovni podtržené získáním prestižní ceny Milano Design Award. LASVIT se vypracoval od první zakázky realizované se čtyřmi zaměstnanci až po tisíce projektů s více než 400 zaměstnanci. Oceňuji také kulturní přínos LASVITu v podobě citlivé rekonstrukce historických budov, a samozřejmě také environmentální přínos v podobě využívání recyklovaných materiálů,“ uvedl k vítězné firmě člen poroty Miroslav Filip z Vodafone Czech Republic.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost FRUITISIMO GROUP, výrobce a prodejce čerstvých ovocných šťáv a koktejlů. Bronzovou příčku obsadila firma BOVA Březnice produkující spojovací prostředky pro dřevěné konstrukce.

V každém kraji je také vyhlašován vítěz kategorie Vodafone Odpovědná firma roku 2020, kterou uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Nadací Vodafone. V Hlavním městě Praha byla za nejodpovědnější společnost vyhlášena firma UroKlinikum s.r.o. „Nadace Vodafone ocenila řadu nadstandardních firemních benefitů nejen pro zaměstnance, ale například i pro jejich rodinné příslušníky. Nové pracoviště bylo budováno s ohledem na minimalizaci uhlíkové stopy a je kladen důraz na snižování energetické náročnosti provozu například formou rekuperace tepla, či využíváním nízkoenergetických LED světelných zdrojů. To vše přispívá nejen k celkovému komfortu pacientů, ale také samotných zaměstnanců, a společnost tak již poněkolikáté získala prestižní ocenění „Ordinace roku,“ okomentoval volbu Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone Czech Republic.

Zcela novou kategorií je letos MONETA Živnostník roku Srdcař, která oceňuje mezi živnostníky toho z nich, který překonal v podnikání problémy nebo nejrůznější nástrahy, a přeci to nevzdal a pracuje dál. V Praze toto ocenění získal Jan Beran.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Vodafone Firma roku 2020, MONETA Živnostník roku 2020 i Vodafone Odpovědná firma roku 2020 se uskuteční 10. prosince na pražském Žofíně.

„Současná krize ukazuje, jak důležité je podporovat malé a střední podnikání v českých regionech. Jsme proto rádi, že můžeme přispět ke zviditelnění těch nejlepších podnikatelů i živnostníků ze všech koutů naší republiky. I my se nejen v této době snažíme podnikatelskému prostředí pomáhat a na našich malých i velkých projektech maximálně využívat spolupráce s místními dodavateli,“ říká Iveta Štočková, tisková mluvčí společnosti EUROVIA CS, hlavního partnera podnikatelských soutěží.

Vodafone Firma roku 2020 Hlavního města Praha:

1. LASVIT s.r.o. – výroba světelné instalace na zakázku (Praha 7)
2. FRUITISIMO GROUP s.r.o. – výroba a prodej čerstvých ovocných šťáv a koktejlů (Praha 9)
3. BOVA Březnice spol. s r.o. – produkce spojovacích prostředků pro dřevěné konstrukce (Praha 1)

MONETA Živnostník roku 2020 Hlavního města Praha:

1. Jan Beran – umělecký kovář a zámečník (Praha 10)
2. Kateřina Jiroušková – bezlepková pekárna (Praha 10)
3. Pavla Kratochvílová – bytový textil (Praha 8)

Vodafone Odpovědná firma roku 2020 Hlavního města Praha:

UroKlinikum s.r.o. – soukromá urologická klinika (Praha 4)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2020 Hlavního města Praha:

Jan Beran – umělecký kovář a zámečník (Praha 10)

Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2019 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2019 je MONETA Money Bank, a.s. Hlavním partnerem soutěží je Eurovia CS, a. s. Partnerem krajských kol je Skupina ÚJV, a.s. Mediálním partnerem soutěží je Česká televize. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmani krajů ČR.

Zdroj informací

Economia, a.s. a NejBusiness.cz

Datum

19. listopadu 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1969 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál