S rozmachem on-line prodeje roste poptávka po skladech

S rozmachem on-line prodeje roste poptávka po skladech

Od jara roste zájem Čechů o nákupy na internetu. S novým zpřísněním opatření lze očekávat další vlnu zájmu zákazníků. Přizpůsobit se tomu budou muset nejen e-shopy samotné, ale i logistické a skladové areály. Ty sází zejména na nové technologie, které jim umožní snížit náklady a zefektivnit fungování. Jen tak mohou vyhovět zvýšeným nárokům svých zákazníků.

Pravidelná E-commerce Study Asociace pro elektronickou komerci (APEK) ukazuje, že koronavirus změnil chování spotřebitelů. Jedná se zřejmě o změnu již trvalou. I potom, co 17. května Vláda ČR zrušila nouzový stav, využívala téměř čtvrtina nakupujících internet k nákupům více, než před vládními omezeními. Nově přijatá opatření se zřejmě projeví podobně. „Čtvrtina uživatelů internetu nakoupí v e-shopu alespoň jednou za 14 dní,“ konstatuje výkonný ředitel APEK Jan Vetyška a upozorňuje, že klíčovým ukazatelem při rozhodování přestává být nejnižší cena. Zákazníci očekávají také vyšší kvalitu doplňkových služeb, jako je například doprava.

I proto podle realitní společnosti CBRE souvisí s růstem zájmu o nakupování na internetu také poptávka po skladových a logistických areálech, které e-shopy potřebují ke svému fungování. Logistický a dodavatelský index spokojenosti 2019/2020 přitom ukazuje, že zákazníci e-shopů dnes očekávají dodání ten samý den a větší flexibilitu při dopravě zboží. To jsou podle CBRE jedny z největších výzev před kterými elektronické obchodování stojí. „Jak důležité je co nejpružnější fungování skladů se ukázalo, když jsme zaváděli naši službu DEK Express, která zajišťuje řemeslníkům a stavebníkům obrovský výběr sortimentu skladem s expresním vydáním u pultu ve stavebninách,“ konstatuje majitel Stavebnin DEK Vít Kutnar a dodává: „Abychom dokázali mít k dispozici takové množství zboží na našich prodejnách, musí naše skladové areály fungovat s maximální efektivitou.“

Sázka na nové technologie

Lukáš Šaling, vedoucí transakcí a poradenství oddělení pro logistiku a průmyslové nemovitosti CBRE očekává v průmyslových a logistických areálech v budoucnu silný nárůst automatizace. „Díky tomu budou společnosti méně závislé na pracovní síle, a přitom budou stíhat uspokojovat stále se zvyšující poptávku,“ říká Šaling. Jeho slova potvrzuje také studie CBRE Outlook 2020, kde se píše: „Ačkoliv provozovatelé skladových areálů a logistických center i nadále velmi pečlivě zvažují vynaložené náklady, neváhají investovat do nových technologií a inovací s cílem zvýšit svou produktivitu. A to nejen v kontextu rostoucího vlivu e-commerce, který je ať už přímo či nepřímo ovlivňuje.“

Směr naznačuje zkušenost mezinárodní stavební společnosti Peri, která je jedním z největších výrobců lešení a bednění na světě. Ta stála před otázkou, jak snížit personální náročnost svého logistického centra v Česku. „Hledali jsme řešení na zajištění zabezpečení našeho areálu. Měli jsme zde klasickou fyzickou ostrahu, ale nebyli jsme úplně spokojeni. Společnost M2C nám navrhla vsadit na nové technologie,“ říká Lubor Bačík, vedoucí logistiky společnosti PERI a pokračuje: „Dospěli k závěru, že prvotní náklady budou sice vyšší, ale návratnost by měla být poměrně rychlá.“ Volba proto padla na službu M2C Space. Kamerový systém monitoruje asi 90 procent plochy areálu a může fungovat i v  režimu, kdy automaticky detekuje pohyb. „Pro tyto účely používáme moderní systém Avigilon, který dokáže rozeznat, jestli se v prostoru pohybují osoby, zvířata, nebo je pohyb vyvolán například působením větru.“ vysvětluje David Pulkert, obchodní ředitel M2C.

Kromě ostrahy chce společnost Peri maximálně automatizovat procesy ve svých areálech, a proto plánuje systém automatizované vrátnice a službu e-Recepční. Její součástí by měla být i informační tabule a automatické čtení registrační značky vozidla. Celý průběh nakládky pak proběhne zhruba následovně. Značka vozidla je při příjezdu do areálu automaticky načtena do systému. Pokud ji zákazník nahlásil předem, již se nemusí nikde hlásit a vyčkává na další pokyn. Pokud ne, je nutné, aby se zaregistroval v terminálu e-Recepční. Poté se další informace (např. místo nakládky) objeví na elektronické informační tabuli.

„Ve větších areálech lze prostřednictvím tabule vozidla také navigovat k příslušnému stání a zajistit tak co nejefektivnější provoz v celém areálu,“ doplňuje Pulkert. Podle něj už během prvního roku přinesla investice zaznamenatelnou úsporu provozních nákladů. „Už se nám zaplatila část prvotní investice a uvidíme, jak to půjde dál,“ uzavírá Lubor Bačík.

Zdroj informací

DEK a.s. a NejBusiness.cz

Datum

10. listopadu 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3064 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál