Zhodnocení investičního fondu WATT & YIELD překonalo celoroční cíl

Zatímco řada investičních fondů musela kvůli letošnímu propadu ekonomiky přehodnotit svoje celoroční cíle směrem dolů, fond WATT & YIELD ze skupiny PORTIVA zažil pravý opak. Ve třetím čtvrtletí dosáhl zhodnocení 1,5 %, což znamená, že svůj celoroční cíl na úrovni 6% čistého výnosu pro investory překonal už na konci září.

Fondu, jenž je určený kvalifikovaným investorům, se vyplácí sázka na obnovitelné zdroje energie. Výroba v jeho dvou větrných a dvou fotovoltaických elektrárnách nebyla stávající hospodářskou recesí nijak zasažena, naopak překonala plán. “Výkonnost všech našich aktiv byla v prvních devíti měsících roku nad očekávání dobrá. Přispělo k tomu mimo jiné i poměrně mírné léto. Při příliš vysokých teplotách se totiž účinnost fotovoltaických panelů snižuje,” popisuje manažer fondu WATT & YIELD Martin Hubík

Ke stabilnímu výnosu fondu přispívá také dlouhodobě garantovaná výkupní cena elektrické energie vyrobené obnovitelnými zdroji v České republice. I proto fond na rok 2021 plánuje získat do svého portfolia nejméně jednu další fotovoltaickou a větrnou elektrárnu. “Kromě toho se ale budeme zajímat i o zelené nemovitosti - například ty s fotovoltaickými instalacemi na střechách,” říká Hubík.

S novými akvizicemi poroste také hodnota aktiv pod správou WATT & YIELD. Ta nyní dosahuje 265 milionů korun, přičemž cílový objem stanovilo vedení fondu na 3 miliardy korun do roku 2025. K dosažení této mety má pomoci také pokračování úspěšného rozšiřování sítě partnerů, kteří investice do WATT & YIELD nabízejí klientům. “Dosavadní mimořádně příznivé výsledky fondu WATT & YIELD jsou jasným důkazem toho, jak moc je jeho strategie odolná vůči vnějším vlivům. Atraktivní výnos dokáže investorům dodávat i v situaci, kdy ekonomika zažívá nejhlubší hospodářský propad v historii samostatné České republiky,” zdůrazňuje jednu z hlavních konkurenčních výhod fondu výkonný ředitel investiční skupiny PORTIVA Pavel Svoreň.

PORTIVA

Investiční skupina PORTIVA se orientuje na obnovitelnou energetiku, komerční nemovitosti, digitální a IT služby v automotive a investiční fondy. Objem aktiv pod správou skupiny činil k 31. 12. 2019 4,2 mld. Kč při obratu přes 3 mld. korun. Souhrnný zisk EBITDA společností sdružených ve skupině přesáhl v témže roce 550 mil. Kč. Skupina PORTIVA vznikla v roce 2018 konsolidací aktivit akcionářů, kteří od roku 1995 podnikali pod hlavičkou společnosti Eldaco.

PORTIVA a.s. a NejBusiness.cz

30. října 2020