GEM-tower učí lidi používat obnovitelnou energii

GEM-tower učí lidi používat obnovitelnou energii

Festival bez benzínových agregátů, který by byl poháněn pouze zelenou elektřinou ze slunce a větru? Takový plán mají holandští vědci s unikátním zařízením GEM-tower, které mělo českou premiéru na pražském Výstavišti. Až 21 metrů vysoká věž se představila v rámci zářijového festivalu Praha Září, na kterém zajistila energii pro provoz jedné z hudebních stage. Věž, která se v Česku ukázala díky podpoře energetického startupu bezDodavatele, je příkladem, že využití čisté zelené energie v běžném životě je jednodušší, než by se mohlo zdát.

S unikátním řešením výroby energie, která by na hudebních festivalech nahradila benzínové agregáty, přišli vědci z Eindhoven University of Technology. Unikátní GEM-tower, která se v Česku ukázala vůbec poprvé, napájela část areálu a hudební stage multižánrového pražského festivalu Praha Září. Kapacita baterie věže odpovídá s 90 kWh například baterii nejmodernějších elektromobilů. V průběhu celého festivalu GEM-tower poskytla 23 % elektřiny potřebné pro provoz jedné ze stage. Celkové množství vyrobené elektřiny by zároveň stačilo na celodenní provoz festivalového areálu na pražském Výstavišti.

I festival může být ekologický

Věž využívá ojedinělé kombinace solární a větrné energie, čímž minimalizuje závislost na počasí. Za dobrých povětrnostních podmínek pak dokáže dosáhnout maximálního výkonu 30 kW. I přes snahu tvůrců ale prozatím GEM-tower není schopna po celý den napájet velké festivaly. K poskytnutí velkého množství energie najednou, kterou by dokázala pokrýt večerní vysokou spotřebu elektřiny, prozatím nepostačí současné baterie, které elektřinu přes den ukládají. Přesto je provoz věže jednou z možností, jak snížit závislost festivalů na fosilních palivech.

„Řešením ale není jenom zvýšení kapacity GEM-tower. Festivaly obecně nabízí mnoho příležitostí k energetickým úsporám,“ upozorňuje Paul Schurink ze společnosti ZAP Concepts & Green Events, která se na vývoji GEM-tower podílela. „Příkladem může být třeba energie k osvětlení, kterou řada festivalů zbytečně plýtvá. Snížení spotřeby a přechod na obnovitelné zdroje energie by měly jít ruku v ruce.“

Využívání zelené elektřiny a snižování spotřeby chytrými opatřeními ale nesouvisí pouze s festivaly, ale i s běžnými domácnosti. Jak tvůrci GEM-tower zdůrazňují, do budoucna bude čím dál tím důležitější využívání lokálních obnovitelných zdrojů. „Přenos energie na velkou vzdálenost je jedním z hlavních důvodů ztrát vyrobené elektřiny. Měli bychom se proto snažit naplno využít lokální obnovitelné zdroje energie, které jsou dostupné přímo v místě jejího využití,“ dodává Schurink.

Se zelenou energií může ušetřit každý

Stejnou myšlenku zastává i český startup bezDodavatele, který podporuje malé lokální výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. „Češi byli zatím ohledně ekologicky vyrobené elektřiny spíše nedůvěřiví. My ale věříme, že jde do budoucna o správnou cestu. Proto chceme lidem ukázat, že zelená elektřina je vhodná pro každého a při výběru správného dodavatele na ní jde i ušetřit,“ vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel společnosti bezDodavatele.

„GEM-tower je skvělým příkladem praktického a inovativního využití zelené elektřiny, o což se snažíme i my v bezDodavatele. Doufáme, že díky tomuto partnerství jsme Čechům opět o něco víc přiblížili, že energii z obnovitelných zdrojů může využít každý, ať už na festivalu, nebo doma,“ uzavírá Chmelař. Festival Praha Září, který v průběhu září probíhal na pražském Výstavišti navštívilo přes 35 000 návštěvníků, kteří měli možnost prohlédnout si, jak GEM-tower funguje v praxi.

bezDodavatele

Energetický start-up, který si klade za cíl obejít tradiční model dodavatelů energií a umožnit domácnostem nakupovat silovou elektřinu z obnovitelných zdrojů přímo od českých výrobců a zemní plyn bez zátěže emisí CO2. Vše transparentně, srozumitelně a za aktuální tržní cenu.

Zdroj informací

bezDodavatele a NejBusiness.cz

Datum

21. října 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1708 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál