Pekárny Penam a United Bakeries získaly titul Chléb roku 2020

Navzdory překážkám spojených s opatřeními proti koronavirové epidemii letos již po šestadvacáté v Pardubicích vybrali pekařští odborníci vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku. V pěti soutěžních kategoriích dle přísných a propracovaných kritérií posoudili kvalitu více než osmi desítek vzorků chleba pekáren z celého Česka. Výsledky národní soutěže byly vyhlášeny 1. října 2020 symbolicky v Břevnovském klášteře v Praze, tedy v místě, odkud pochází první zmínka o výrobě chleba v Praze již z roku 993. Ceny vítězům předal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů – zkušených pekařských odborníků. Posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější. Vítězství v kategorii Chléb roku 500 – 800g si odnesla pekárna United Bakeries Praha a jejich Konzumní chléb. První místo za Chléb bez hranic připadlo společnosti Penam, pekárna Ostrava – Martinov za Sladový chléb.

Vedlejší ceny pak obdržely pekárny takto:

2. místo za Chléb bez hranic 2020: United Bakeries – Praha

3. místo v kategorii 500-800g: Penam Rosice

3. místo za Novinku roku 2002: United Bakeries – Liberec

O tom, že titul Chléb roku je pro české pekaře prestižní záležitostí a pomáhá jim zvýšit zájem o produkt vysoké kvality u spotřebitelů, svědčí fakt, že do letošního ročníku bylo přihlášeno 84 soutěžích vzorků chleba z celého Česka. „Soutěžení mezi výrobci přispívá ke kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o nejlepší chléb roku a organizuje ji i v době koronaviru,“ uvedl Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR a doplnil: „díky českým pekařům mají naši spotřebitelé na trhu široký výběr čerstvého chlebového sortimentu velmi dobré jakosti, ale také pátý nejlevnější chléb v EU. Jsem přesvědčen, že vyšší kvalita chleba se promítne v růstu vnímané hodnoty ve společnosti a tím také odpovídající ceně pro výrobce.“

Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci proběhlo vyhlášení výsledků za účasti Ministerstva zemědělství a Potravinářské komory v Břevnovském klášteře v komornějším duchu než v minulých letech.

Penam a NejBusiness.cz

3. října 2020