ŠKODA AUTO investovala 32 milionů euro do výrobní linky pro ENYAQ iV

Společnost ŠKODA AUTO dokončila přestavbu výrobní linky na výrobu vozidel MEB ve svém hlavním závodě v Mladé Boleslavi, která probíhala od loňského léta. Mimo jiné byly provedeny úpravy v oblasti statiky budovy, dopravníkové techniky a finální montáže.
Investice dosáhly částky celkem 32 milionů euro. Výrobní linka je nyní jedinou v celém koncernu Volkswagen, která umožňuje paralelní výrobu vozidel na základě modulární platformy pro elektromobily (MEB) a modulární platformy pro vozy s příčně uloženými motory (MQB). To znamená, že ze stejné linky v závodě v Mladé Boleslavi bude sjíždět elektromobil na baterie ŠKODA ENYAQ iV, stejně tak jako ŠKODA OCTAVIA a kompaktní SUV ŠKODA KAROQ.

Michael Oeljeklaus, člen představenstva ŠKODA AUTO pro výrobu a logistiku, zdůrazňuje: „Podle plánu dokončená přestavba výrobní linky pro model ŠKODA ENYAQ iV v Mladé Boleslavi umožňuje paralelní výrobu vozidel na bázi platforem MEB a MQB. Jedná se o doposud jedinečný koncept v rámci celého koncernu. To nám dává možnost vyrábět v našem hlavním závodě zcela flexibilně mezi 250 a 350 vozy ENYAQ iV denně. Jsme tak připravení reagovat bez prodlení na tržní poptávku a současně zajistíme plné vytížení linky za všech okolností. Výroba nové vlajkové lodi naší modelové řady začne ještě letos.“

Přípravy výrobní linky na výrobu prvního modelu ŠKODA postaveného na modulární platformě pro elektromobily (MEB) začaly loni v létě. Od té doby byla upravena například statika budovy nebo technologie pro přepravu dílů na hmotnost čistě bateriových elektrických vozidel a vestavěných dílů.

Zvláštní pozornost bezpečnosti

Kromě toho probíhá po přestavbě konečná montáž platformy plně automatizovaně a zahrnuje také vysokonapěťovou trakční baterii. ŠKODA AUTO nainstalovala pro manipulaci s těžkými bateriemi pomocné roboty a pro úpravu head-up displejů zřídil český výrobce automobilů také větší pracovní stanici.
Při přestavbě výrobní linky věnovala ŠKODA AUTO zvláštní pozornost bezpečnosti, zejména v oblasti manipulace s bateriemi. Společnost podnikla rozsáhlá protipožární opatření a nainstalovala například kamery s termovizí, které neustále kontrolují teplotu ve výrobní hale a spustí alarm, pokud dojde k odchylce.

I přes rozsáhlá stavební opatření bude možné výrobní linku v budoucnu využít současně k výrobě modelů s rozdílnými koncepcemi pohonů. Díky tomu budou modely ENYAQ iV, OCTAVIA a KAROQ v budoucnu vznikat maximálně variabilně na stejné výrobní lince. ŠKODA ENYAQ iV tak bude jediným vozem v Evropě postaveným na modulární platformě (MEB) z koncernu Volkswagen, který se bude vyrábět mimo Německo.

ŠKODA AUTO a NejBusiness.cz

20. září 2020