Air Bank vykázala v prvním pololetí zisk 783 milionů korun, má už přes 828 tisíc klientů

Air Bank za prvních šest měsíců letošního roku vykázala čistý zisk 783 milionů korun. Meziročně byl zisk vyšší o 1 %. Oproti stejnému období loňského roku vzrostl počet klientů banky o více než 108 tisíc, objem úvěrů se zvýšil o 23 %. Výnosy banky sice v souvislostí se situací v ČR mírně poklesly, tento pokles ale Air Bank vyrovnala i díky úsporám nákladů.

„Do našich výsledků se promítlo především výrazné snížení úrokových sazeb České národní banky, na které jsme reagovali jak úpravou naší vlastní nabídky, tak i úsporami provozních nákladů. Pozitivně jsme naopak zúročili naše dlouhodobé investice do digitálních kanálů, které klientům umožnily vyřizovat drtivou většinu požadavků online z bezpečí jejich domovů, a to včetně zakládání nových služeb. I díky tomu se nám v uplynulém pololetí dařilo dál růst, a to jak v celkovém počtu klientů, tak i v objemu poskytnutých úvěrů,“ říká Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Počet klientů banky meziročně stoupl o 15 %, a na konci června tak Air Bank měla 828 085 klientů. Počet běžných účtů se navýšil o 17 % na 943 164. Také počet spořicích účtů vzrostl, a to o 15 % na 529 620. Objem vkladů na běžných a spořicích účtech klientů meziročně vzrostl o 10 % na 115,6 miliardy korun.

Air Bank se dařilo navyšovat i objem rozpůjčovaných peněz, meziročně se objem úvěrů zvýšil o 23 % na 58,6 miliardy korun. Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty meziročně poklesly o 1 % na 1,72 miliardy korun, zároveň banka ale také snížila správní a režijní náklady o 3 % na 755 milionů korun.

Celková bilanční suma Air Bank vzrostla meziročně o 12 % na 129,8 miliardy korun. Vlastní kapitál se zvýšil o 25 % na 10,6 miliardy korun.

Nekonsolidované (neauditované)

30. 6. 2019

30. 6. 2020

Meziroční změna

Čistý zisk

773,7 mil. Kč

783,0 mil. Kč

+ 1 %

Čisté výnosy očištěné o úvěrové ztráty

1,73 mld. Kč

Počet bankomatů

+ 5

Air Bank a.s.

Air Bank, člen skupiny PPF, je moderní a inovativní českou bankou 21. století s internetovým bankovnictvím nové generace a vlastní pobočkovou sítí. Klientům nabízí elegantně jednoduché služby bez absurdních poplatků. Ceník banky se vejde na jedinou stranu A4. Vizí Air Bank je být první bankou, kterou mohou mít lidé rádi. Mezi hodnoty banky patří jednoduchost, odvaha, pravdivost a přátelství.

Air Bank a.s. a NejBusiness.cz

17. srpna 2020