Zaměstnanci svůj volný čas tráví aktivněji, potvrzují data Sodexo

V polovině roku to na sportovištích v Česku vypadá jako po Vánocích – lidé jsou v pohybu a čile k tomu využívají možnost čerpání volnočasových benefitů. Po vynucené jarní COVID pauze se chtějí znovu dostat do formy. Oblíbený je zejména crossfit a díky sezónně také plavání.

„Většina středních a velkých firem svým zaměstnancům poskytuje volnočasové benefity v podobném rozsahu jako před vypuknutím koronaviru,“ potvrzuje Štěpán Tůma, marketingový ředitel Sodexo Benefity. Zaměstnanci na volnočasových benefitech dostávají v průměru 500 Kč.

Podle statistik Sodexo bylo čerpání volnočasových benefitů během března a dubna podprůměrné, ale čísla za červenec již dosahují úrovně z ledna. Platí to jak pro benefity zaměřené na sport, tak i na další volnočasové benefity. „V březnu a dubnu se lidé snažili uplatnit své benefity zejména v lékárnách. V dubnu, květnu a v červnu se nám ve statistikách začaly objevovat provozovny s cyklistickým vybavením – půjčovny a servisy kol. Od začátku prázdnin jsou v popředí cestovní kanceláře a hotely, ale také knihy, plavecké bazény a aquaparky,“ prozrazuje Štěpán Tůma.

Nejoblíbenější sportoviště držitelů ActivePass

FreshKruháč v Praze
P.O.D gym Praha
Plavecký stadion Podolí

Brno

NRG energy fitness
Fit4all centrum
Posilovna Průvan

Ostrava

CrossTraining Ostrava
Body Academy
Koupaliště a bazén Ostrava

Liberec

GoodFellas CrossFit Liberec
Plavecký bazén Liberec
Elite Athletics Liberec

„Sportem ku zdraví“

Většina držitelů ActivePass chodí sportovat nejméně jednou týdně. Během června a července byl průměrný počet návštěv 4,3 měsíčně, což je podobná úroveň jako v lednu a únoru (4,5), kdy lidé v souvislosti s plněním novoročních předsevzetí chodí za sportem nejčastěji.

Analytiky Sodexo v červenci zaujala křivka návštěvnosti sportovišť v průběhu týdne. Dlouhodobě platí, že lidé sportují zejména na začátku týdne a o víkendu jejich aktivita klesá. Červencová data ale ukazují něco jiného. Nejvíce vstupů systém zaznamenal ve středy a čtvrtky. „S tím, jak nyní řada firem kombinuje práci z domova a práci v kanceláři je možné, že si lidé berou homeoffice okolo víkendu, tedy na začátku a na konci týdne, kdy například pracují z chalupy. Práci v kanceláři pak směřují na prostředek týdne, a víme, že do sportovních provozoven chodí před nebo po práci,“ nabízí možné vysvětlení Tereza Knířová ze Sodexo.

Mezi nejnavštěvovanější místa patří posilovny, zejména ty, které se zaměřují na crossfit nebo kruhové tréninky. V letní sezoně k nim přibyly také plavecké bazény a koupaliště.

Kde se v červenci nejčastěji uplatnily volnočasové benefity (dle statistik Sodexo za Flexi Pass Card)

Aquapalace Praha, Palác Knih Luxor, Invia nebo kurzy v Hanibal sport

Brno

Infinit Maximus, Invia a Knihy Dobrovský

Ostrava

Invia, Cykloservis, Eiffel optic

Liberec

Welness hotel Babylon, Zoo Liberec, IQLandia

Sodexo v České republice

Od roku 1992, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 2 000 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu – správy budov, údržby mechanických zařízení a elektro, revizí, projekt managementu, úklidu a administrativních služeb).

Sodexo a NejBusiness.cz

12. srpna 2020