Proč investovat do realitních dluhopisů?

Proč investovat do realitních dluhopisů?

V dnešní turbulentní době se mohou v oblasti investování objevovat obavy z dalšího vývoje. Konzervativní státní dluhopisy dnes nenesou v podstatě žádný výnos. Na oblibě tak získávají realitní dluhopisy, které vyhovují i konzervativněji založeným investorům, a především v dlouhodobém horizontu přináší průměrný stabilní výnos mezi pěti až dvanácti procenty ročně.

Emise dluhopisů je ve vyspělých zemích zcela standardní formou získávání finančních prostředků pro projekty korporátního i státního sektoru. Mezaninové financování se těší stále větší oblibě ve světě i v Česku. A touto cestou se vydávají i velcí realitní hráči. Oproti bankovnímu úvěru totiž přináší mnoho výhod. Primárně jde o jednodušší formu financování, která má obvykle fixní sazby ročních úroků po pevně stanovenou dobu. „To, že jsou a budou investice do developerských projektů finančně výhodnější, udává i kombinace vysokých výnosů z úroků a nižší daň z příjmu pro investory,” říká Filip Navrátil ze společnosti Europa Investment Property.

Bezpečnost na prvním místě

Pro bezpečné investování je hlavním faktorem důvěryhodnost podmínek a historie firmy, která dluhopisy nabízí. V případě investic také platí, že je nutné znát vlastníka realitního fondu, složení managementu, poplatky a výnos – když je příliš vysoký, měl by se investor zajímat proč. „Mezi mezníky rizikovosti zároveň patří, zda jsou dluhopisy veřejně obchodovatelné a jaký mají rating,” doplňuje Filip Navrátil. Důležité je také vložit peníze do prověřených projektů firem, které mají na trhu už určitou prestiž a kredit. Investoři by měli také pravidelně dostávat informace o vývoji finanční situace. „Právě transparentní jednání a jasná struktura společnosti by měly být mezi hlavními kritérii při rozhodování investora,” dodává Navrátil.

Širší investorská základna

Realitní dluhopisy umožňují developerům získat přístup k širší investorské základně a využít další zdroje – jiné než ty dostupné na bankovním trhu – které by mohly doplnit, případně nahradit bankovní financování. „Poměr bankovních úvěrů k financovaným nemovitostem, tzv. loan value, držíme 70/30 nebo 60/40. Pro banku je stěžejní nájemník nemovitosti, jeho stabilita a udržitelnost na trhu, přičemž tyto faktory hrají roli v případě výše půjčky, kterou banka poskytne,” doplňuje Navrátil. Využití soukromého kapitálu pro rozvojové projekty tak poskytuje firmám přístup k větším finančním prostředkům, což znamená, že mohou realizovat ambicióznější projekty a zajistit tak větší výnos i pro investory.

Nízké riziko i v době bytové krize

Obecně realitní dluhopisy disponují daleko menším rizikem. Stavební materiál, jako je cihla či tvárnice, má pořád určitou hodnotu, která se sice může o něco lišit, ale nijak zásadně. Investice do nemovitostí nepřinášejí rychlé zbohatnutí, ale mohou zajistit stabilní příjem v řádu jednotek procent ročně, protože jsou méně citlivé na kolísání hodnoty a výnosové míry, než je tomu v případě akcií. Nemovitosti obvykle překonají také významný růst cenové hladiny. „Zpomalení ekonomiky v oblasti realit může mít pro investory pozitivní efekt, kdy developerské firmy mohou stavět za ceny v krizi, čili levněji, a předávat k užívání nájemníkům či majitelům budou po krizi,“ doplňuje Navrátil. Realitní dluhopisy tak umožňují investorům jednoduše investovat kapitál a zajistit si dlouhodobé – často indexované – stabilní výnosy s malým rizikem. Luxusní nemovitosti pak zpravidla drží svou hodnotu i během krize.

Diverzifikace portfolia

Investice do nemovitostí mohou investorovi umožnit diverzifikaci portfolia. Diverzifikace napříč odvětvím či třídami aktiv může investora ochránit před ztrátou, pokud určitý produkt ztratí hodnotu. V případě nemovitostí je dobré rozložit investice do různých oblastí, jako jsou ubytovací zařízení, hotely, kanceláře apod. „Diverzifikovat je vhodné nejen typově, ale také časově a geograficky. Přínosy takového nastavení investic a podnikání se vždy nejvíce ukážou právě v těžkých obdobích, kdy je diverzifikace portfolia jedním z účinných způsobů řízení volatility,” uzavírá Filip Navrátil.

Zdroj informací

Europa Investment Property a NejBusiness.cz

Datum

7. srpna 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2633 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál