KoroNERV-20 doporučuje postupně ukončit program Antivirus a do budoucna jej výrazně upravit

KoroNERV-20 doporučuje postupně ukončit program Antivirus a do budoucna jej výrazně upravit

Občanská iniciativa KoroNERV-20 považuje program Antivirus za doposud poměrně úspěšný nástroj na podporu reálné ekonomiky a zaměstnanosti v mimořádné době koronavirové krize. Zároveň je však od počátku přesvědčena, že jde o nástroj dočasný.

„Antivirus se nesmí proměnit v sedativum, které je podáváno ekonomice dlouhodobě k umělému navození zdánlivého klidu na pracovním trhu a k neudržitelnému nárůstu počtu zaměstnanců, kteří fakticky žádnou práci nemají (ani mít nemohou) a stávají se skrze program skrytě jen dalšími zaměstnanci státu. Takových bylo od vzniku programu podpořeno okolo 700 tisíc,“ říká za KoroNERV-20 Mojmír Hampl.

KoroNERV-20 si je vědom toho, že tento program je snadnější spustit, než ukončit a považuje proto za nutné, co nejdříve stanovit pevný konec této umělé podpory ekonomice v situaci, kdy je plošná uzavírka ekonomiky již za námi a vláda zároveň slibuje, že napříště bude epidemiologické problémy řešit již jen lokálně. KoroNERV-20 navrhuje program do budoucna změnit tak, aby více připomínal německý kurzarbeit a nikoli podporu zaměstnanců fakticky nepracujících. „Bylo by nežádoucí, aby tento program konzervoval minulý stav ekonomiky a bránil potřebné modernizaci a restrukturalizaci ekonomiky,“ shodli se členové skupiny.

Členové platformy KoroNERV-20 proto sdělují a doporučují k programu Antivirus následující:

Ukončení programu Antivirus mohlo teoreticky nastat již v okamžiku odvolání nouzového stavu v květnu, či těsně po něm. Logiku mělo i synchronně ukončit umělou podporu pracovních míst se zastavením podpory živnostníků v červnu.

Protože vážně hrozí, že vznikne jak ekonomický, tak i politický „návyk“ na Antivirus, který bude bránit nezbytným přirozeným procesům na trhu práce a v celé ekonomice, je nutné stanovit okamžik vypnutí programu natvrdo nyní. KoroNERV-20 navrhuje jako nejzazší datum úplného ukončení programu termín 31. 12. 2020. Zásadní je ukončit primárně modifikaci programu Antivirus B, v němž je zaměstnancům kompenzováno 60 % mzdy v případě, že zaměstnavatel má sekundární hospodářské potíže související s nemocí Covid-19 a zaměstnance drží doma na překážkách. Stejně tak by měl být ukončen do konce roku program Antivirus C (odpuštění sociálního pojištění zaměstnavatelům s max. 50 zaměstnanci).

Vypínání programu Antivirus B přitom může být postupné, například s klesající podporou od září do prosince tohoto roku (např. o 10 procentních bodů mzdy, která je zaměstnancům kompenzována za každý jeden zmíněný měsíc).

Období útlumu programu Antivirus by mělo být zároveň spojeno s otevřením Zákoníku práce, jeho liberalizací a posunem směrem k dánskému modelu „flexikurity“ (maximální motivace k aktivnímu, nikoli pasivnímu chování dočasné nezaměstnaných při udržení jejich jistot).

Navíc by období utlumování programu Antivirus mělo být klíčové pro změnu parametrů tohoto programu do budoucna. Měl by se přiblížit německému modelu, tedy nikoli kompenzovat mzdu zaměstnancům, kteří nepracují, ale primárně dorovnávat mzdu těm, kdo mají z důvodu omezené poptávky redukovaný úvazek a nedosáhnou na celou původní mzdu. Tento model je navíc výhodný nejen pro zaměstnance a firmy, ale i levnější pro státní rozpočet. Proto by se měl otevřít §115 Zákona o zaměstnanosti, kde zárodky klasického kurzarbeitu jsou, ale díky programu Antivirus jsou fakticky vytlačeny tímto programem, který je pro zaměstnavatele i zaměstnance výhodnější (stejně tak by se měl vyřešit systémově problém pokrytí zaměstnanců na DPP a DPČ).

Vzhledem k tomu, že program Antivirus není zanedbatelný z hlediska nákladů, které daňovým poplatníkům přináší (zhruba 14 mld. Kč za každé 3 měsíce, tedy teoreticky až 56 miliard korun ročně a navíc možných až cca 13 miliard ročně za program Antivirus C), je ukončování této podpory také odpovědné z hlediska přípravy rozpočtu na příští rok, který zásadně ovlivní směr, jakým se naše veřejné rozpočty na mnoho let vydají.

Zachována by měla být naopak varianta programu Antivirus A, která má sloužit jako účinný záchranný nouzový polštář pro případná nová lokální ohniska nákazy, pokud v nich bude nutné některé podniky z moci veřejné na určitou dobu zcela zavřít či zaměstnance povinně poslat do karantény.

KoroNERV-20 bude nadále pečlivě monitorovat náklady celého programu Antivirus z veřejných zdrojů a v případě potřeby o těchto nákladech vyvolá další diskusi.

Zdroj informací

KoroNERV-20 a NejBusiness.cz

Datum

21. července 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2339 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál