Virtuální premiéry: Nová ŠKODA OCTAVIA RS a nová ŠKODA OCTAVIA SCOUT

Virtuální premiéry: Nová ŠKODA OCTAVIA RS a nová ŠKODA OCTAVIA SCOUT

ŠKODA OCTAVIA, která je srdcem značky ŠKODA, vede žebříčky nejprodávanějších vozů v mnoha evropských zemích. Nabídku čtvrté generace modelu OCTAVIA doplňují robustní verze SCOUT a dva sportovní vozy RS. Díky elektrifikovaným pohonům, mezi které patří nová mild-hybridní technologie a hned dva modely OCTAVIA iV s plug-in hybridním pohonem, došlo u nového modelu OCTAVIA opět ke snížení emisí CO₂. Verze iV nabízí lokálně bezemisní jízdu s dojezdem až 60 km v režimu WLTP. Byly také vylepšeny spalovací motory, které jsou nyní úspornější. U naftových motorů nové generace Evo došlo díky procesu Twin Dosing ke snížení emisí oxidů dusíku až o 80 %.

Díky dvěma karosářským verzím, pohonu předních i všech kol, manuální převodovce nebo převodovce DSG a pěti druhům pohonu – benzinovým a naftovým motorům, motoru na zemní plyn, mild-hybridnímu a plug-in hybridnímu pohonu – tak každý zákazník nalezne vhodný model OCTAVIA. Srdcem pohonu všech kol vozu ŠKODA OCTAVIA je elektronicky řízená lamelová spojka šesté generace, která prošla velkými změnami a také je výrazně lehčí než spojka předchozí generace.

Předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier říká: „Nová generace modelu OCTAVIA je jednou z letošních největších modelových novinek značky ŠKODA. V současné době je také nedílnou součástí největší produktové ofenzívy v historii podniku. Zaměřili jsme se ještě více na hlavní přednosti ikonického modelu značky ŠKODA. V oblasti designu, konektivity a bezpečnosti jsme udělali velký pokrok. Jsem přesvědčen, že si tímto vozem opět získáme srdce našich zákazníků.“

Úspěšný příběh modelu se začal psát roku 1959, kdy byla OCTAVIA představena jako osmý vůz značky po druhé světové válce. Latinský výraz „octavia“ znamená osmá a označoval také skutečnost, že se jednalo o osmý model ŠKODA s pokrokovým nezávislým zavěšením všech kol. V roce 1961 následoval první model OCTAVIA COMBI, který se vyráběl až do roku 1971. Celkem bylo vyrobeno 360 000 vozů, z nichž více než 54 000 bylo modelu OCTAVIA COMBI.

Od představení první novodobé generace vozu OCTAVIA v dubnu 1996 se tento model stal pro automobilku ŠKODA doslova synonymem. Po nezaměnitelném liftbacku s velkými výklopnými pátými dveřmi se v březnu 1998 představila také prostornější OCTAVIA COMBI, která byla především v Evropě obzvlášť úspěšná. Do listopadu 2010 se vyrobilo 970 000 liftbacků a více než 470 000 vozů v karosářském provedení kombi. V roce 2004 byla představena druhá generace. Mezi léty 2004 a 2013 bylo vyrobeno 1,7 milionu liftbacků a 870 000 vozů ve verzi kombi. Třetí generace modelu přišla v listopadu 2012. Pro tuto generaci vozu OCTAVIA se rozhodlo do jara 2020 celkem více než 2,5 milionu zákazníků. Od roku 1959 bylo celkově prodáno více než 7 milionů vozů ŠKODA OCTAVIA.

Bestseller na mnoha trzích, výroba v pěti zemích

V současnosti je ročně vyrobeno až 400 000 vozů ŠKODA OCTAVIA. Na mnoha trzích také vede žebříčky nejprodávanějších vozů. Ikonický model značky ŠKODA již byl třicetkrát nejprodávanějším vozem na českém trhu a vedl také tabulku nejprodávanějších vozů v dalších sedmi zemích, například v Polsku, Rakousku, ve Švýcarsku nebo ve Finsku. Na druhém největším odbytovém trhu modelu OCTAVIA, v Německu, je již několik let nejoblíbenějším importovaným vozem. Na tomto úspěchu má velký podíl zejména model OCTAVIA COMBI, který je v rámci Evropy vůbec nejprodávanějším vozem kategorie kombi. ŠKODA OCTAVIA je jako jediný vůz značky ŠKODA vyráběn v pěti různých zemích. Vedle České republiky a Číny je dále vyráběn v Rusku, Kazachstánu a Indii.

Úspěšná modelová řada

Základem čtvrté generace modelu ŠKODA OCTAVIA je opět verze liftback s velkými pátými dveřmi, která svou siluetou připomíná kupé, a verze kombi se zvětšeným zavazadlovým prostorem o objemu 640 l. Verze liftback vykazuje součinitel odporu vzduchu cx od 0,24, karoserie modelu OCTAVIA COMBI dosahuje součinitele odporu vzduchu cx od 0,26. Obě karosářské verze modelu OCTAVIA tak patří ve své třídě k vozům s nejlepší aerodynamikou na světě. Výhradně ve variantě kombi je dodáván model OCTAVIA SCOUT s robustními prvky karoserie a standardně dodávaným paketem pro špatné cesty a zvýšenou světlou výškou.

Zkratka iV označuje dvě varianty vozu OCTAVIA s plug-in hybridním pohonem. OCTAVIA iV nabízí celkový systémový výkon 150 kW (204 k), zatímco verze OCTAVIA RS iV má celkový systémový výkon 180 kW (245 k). Společně s motory 2,0 TSI o výkonu 180 kW (245 k) a 2,0 TDI o výkonu 147 kW (200 k) tak čtvrtá generace sportovní vrcholné řady OCTAVIA RS nabízí tři motorizace. Zkratka e-TEC označuje modely OCTAVIA s mild-hybridní technikou. Varianta OCTAVIA G-TEC je poháněna ekologickým zemním plynem.

Zdroj informací

ŠKODA AUTO a.s. a NejBusiness.cz

Datum

10. července 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1868 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál