Olomoucké směnárny pokutovány za kartelovou dohodu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil prvostupňovým rozhodnutím pokuty v celkové výši přes 2 miliony korun účastníkům kartelové dohody mezi provozovateli směnáren v Olomouci. Rozhodnutí není pravomocné, neboť tři z účastníků řízení proti němu podali rozklady.

Soutěžitelé TOURIST CENTRUM s.r.o., UNNI Trading, s.r.o., MIFIN s.r.o. a H. P. – WORLD, s. r. o. se dopustili porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, když si přinejmenším v období od 4. 7. 2012 do 6. 12. 2017 vzájemně rozesílali a přeposílali denní směnné kurzy valut a koordinovali tímto způsobem stanovování denních nákupních a prodejních cen valut v jimi provozovaných směnárnách na území města Olomouce. Ceny valut zveřejněné v kurzovních lístcích směnáren provozovaných účastníky řízení tak byly téměř ve všech případech totožné. Při provedených místních šetřeních zajistil Úřad u uvedených soutěžitelů vzájemnou e-mailovou korespondenci svědčící o protisoutěžním jednání.

Uloženy pokuty

TOURIST CENTRUM s.r.o. 1.278.000,- Kč
UNNI Trading, s.r.o. 500.000,- Kč
MIFIN s.r.o. 200.000,- Kč