Fúze nemocnic v Ústeckém kraji byla povolena

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů spočívající v nabytí kontroly nad obchodním závodem společnosti Nemocnice Litoměřice, a.s. ze strany společnosti Krajská zdravotní, a.s. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Úřad v rámci správního řízení prověřoval zejména dopady spojení na trhy maloobchodního prodeje léčiv, poskytování ambulantní zdravotní péče a poskytování lůžkové zdravotní péče. Úřad konstatoval, že absolutní většina pacientů nemocnic pochází z okresů, ve kterých nemocnice sídlí, a pokud přece jen ošetřují větší množství pacientů ze sousedního okresu, pak je to obvykle z toho důvodu, že předmětná nemocnice nabízí specializovanou lékařskou péči, která v sousedním okresu není nabízena.

Vzhledem k absenci podstatného soutěžního tlaku mezi jednotlivými nemocnicemi v Ústeckém kraji již před realizací navrhovaného spojení soutěžitelů Úřad dospěl k závěru, že předmětná transakce nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže.

ÚOHS a NejBusiness.cz

3. července 2020