Nájemníci mají potíže s příjmy, sehnat solventního klienta bude do budoucna problém

Nájemníci mají potíže s příjmy, sehnat solventního klienta bude do budoucna problém

S koronavirovou krizí se zhruba třetině nájemníků v Praze a Brně snížily příjmy a tím pádem zhoršila schopnost platit vysoké nájmy. Nejvíce je to zřejmé u studentů, o problémech mluví polovina z nich. Vyplývá to z průzkumu Hospodářských novin uskutečněného s pomocí společnosti UlovDomov.cz na sociálních sítích mezi desítkami tisíc lidí.

Zatímco ještě před několika měsíci si majitelé bytů mohli diktovat podmínky, po pár týdnech recese se situace radikálně změnila. Doba potřebná pro nalezení vhodného zájemce se protahuje ze dnů na týdny. Získat dostatečně solventního nájemce bude v budoucnu zřejmě problém. Dalším trendem v oblasti pronájmů jsou virtuální prohlídky, které šetří čas všem účastníkům v průměru o dvě třetiny.

„Přestože statistiky nezaměstnanosti zatím na žádný výraznější zásah v souvislosti s koronavirovou krizí nepoukázaly, realitní trh už změnu situace pocítil. V Brně i Praze patří ke klíčovým klientům na realitních trhu studenti. Celkem 51 procent z nich souhlasí s tím, že se jim platební schopnosti zhoršily a více než třetina studentů v Praze a Brně o snížení nájmu již požádala nebo to zvažuje,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Březina, CEO společnosti UlovDomov.cz.

Situaci potvrzuje i interní průzkum mezi podnájemníky UlovDomov.cz, ve kterém přes 26 % dotázaných jmenovalo nižší příjmy či ztrátu práce jako svou největší současnou výzvu. Podle interních statistik společnosti UlovDomov.cz množství neplatičů nájemného vzrostlo z průměrných 1,5 procenta na 8 procent. „Významně vzrostl počet neplatičů z řad cizinců, což zřejmě souvisí s tím, že tato skupina často pracuje na dohody, a při propouštění jsou tedy první na řadě. Navíc zde mnohdy nemají zázemí rodiny a přátel,“ uvedl Březina.

S klesající solventností nájemníků se nabízí otázka dalšího cenového vývoje. Spíše pokles nájmů očekává 23 procent dotázaných, další růst cen naopak 12 procent respondentů. Výrazně odlišná situace je v Praze, kde pokles cen očekává téměř 40 procent dotázaných a stagnaci polovina. Naopak v Brně tři čtvrtiny lidí žádnou změnu cen nájmů nečekají. Přestěhování zvažuje v Praze pětina nájemníků, v Brně jen 11 procent. Největší skupinou, která o stěhování uvažuje, jsou studenti, kde jde o třetinu všech dotázaných. Na odchodu jsou spíše ženy (17,4 %) než muži (12,5 %), v řadě případů jde zřejmě o samoživitelky.

Obsazování bytů se stává náročná disciplína

„Je zřejmé, že z obsazování bytů se stává náročná disciplína a dává tedy smysl ji přenechat odborníkům. Riziko neplatičů vzrostlo a s prohlubující se krizí ještě poroste. Majitelé bytů by si proto měli dobrých nájemníků opravdu vážit,“ uvedl Březina, podle kterého koronavirová krize přinesla další trend, kterým je obliba virtuálních prohlídek bytů. Zatímco osobní prohlídka účastníkům zabere včetně cesty v průměru 1,5h, virtuální prohlídka trvá kolem 30 minut a dá se zvládnout z pohodlí domova či kanceláře. Vzhledem k tomu, že na úspěšné obsazení bytu je potřeba absolvovat 4 až 5 prohlídek, časová úspora pro všechny zúčastněné je opravdu zásadní.

Dostupná data ukazují, že devadesát procent vážných zájemců o pronájem se rozhodne právě na základě virtuální prohlídky, zbytek je pak už jen formalita. „V posledních dvou měsících jsme pronajali desítky bytů přímo zájemcům, kteří byt dopředu fyzicky neviděli, takže víme, že tato cesta funguje. Virtuální prohlídky šetří čas i náklady. Zájemci pak přijdou do bytu jen na finální potvrzení svého rozhodnutí, případně na podpis dokumentů,“ uvedl Březina. Zatímco v případě prodejů nemovitostí tento trend pozorujeme již nějakou dobu, u pronájmů jsou virtuální prohlídky stále spíše výjimkou. Dle Březiny jsou tak v neposlední řadě i velkou konkurenční výhodou a dají nabídce vyniknout v současné záplavě inzerce.

Ideální nájemce

Ideální nájemce je prémiovou službou společnosti UlovDomov.cz, která se zabývá nájemním bydlením. Kromě služby Ideální nájemce provozuje UlovDomov.cz jeden z největších českých inzertních portálů na pronájmy a nástroj Prověření rizikovosti osob. UlovDomov.cz je členem skupiny Miton vedle projektů jako Slevomat, Rohlík.cz, Bonami či Twisto. Firma má pobočky v Brně a v Praze.

UlovDomov.cz má k dispozici mediány cen nájmů u jednotlivých dispozic pro Brno i Prahu, a to včetně jednotlivých městských částí. Může poskytnout meziroční, mezikvartální i meziměsíční srovnání. Odborníci z firmy dokáží okomentovat jak právní, tak daňové aspekty nájemního bydlení a vyjádřit se k trendům na realitním trhu. V neposlední řadě pak rádi poradí ohledně pojištění domácnosti či investice formou koupě bytu a jeho následného pronajímání.

Zdroj informací

UlovDomov.cz a NejBusiness.cz

Datum

16. června 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.4948 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál