Na firmy podnikající v gastronomii a cestovním ruchu dopadá koronavirová krize nejvíce

Na firmy podnikající v gastronomii a cestovním ruchu dopadá koronavirová krize nejvíce

Propad tržeb v gastronomických a ubytovacích službách v důsledku koronavirové krize je obrovský. Odhad ztrát se pohybuje v desítkách miliard korun. Podle údajů Svazu obchodu a cestovního ruchu zaměstnává jen cestovní ruch v České republice kolem 240 tisíc lidí. Jaká je očekává budoucnost?

Koncem května se obvykle naplno rozjíždí letní turistická sezóna a firmy najímají brigádníky, aby zvládly nápor hostů v hotelech, restauracích, ubytovacích, rekreačních a sportovních zařízeních. Letos je to ale jinak: v tomto týdnu se znovu otevřely restaurace, hotely a penziony, ale o návratu k normálu se nedá hovořit. Uzavření hranic zatím stále platí a je téměř jisté, že cestovní ruch, a s ním spojené služby, se letos neobnoví v dřívějším měřítku ani během letních měsíců.

Restaurací zavře méně, než se očekávalo

V pondělí nastal bod zlomu – po více než dvou měsících se znovu otevřely u restaurací i vnitřní prostory. Ty se tedy s určitými omezeními, jako je zkrácení otevírací doby nebo nutnost snížit počet stolů kvůli povinným odstupům, vracejí k téměř normálnímu provozu. Je ale otázka, pro kolik z nich to bude po vynuceném snížení kapacity ekonomicky únosné, a nakolik bude zájem hostů trvalý – po prvotním nadšení může následovat pokles návštěvnosti, svou roli sehraje i horší ekonomická situace lidí.

Podle vyjádření ekonoma Lukáše Kovandy po koronakrizi již znova neotevře zhruba deset procent českých hospod, restaurací a dalších stravovacích provozů. Gastronomické podniky podle ekonomů ztratily na tržbách asi 23 miliard korun. Budoucnost byla líčena v temných barvách, objevovaly se odhady, že by karanténní opatření mohla způsobit uzavření až 30 % restaurací. Aktuální údaje od některých zdrojů jsou podstatně optimističtější, z průzkumu Plzeňského Prazdroje vyplývá, že pokračování podnikání nyní plánuje 97,5 % hospod.

„Záležet bude samozřejmě na lokalitě a stěžejní cílové skupině návštěvníků. Jiná bude situace restaurací v místech atraktivních pro české turisty nebo zaměřených na nabídku běžných obědů či večeří pro lokální klientelu, jiná těch, které stavěly na nabídce pro cizince – například v centru Prahy či Českého Krumlova,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz

Jak to vypadá s cestovním ruchem

Statistická data za první čtvrtletí, která zveřejnil ČSÚ, ukazují, že v březnu došlo vlivem pandemie k meziročnímu propadu o 67 % u počtu hostů a o 57 % u počtu přenocování. Novější údaje zatím nejsou k dispozici, ale předpokládá se, že plný dopad krize ukáží až údaje za druhé čtvrtletí. Mezi nejpostiženější patří kromě Prahy Jihočeský kraj, kde hostů ubylo o 29,3 %. Téměř 28% pokles pocítili hoteliéři a provozovatelé penzionů na jižní Moravě. V Praze odhady hovoří o poklesu příjmů z cestovního ruchu o téměř 64 miliard korun (zhruba 45 %) a v ohrožení je přes 36 600 pracovních míst. Celkem cestovní ruch zaměstnává v České republice téměř čtvrt miliónu lidí, a i přes rozvolnění opatření během května hrozí sektoru ztráta 80 tisíc pracovních míst.

Jako „náplast“ na propad zahraniční turistiky by měl posloužit tuzemský cestovní ruch. Podle studie Asociace restaurací a hotelů by ale Češi museli mít 6-8 týdnů tuzemské dovolené a vynaložit za ni 15-25 tisíc na ekonomicky aktivní osobu navíc nad rámec toho, co již za tuzemské dovolené utrácejí, aby vynahradili výpadek příjmů od zahraničních turistů. Aktuální průzkumy navíc ukazují, že 50 % lidí letos s letní rekreací vůbec nepočítá, ať už je důvodem to, že si již vybrali dovolenou kvůli koronavirové karanténě nebo si ji nemohou dovolit z finančních důvodů.

Propad brigád v těchto oborech

Kromě propouštění trvalých zaměstnanců dopadá situace i na řadu dalších lidí, kteří vylepšovali svou finanční situaci letními brigádami v gastronomických provozech nebo v cestovním ruchu. „Nabídka míst v těchto oborech je zatím minimální, což dokazují i údaje z našeho pracovního portálu. Zatímco v loňském roce se zde počet nabízených míst na dohodu v jarních měsících pohyboval v řádu stovek a obor gastronomie a cestovních služeb figuroval v první pětce oborů s největším počtem brigádnických míst, letos jde zatím jen o desítky nabídek,“ komentuje situaci Michal Novák.

Zdroj informací

Profesia.cz a NejBusiness.cz

Datum

1. června 2020

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3131 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál