Emirates Group vykázala zisk 456 miliónů USD

Ve své výroční zprávě skupina Emirates oznámila výsledky za finanční rok končící 31. března 2020.

• Emirates Group vykázala zisk 1,7 mld. AED (456 mil. USD)
  • Tržby dosáhly hodnoty 104 mld. AED (28,3 mld. USD)
  • Na konci finančního roku skupina vykazovala hotovostní zůstatek ve výši 25,6 mld. AED (7,0 mld. USD)
  • Společnost Emirates vykázala zisk 1,1 mld. AED (288 milionů USD), který představuje 21procentní nárůst v porovnání s minulým rokem
  • Tržby klesly o 6 procent na 92 mld. AED (25,1 mld. USD)
  • Kapacita aerolinky byla snížena na 63 mld. ATKM (Available Tonne Kilometres), velikost flotily zůstala nezměněna
  • dnata vykázala zisk 618 milionů AED (168 milionů USD)
  • Tržby dnata vzrostly o 2 procenta na 14,8 mld. AED (4,0 mld. USD)
  • dnata expanduje a nabízí nová zařízení a služby napříč letištním provozem a divizí zajišťující catering

Vzhledem k bezprecedentní situaci, v jaké se skupina v důsledku pandemie COVID-19 nachází, se Emirates Group rozhodla za finanční rok 2019-20 nevyplatit žádné dividendy, aby zajistila hotovostní způsobilost celé skupiny.

Jeho Veličenstvo šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda a výkonný ředitel Emirates Airline a Emirates Group, uvedl: „Emirates i dnata si v počátku roku vedly velmi dobře a my jsme byli na cestě k dosažení našich obchodních cílů. Bohužel od poloviny února postihla nejen nás, ale celý svět nepředvídatelná situace v podobě pandemie COVID-19, která zapříčinila okamžitý pokles poptávky po mezinárodní letecké dopravě. Pandemie nebyla ale jediným faktorem, který měl dopad na náš obchod. Stejně tak i posílení amerického dolaru vůči naší měně a větší konkurence na klíčových trzích.“

„I přesto všechno se Emirates Group podařilo dosáhnout zisku. Věřím, že za tím stojí především náš dlouhodobý cíl o udržitelné a odpovědné fungování celé skupiny,“ dodal.

Za rok 2019-2020 společnost Emirates investovala 11,7 miliard AED (3,2 miliard USD) do nových letounů a vybavení, akvizice nových společností, moderních zařízení, nejnovějších technologií i zaměstnaneckých iniciativ.

V listopadu společnost Emirates oznámila závazek ke společnosti Airbus na nákup 50 letounů A350 XWB v hodnotě 16 miliard USD a 30 letounů 787 Dreamliner společnosti Boeing v hodnotě 8,8 miliard USD. První letouny by měly být doručeny v roce 2023.

Klíčové investice společnosti dnata v uplynulém finančním roce zahrnovaly například výrazné rozšíření cateringových služeb v Severní Americe, kde se otevřely nové provozy ve Vancouveru, Houstonu, Bostonu, Los Angeles a San Franciscu. Dnata také dokončila nákup společnosti Alpha LSG a stala se tak jediným akcionářem největší britské společnosti poskytující catering, maloobchod a logistiku ve Velké Británii.

Stejná pracovní síla

Napříč více než 120 dceřinými společnostmi pracovní síla skupiny Emirates zůstává prakticky stejná se 105 730 zaměstnanci, kteří reprezentují přes 160 různých národností.

„Pandemie COVID-19 bude mít na výkonost naší skupiny obrovský dopad i v následujícím roce. I přesto nadále pokračujeme v přijímání dalších opatření, která slouží nejen k zajištění bezpečné nákladní přepravy, ale také podporují naši práci na obnovení činnosti celé skupiny. Očekáváme, že aktuální situace může trvat i 18 měsíců, než se poptávka po letecké dopravě vrátí na úroveň před pandemií. Jakmile to situace dovolí, Emirates i dnata jsou připravené obnovit svoji činnost,“ dodal šejk Ahmed.

Detailní přehled finančních výsledků Emirates Group za finanční rok 2019–20 v anglickém jazyce je k dispozici zde.

Emirates Group a NejBusiness.cz

12. května 2020