ACCA: Dopady Covid-19 na světovou ekonomiku i cesty k zotavení

ACCA: Dopady Covid-19 na světovou ekonomiku i cesty k zotavení

Dopad pandemie Covid-19 na světovou ekonomiku je nezměrný. Kriticky jsou ohroženy jak firmy, zejména malé a střední, tak i veřejný sektor. Důsledky krize se promítají i do práce auditorských firem a finančních expertů. Z nejnovější studie ACCA Covid-19 global survey: inside business, impacts and responses například vyplývá, že bezmála 40 % malých a středních firem nemá ani vypracovaný plán pro zajištění kontinuity provozu, který pomáhá zajistit jejich efektivní fungování v krizových situacích. Významný propad meziročního obratu očekává napříč kontinenty 85 % firem do 200 zaměstnanců a 86 % předpokládá i výraznou ztrátu.

Studie, kterou v březnu připravila profesní organizace ACCA (Association of Chartered Certified Accountants, asociace certifikovaných účetních) na základě průzkumu zrealizovaného mezi svými více než 10 000 členy působícími v nejrůznějších organizacích a oborech, odhalila i další velmi vážné důsledky koronavirové krize.

Pokles efektivity práce a ztráta příjmů

Se strmým pádem efektivity práce vyvolaným mimořádnými okolnostmi spojenými s důsledky pandemie se podle studie ve světě potýká 69 % státních a veřejných institucí, 59 % neziskových organizací, 55 % firem a finančních institucí a také polovina akademické sféry. Snížená poptávka po zboží a službách, problémy s cash-flow a narušení dodavatelských řetězců ovšem nejvíce dopadá zejména na menší a střední firmy. Na otázku, zda po vypuknutí pandemie jednotlivé organizace přepracovaly finanční výhledy pro rok 2020, odpovědělo pozitivně 55 % podniků, ovšem jen 35 % veřejných a 47 % akademických institucí.

Aktualizované finanční výhledy jsou přitom velice důležitým nástrojem ke zvládnutí dopadů krize a k co nejrychlejšímu zotavení organizace. Znalosti a erudice účetních a specialistů zodpovědných za finanční procesy zde hraje naprosto klíčovou roli.

Nové výzvy pro auditory

Specifické dopady pak má probíhající pandemie na práci auditorských firem a na vlastní auditní procesy, neboť ty vyžadují komunikaci a bezprostřední spolupráci s auditovanými subjekty. Důležitým faktorem je mimo jiné i skutečnost, že právě v těchto měsících probíhá hlavní auditorská sezóna, a mnoho auditů se tedy aktuálně realizuje. I když digitalizace a využití nových technologií práci auditorů výrazně usnadňuje, koronavirový šok znemožnil mnoha firmám vykonávat své činnosti běžnými a navyklými postupy.

Více než polovina auditorů (53 %) odpověděla, že čelí tlakům na urychlené dokončení práce, více než třetina (36 %) je přesvědčena, že nedokáže dodržet stanovené termíny, a čtvrtina uvádí, že se setkává s problémy při shromažďování informací a dokumentů. Problémem v této souvislosti je i to, že mnoho auditorů stále vyžaduje originály dokumentů, případně dokumenty vlastnoručně podepsané jednateli firem. Dodávání těchto podkladů je ovšem při aktuálním fungovaní služeb a přetížení kurýrů nesmírně časově a finančně náročné.

Dalších 27 % respondentů z řad auditorů říká, že vnímá zvýšená rizika spojená s oceňováním aktiv, s úplností závazků nebo s problémy v pokračování podnikatelské činnosti vzhledem k tomu, že budoucnost mnoha firem je v současné situaci nejistá. Necelá pětina naopak oznámila vznik významných příležitostí poskytovat v průběhu auditu hlubší analýzy a kvalitnější údaje.

Dramatický nárůst kybernetických útoků

Jistý zmatek a určitá míra dezorganizace, kterou pandemie Covid-19 způsobila, je živnou půdou pro kybernetickou kriminalitu. Množství kybernetických útoků za poslední dva měsíce několikanásobně vzrostlo. S cílem narušit nebo ochromit jejich činnost, poškodit pověst, destabilizovat situaci a vyvolat napětí ve společnosti míří útoky nejen na státní a veřejné instituce, nemocnice a úřady, ale i na malé a střední firmy. Bez ohledu na ekonomické i společenské dopady pandemie je naprosto nezbytné nezapomínat na kybernetickou bezpečnost a neodsouvat ji do pozadí.

„Svět po pandemii už nikdy nebude stejný jako před ní, na tom se shoduje většina světových lídrů,“ říká Viera Kučerová, ředitelka českého zastoupení ACCA, a dodává: „Bude třeba nejenom oživit podniky a instituce, ale znovu vybudovat i důvěru v ekonomiku. Na druhou stranu krize podnítí celou řadu nových obchodních příležitostí a inovací a svět bude potřebovat vzdělané a pružné finanční profesionály, kteří se dokáží rychle orientovat v současném digitalizovaném světě a budou se schopni rychle zapojit do transformace obchodních modelů a iniciativ pro udržitelnost a odolnost podniků.“

Konat, analyzovat a předvídat

Pro organizace, které čelí důsledkům krize Covid-19 připravila ACCA deset konkrétních doporučení, které jim umožní efektivně reagovat na vzniklou situaci. Jsou rozdělena do tří skupin: Act, Analyse, Anticipate, tedy konat, analyzovat a předvídat, a pokrývají široké spektrum aktivit, které jim pomohou správně plánovat zotavení i budoucí strategie. Finančním manažerům a účetním nabízí ACCA nejrůznější kurzy a certifikace. Většina kurzů probíhá online. Plná kvalifikace ACCA je pak v mezinárodním měřítku srovnatelná s MBA.

O studii

Studie s názvem ACCA Covid-19 global survey: inside business, impacts and responses byla zrealizována na základě průzkumu mezi více než 10 000 členy profesní organizace ACCA, kteří působí v nejrůznějších oborech a typech organizací. Průzkum probíhal ve stovce zemí v březnu 2020. Celé znění průzkumu (v angličtině) naleznete zde.

O ACCA

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) je globální profesní organizace, která pomáhá rozvíjet znalosti a dovednosti expertům z oboru financí. Prostřednictvím sítě 180 kanceláří a center podporuje ACCA 219 000 členů a 527 000 ACCA studentů. Úspěšní absolventi ACCA programu pracují v auditu, poradenství, finančním řízení a controllingu u mezinárodních i českých společností. Více informací naleznete na www.accaglobal.com a na www.kariera-finance.cz.

Zdroj informací

ACCA a NejBusiness.cz

Datum

5. května 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.489 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál