ADRA vybrala přes 2 miliony, další 1,5 milionu přispěje Amazon

ADRA vybrala přes 2 miliony, další 1,5 milionu přispěje Amazon

V rámci veřejné sbírky na pomoc osamělým seniorům a lidem, kteří se kvůli šíření koronaviru a onemocnění COVID-19 ocitli v izolaci, vybrala humanitární organizace ADRA již přes 2 miliony korun. Další částkou ve výši téměř 1,5 milionu korun přispěje i společnost Amazon. ADRA je díky těmto prostředkům připravena se do pomoci potřebným zapojovat dlouhodobě. Zatím se jí podařilo distribuovat 42 000 roušek a uskutečnit 1 900 nákupů.

Na pomoc lidem, kteří nemají přirozenou síť sociálních kontaktů ze strany rodiny, sousedů či známých, vypsala organizace ADRA v návaznosti na vyhlášení krizového stavu dne 11. března veřejnou sbírku. Dárci od té doby přispěli částkou vyšší než dva miliony korun. „Ve společnosti vnímáme velikou solidaritu a ochotu pomoci. Obracejí se na nás jak zájemci o dobrovolnictví, tak lidé ochotni přispět, ale i firmy, které přicházejí s kreativními iniciativami a zapojují se skrze materiální dary. Je to velice pozitivní signál, že česká společnost umí v době krize táhnout za jeden provaz,“ říká ředitel organizace ADRA Česká republika Radomír Špinka.

Někteří firemní dárci se rovněž rozhodli podpořit činnost organizace ADRA finančním příspěvkem. Firma Amazon například na pomoc při mimořádných událostech věnuje dar ve výši 1 485 000 korun. „Jsme si plně vědomi negativního dopadu, který pandemie na společnost má. Jako zaměstnavatel a investor chceme v těchto složitých časech podpořit místní komunity z okolí našich logistických center,“ říká Blanka Fijołek, CEE PR & Community manažerka Amazonu. K tomu se vyjádřila i Karolína Emanuelová, vedoucí oddělení komunikace a fundraisingu organizace ADRA: „Je skvělé pozorovat propojování soukromého a neziskového sektoru v této době. Moc si vážíme toho, že firmy zcela spontánně pomáhají a vnímají svou roli v pomoci těm nejvíce ohroženým. Máme radost ze vzájemné spolupráce.“

V reakci na koronavirovou krizi se organizace ADRA rozhodla využít své proškolené dobrovolníky k pomoci druhým. Pod vedením koordinátorů a na základě poptávky od sociálních odborů i jednotlivců jsou dobrovolníci propojováni s potřebnými seniory a zajišťují jim bezkontaktně nákup potravin, léků a roznos ochranných pomůcek. Z 2 700 dobrovolníků, kteří běžně docházejí za osamělými a nemocnými do domovů pro seniory, hospiců, nemocnic a dětských domovů, se jich do pomoci zapojilo 577. Další dobrovolníci se přihlásili i z řad veřejnosti. Celkově se pod hlavičkou humanitární organizace ADRA zapojilo 1 128 lidí z celé republiky.

V období od 16. března do 28. dubna se dobrovolníkům organizace ADRA podařilo distribuovat přes 42 000 roušek a zajistit téměř 1 900 nákupů jak jednotlivcům, tak do sociálních a zdravotních zařízení, se kterými ADRA již dlouhodobě spolupracuje. V mnoha městech se dobrovolnická centra stala partnerem místních samospráv při distribuci roušek i nákupů, jako například v Českých Budějovicích, Klatovech, Frýdku-Místku, Turnově či v Karviné.

Zpětná vazba od příjemců pomoci, tedy zejména od seniorů, je velmi pozitivní. Kontakt s koordinátory po telefonu jim kromě praktického zajištění jejich potřeb přináší také psychickou podporu: „Moc Vám děkuji za zprostředkování pomoci při nákupech a hlavně vřelé díky dobrovolnici za její ochotný, bezprostřední a hlavně milý postoj při donášce nákupu. Věřte, to vše se dá poznat i přes telefon.“ K pomoci se vyjádřila i seniorka z Ostravy: „Děkuji, že v této nelehké době pomáháte potřebným. Jsem již v důchodu a mám i průkaz ZTP. Dnes jsem vaši službu nákupu domů využila a jsem nadmíru spokojená.“

 

Více informací o pomoci organizace ADRA v souvislosti s pandemií zde.

Humanitární organizace ADRA

ADRA Česká republika je součástí mezinárodní sítě organizací ADRA, které působí ve více než 130 zemích světa. Poskytuje okamžitou humanitární pomoc v zahraničí i České republice při mimořádných událostech (povodně, hurikány, válečné konflikty apod.). Zároveň realizuje dlouhodobé rozvojové projekty s cílem poskytnout podporu lidem žijícím v chudobě a ve špatných životních podmínkách. V České republice byla ADRA založena v roce 1992.

V současnosti ADRA ČR koordinuje 15 dobrovolnických center s více než 2700 dobrovolníky, kteří se zaměřují především na pomoc seniorům, dětem a zdravotně postiženým v Čechách a na Moravě. Docházejí za nimi do nemocnic, domovů pro seniory, dětských domovů a dalších zařízení a věnují jim svůj čas. ADRA patří mezi největší koordinátory pomoci při povodních a jiných mimořádných událostech u nás. Věnuje se také globálnímu rozvojovému vzdělávání. Více na www.adra.cz.

Zdroj informací

ADRA Česká republika a NejBusiness.cz

Datum

4. května 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.2024 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál