Češi na podporu nakladatelů poslali přes 3 miliony korun

Češi na podporu nakladatelů poslali přes 3 miliony korun

Poslední týdny jsme svědky velké solidarity Čechů – podporují lékaře, divadelníky, pivovarníky, vznikají iniciativy na podporu OSVČ. Jenom na nakladatele se trochu zapomnělo. Je přitom nezasáhla jen krize, ale také opatření velkých distributorů. Ztráty v prodejích se snaží dobrovolníci s podporou agentury Konektor Social řešit i formou netradičního crowdfundingu na portálu Startovač.cz.

Knižní trh se potýká s dopady nouzových opatření. Největší náklady a rizika spojená s vydáním knížek přitom nenesou distributoři, ale nakladatelství, která nyní patří mezi ty nejvíce ohrožené. Zavření knihkupectví, která generovala až 80 % příjmů, bylo pro nakladatele velkou ranou. A tou další pak byl dopis od společnosti Euromedia (vlastník knihkupectví Luxor), ve kterém se vzdávají svých finančních závazků na tři měsíce s platností od poloviny března, tedy i včetně části vánočních příjmů.

Aktivita na pomoc nakladatelům vznikla v internetovém projektu BLate Night Show. Za ním stojí trojice Lukáš Bašta (z agentury Konektor Social), Martin Brykner (z crowdfundingového portálu Startovač.cz) a hlavní tvář celého projektu – populární moderátor Mikoláš Tuček (známý z herních pořadů Re-Play, Applikace, SCORE Live). V posledním vydání své internetové show se Čechům snaží vysvětlit kritickou situaci na českém knižním trhu a čtenáře motivovat k podpoře oblíbených nakladatelů

Situace hoří. Hasit musíme společně

„Knížky miluju, vděčím jim za mnoho a je pro mě naprosto zásadní, aby i menší hráči na trhu přežili,“ popisuje svojí motivaci Tuček, kterému přišlo, že se situaci nevěnuje dostatečná pozornost. „Knihkupectví jsou zavřená měsíc a díky rozhodnutím vlády nikdo neví, jestli se to změní za pár dní nebo za pár týdnů. A i pak bude rozjezd celého trhu pomalý,“ doplňuje hlavní důvod, proč zapojil svoje fanoušky i online pořad BLate Night Show, která je hlavním šiřitelem myšlenky.

„Jedna věc je psát predikce a návody, druhá je skutečně něco dělat,“ navazuje Rudolf Kvíz, ředitel agentury Konektor Social. „Agentury by si měly tzv. ušpinit ruce a skutečně pomáhat. Podobné aktivity poskytujeme našim klientům, ale měli jsme pocit, že můžeme udělat víc,“ pokračuje Kvíz. Zapojení Konektoru obsahuje pomoc s tvorbou obsahu a jeho šířením. Kromě samotného crowdfundingu také vznikla facebooková stránka, která shlukuje všechny podstatné informace i humornou motivaci. Z dílny agentury také vzešlo logo a název Linka 451, které odkazuje k faktu, že situace vážně hoří.

„Už od začátku krize jsme hledali vhodný způsob, jak pomoci. Nicméně forma několika crowdfundingových projektů, které jsou závislé jen na star-power samotných zakladatelů a jejich přátel, nám nepřišla ideální,“ vysvětluje Martin Brykner, jeden ze zakladatelů Startovače.cz, proč zvolili zrovna tento formát podpory. Na Startovači totiž běží jen jeden hlavní „projekt“, který v rámci odměn nabízí atraktivní balíčky od domluvených nakladatelů. Startovač se zároveň vzdal všech odměn v případě, že lidé přijdou s kampaní, která pomáhá!

Balíčky s překvapením jako záchrana

Nakladatelství jako CREW, Argo, Jan Melvil Publishing nebo Planeta9 sestavila speciální balíčky svých produktů, které nabízejí skrze Startovač za výhodnou cenu. Svojí roli hraje i pocit překvapení – podporovatel totiž neví, co dostane. Crowdfunding odstartoval ve středu večer a za pouhých 14 hodin pokořil hranici 100 tisíc Kč! Očekávané cíle jsou ale mnohem vyšší a crowdfunding pojede tak dlouho, dokud bude třeba.

Crowdfunding pak není jedinou aktivitou, byť je asi nejlepším zdrojem příjmu pro malé nakladatele. Linka 451 v rámci svých kanálů nabízí i řešení, jak pomoci dalším společnostem, případně samotným knihkupcům. Samotní nakladatelé, kteří mají zájem se do crowdfundingové akce zapojit, mohou kontaktovat přímo Mikoláše Tučka na tucek@gods.cz.

BLate Night Show

Linka 451 na Startovači

Linka 451 na Facebooku

Seznam vybraných nakladatelů:

CREW

PASEKA

MELVIL

ARGO

BBART

LABYRINT

COMICS CENTRUM

NAKLADATELSTVÍ LIPNIK a další

FANTOM PRINT

TRYSTERO

HOST

PRÁH

EPOCHA

BROKILON (eknihy na Alze)

NAKLADATELSTVÍ JOSEF VYBÍRAL

MYSTERY PRESS

O Konektor Place

Konektor Place je místo, kde se tvoří úspěšné integrované komunikační kampaně. Stavíme na kreativním přístupu, proaktivitě a hlavně spolupráci jeho jednotlivých částí. Právě díky tomuto přístupu se nám daří pokrýt všechny typy médií. Jsme aktivním členem nejvýznamnějších oborových asociací a mezinárodní sítě nezávislých agentur. Pravidelně také získáváme ocenění v tuzemských i zahraničních soutěžích.

Zdroj informací

Konektor Place a NejBusiness.cz

Datum

28. dubna 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.397 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál