Kyberzločinci využívají v ČR pandemie k intenzivnějším útokům na klíčové instituce

Kyberzločinci využívají v ČR pandemie k intenzivnějším útokům na klíčové instituce

Kyberzločin v průběhu koronavirové pandemie nabírá na intenzitě. Útočníci podvodnými emaily využívají strachu ve společnosti k šíření virů či získání citlivých informací. Cílí také na klíčové úřady a nemocnice, které pod časovým tlakem útočníkům pravděpodobněji zaplatí výkupné. V posledních letech se z kyberzločinu vyvinulo samostatné odvětví, které neustále roste a profesionálním útočníkům systematicky generuje zisky v řádech miliard EUR ročně. V samotné České republice bylo například v roce 2011 spácháno celkem 1 502 trestných činů v kyberprostoru. Minulý rok se jednalo o 8 417 trestných činů.

Aktuální zákaz vycházení sice rapidně snížil počet vloupání i kapsářské žně a obchod s drogami se potýká s uzavřenými hranicemi, ale pandemie onemocnění COVID-19 otevřela nové možnosti pro kyberzločince. Během současné pandemie se útoky v Evropě i USA významně zintenzivnily. „Útočníci současnou situaci vnímají jako příležitost a snaží se pomocí podvodných emailů z vystrašené populace dostat citlivé údaje, které poté mohou zpeněžit - například čísla kreditních karet,“ uvádí Damir Špoljarič, CEO společnosti vshosting~ a pokračuje: „Kyberzločinci zareagovali velmi pružně a rychle si upravili známá podvodná schémata, přičemž využívají zejména obecného strachu.”

Podvodné emaily mohou mít různou podobu: populární jsou nabídky domácích testů na COVID-19 nebo falešné emaily slibující rychlejší získání příspěvků od státu. Po otevření emailu nebo kliknutí na přiložený odkaz či přílohu útočníci získají citlivá data oběti, například číslo kreditní karty. Mohou také do počítače nainstalovat virus nebo „špehující“ software. Mimo emailů jsou využívány i zavirované aplikace, které si uživatelé nainstalují do telefonu. Tato taktika není ničím novým, ale momentální atmosféra strachu a nejistoty zvyšuje její účinnost.

Dalším typem útoku, který je kyberzločinci během pandemie hojně využíván je tzv. ransomware. Útočníci napadnou informační systém vybrané instituce a zašifrují její obsah. Aby systém začal opět fungovat, musí instituce útočníkům zaplatit výkupné. Příkladem využití ransomware je nedávný útok na brněnskou nemocnici. „Cílení na nemocnice a klíčové úřady není náhoda,“ říká Špoljarič. „Útočníci dobře vědí, že tyto instituce jsou teď pod velkým časovým tlakem a výkupné spíše zaplatí, aby mohly pokračovat v práci,“ dodává.

Nejlepší obranou je podle Špoljariče zvýšená obezřetnost každého při otevírání emailů a navštěvování neznámých stránek. Při instalaci aplikací doporučuje držet se pouze autorizovaných zdrojů jako je App Store nebo Google Play. Pro útočníky je totiž mnohem snadnější „prolomit“ lidský faktor než se dostat přes softwarové zabezpečení počítače. Smysl má samozřejmě i použití antivirových programů a takzvané VPN (nástroj, který vytváří bezpečné a šifrované připojení na méně zabezpečených sítích). 

Mezi další opatření patří vyšší zabezpečení domácí sítě či snížení počtu zařízení, které doma lidé k internetu připojují. Samozřejmostí je pravidelná změna hesel. Doporučuje se i být obezřetný při návštěvách, v rámci nichž mohou například děti nechtěně změnit nebo vymazat informace, či dokonce útočníka do počítače vpustit. „Nenechte je proto používat váš pracovní počítač. Zabezpečte všechna svá zařízení. Pozor si dejte i na falešné zprávy nebo odkazy, které po kliknutí vedou na podvodné stránky s dezinformacemi typu, že existuje zázračný lék anebo e-maily, které vypadají, že přišly od zdravotnické organizace”, zakončuje Špoljarič.

Společnost vshosting~

vshosting~ je v současné době největším poskytovatelem komplexních managed serverových služeb v České republice a na Slovensku. Vznikl v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více jak 8 000 serverů českých i zahraničích internetových projektů většího významu. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje vshosting~ provoz, patří například portál ČSFD.cz, velké zpravodajské servery, internetové obchody Okay, Košík.cz, Notino, Pilulka a stovky dalších, ale i společnosti jako Baťa nebo RWE. Vshosting~ hostuje více jak 40 % českého a slovenského e-commerce trhu. Od roku 2018 disponuje vshosting~ také 100Gbps propojením se špičkovým TIER1 operátorem Telia Sonera.

Více informací najdete na https://vshosting.cz/about.

Zdroj informací

vshosting~ a NejBusiness.cz

Datum

21. dubna 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.164 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál