Krádeže a vloupání v době koronaviru

Krádeže a vloupání v době koronaviru

Zloději úřadují i v dobách koronaviru, upravili ale některé své triky. Zároveň využívají nouzového stavu, roztržitosti lidí, obav z onemocnění i bezpečnostních opatření, která nařizují zakrytí obličeje. Kriminalita tak sice mírně klesla, ale krade se dál, zloději hledají pouze jiné cesty a způsoby. Krádeže se přesouvají i do online prostředí.

Lidé jsou více doma, zloději ale nespí

Přestože většina lidí během nouzového stavu zůstává doma, stále je velké procento těch, kteří do práce docházet musí. Navíc někteří otrlí zloději se nebojí ani vloupání za přítomnosti obyvatel, to se ostatně dělo i v době před nouzovým stavem. Nejčastěji je to pak v době kdy lidé spí. V současné chvíli může zlodějům navíc nahrávat i fakt povinného zakrytí obličeje rouškou či šálou, v takovém případě pak ani jindy ostražití sousedé nemají příliš šanci poznat, zda se například po domě pohybuje cizí člověk nebo soused. Není proto od věci nyní zauvažovat o kvalitním zabezpečení domácnosti.

„Kromě řádného mechanického řešení doporučujeme také zabezpečení formou poplachových systémů,“ říká Jaroslav Čehovský, specialista bezpečnostních technologií ze společnosti SSI Group a dodává: „Řešením je instalace profesionálního zabezpečovacího systému a jeho napojení na pult centrální ochrany. V okamžiku, kdy čidla zaregistrují vniknutí na pozemek či do domu nebo bytu, dispečeři ihned vysílají na místo zásahovou skupinu. Ta vyjíždí na místo obratem, aby zjistila příčinu vzniku poplachu, případně zajistila cizí osoby a ochránila tak hlídaný majetek.“

Prázdné obchody a roztržitost lidí

Také prázdné a uzavřené obchody lákají pachatele. Ukazuje to například nedávný případ na Olomoucku, kde zloděj vykradl masážní salon a způsobil majiteli škodu přesahující 22 tisíc korun. Další případ pak odhalili kriminalisté na Frýdecko – Místecku, kde muž v obchodním centru zcizil uskladněné zboží uzavřeného obchodu, krátce po činu byl ale dopaden a hrozí mu nyní zvýšený trest, kromě toho, že kradl v době nouzového stavu, jde zároveň o recidivistu. Lapky v těchto dnech tak neodrazuje ani fakt, že se výše jejich trestu mnohonásobně zvyšuje.

A před krádežemi nejsou uchránění ani samotní spotřebitelé. Lidé jsou vzhledem k situaci mnohem více roztržití. U pokladen například věnují pozornost tomu, zda mají správně nasazeny rukavice a roušku, ale zapomenou si schovat kreditní kartu, peněženku nebo mobilní telefon. Takže i přes menší počty nakupujících v obchodech mají zloději stále šanci na úlovek.

„Odcizení platební karty je velmi nepříjemná záležitost, zloději jsou schopni ji zneužít v řádu minut. V této situaci se vyplatí zauvažovat také o jejím pojištění. To kryje pak případné škody včetně zneužití na internetu. Při odcizení karty společně s kabelkou nebo příruční taškou, máte pojištěn i jejich obsah, tedy včetně peněženky nebo mobilního telefonu, ale i dokladů a dalších cenností,“ říká Viktor Houška, ředitel produktu BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Krádeže a šmejdi v online prostředí

Většina lidí chodí v současné situaci do kamenných obchodů jen pokud je to nezbytně nutné, jinak se velká část nákupů přesouvá do online prostředí. Této situace zneužívají ve velké míře také zloději a různí šmejdi. Při nakupování online je tak na místě zvýšené opatrnosti. Rozmohly se především podvodné e-shopy. Těží především z bezkontaktních plateb předem, ale také obav z nákazy koronavirem, množí se tak podvodníci, kteří nabízejí roušky, ale i vakcíny a další zdravotnický materiál, který je nyní nedostatkovým zbožím. Narazit ale můžete i na ostatních e-shopech třeba s elektronikou či oblečením. Velkou část podvodných e-shopů eviduje Česká obchodní inspekce, na jejich stránkách najdete seznam rizikových online obchodů.

„Mnoho zajímavých příležitostí mají v současné situaci také zloději v kyberprostoru. Podvodné emaily a další obsah se šíří Českem a snaží se z uživatelů vylákat citlivé údaje, nainstalovat jim škodlivý software nebo jejich počítače či telefony zašifrovat a požadovat výkupné,“ říká William Ischanoe, odborník na počítačovou bezpečnost z Počítačové školy Gopas. „Proto důrazně doporučujeme lidem, aby nezapomínali na ostražitost, nezadávali nikam své citlivé údaje a neposílali platby předem neověřeným obchodníkům, s nimiž nemají zkušenost.“

Konkrétním příkladem z poslední doby jsou nejen podvodné e-shopy nabízející roušky, dezinfekce a jiné žádané zboží, ale i klamná nabídka telefonů zadarmo rozesílaná pod jménem operátora nebo velkého zpravodajského serveru.

Zdroj informací

SSI Group, Gopas, BNP Paribas Cardif a NejBusiness.cz

Datum

16. dubna 2020

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.4206 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál