KORONERV-20 navrhuje o rok odsunout zavedení stravenkového paušálu a limit provize ve výši 3,5 %

Gastrobyznys je v době koronavirové krize jedním z nejvíce postižených sektorů. Členové občanské iniciativy KORONERV-20 se shodli, že restauracím po jejich otevření pomůže odsunutí ministerstvem financí chystaného stravenkového paušálu a zároveň nastavení limitu provize pro stravenkové společnosti.

Nouzový stav je už nyní pro spoustu podniků v gastronomii likvidační, některé míří do insolvence. Zavedení stravenkového paušálu by problém jen zhoršilo. „Připravený vládní návrh stravenkového paušálu by byl za normální situace méně dramatický,“ řekl daňový expert Jiří Nekovář, jeden z členů platformy KoroNERV-20. „Avšak v dnešní době povede jistě ke snížení poptávky zejména po obědech, což už tak těžce zkoušené restaurace dále poškodí. Proto navrhujeme odložení účinnosti této změny o rok,“ doplnil Nekovář.

„Současně navrhujeme omezení provize pro stravenkové společnosti na nejvýše 3,5 procenta, což zvýší míru solidarity stravenkových společností s restauracemi,“ dodává Petr Stuchlík, další z členů skupiny KoroNERV-20.

Z 27 miliard korun, což je přibližně roční objem českého trhu se stravenkami, doposud mířilo do restaurací přibližně 60 procent.

Co je KoroNERV-20?

KoroNERV-20 vznikl jako svépomocná neformální občanská iniciativa ve druhé polovině března 2020. Primárním cílem je zmenšit dopady pandemie Covid-19 na českou ekonomiku. Všichni členové se na platformě podílejí zdarma a pro bono.

Poznatky a výstupy z diskusí uplatňují jednotliví členové buď přímo v rámci své profesionální či občanské činnosti, v různých oficiálních poradních sborech nebo je zasílají přímo kompetentním členům vlády ČR a dalším orgánům. KoroNERV-20 může také publikovat zprávy, jako je tato.

KoroNERV-20 a NejBusiness.cz

15. dubna 2020